Ensimmäinen kuukausi

Räyhälä

Ensimmäinen kuukausi itsenäisenä elinkeinonharjoittajana on nyt takana, pulju on vielä pystyssä (tai pikemminkin vihdoin pystyssä), vaikka yhtäkään starttirahan latinkia ei ole vielä tililleni kilahtanut. Toimintani ei lähtenyt käyntiin sellaisella draivilla, jota olin toivonut, ja tästä saan syyttää varmaankin loppujen lopuksi itseäni, mutta helpompihan sitä on sanoa vian olevan siinä, että olen ollut viime kuun alusta lähes täysin sosiaaliturvatukien ulkopuolella. Kaputt. Peeaa. Nada. En siksi, että olen yrittäjä, vaan siksi, että olin erään nimeltämainitsemattoman pakottamisstrategiaa käyttävän puljun mielestä kelvoton ja moitittavasti käyttäytyvä työnhakija, ja näin ollen en tarvitse ansiopäivärahojani. Niin, onhan se nyt aika perseestä lopettaa peukaloiden pyöritteleminen ja työllistää itse itsensä, kun jokin hieno ja jämerä valtion laitos olisi voinut tyrkätä meikäläisen kolmeksi kuukaudeksi harjoittamaan puhelinjäsenhankintaa. Mikä mahdollisuus, mikä unelma, mikä perehtyneisyyden taso. (Ja mikä jääräpäisyys, mikä uho, mikä henkilökohtainen tuho. Ja mikä selvitystöihin käytetty aika- ja energiamäärä siitä hyvästä, etten halunnut heti antaa periksi ja mennä sieltä helpoimman kautta.)
 


 

Vaikka viimeisin kuukausi oli mitä paskin startti uudelle vuodelle ja yrittäjyydelle ja sen vaikutukset riipivät yhä syvällä kaikessa siinä mitä teen, niin tunnen olevani jo voiton puolella. Hyviä juttuja on sattunut eteen (eikä edes välttämättä sattunut, voisikohan olla niinkin, että olen ehkäpä saattanut ansaita itsekin jotain), ja voin jo melko varmasti sanoa, että mikäli tämänhetkiset suunnitelmat pitävät kutinsa, mikäli en sairastu tai kohtaa mitään odottamatonta ja mikäli hoidan hommani odotetusti, niin hoplaa - olen työllistänyt itseni täysipäiväisesti, saavuttanut vaatimattoman tavoitteeni liikevaihdossa ja todistanut olevani liiketoiminnan harjoittaja, en harrastelija. Ja tämä arvio paketissa jo ekan kuukauden aikana, oonks mä bisneshai, vai oonks mä bisneshai? O hai!

Nyt sitten jänskäilemään vain sitä miten saan kaikki palaset aseteltua paikoilleen tälle vuodelle. (Ihan kirjaimellisestikin palaset aseteltua. Seuraavaksi pitäisi asetella erinäisistä palasista lehden runko.) Mihin keskittää voimansa? Mihin lähteä perehtymään vieläkin syvemmin? Missä kulkee itsensä työllistämisen ja varteenotettavan kasvavan liiketoiminnan raja? Kumpaan kelkkaan kannattaa hypätä ja missä vaiheessa? Kuka lähtee lounaalle ja after workeille? 

Kuten huomaamme, olen täällä edelleen yhtenä kysymysmerkkinä. Kysyminen ja kyseenalaistaminen on aina hyvästä, mutta omassa tapauksessani siinä liikutaan välillä vähän turhan syvissä vesissä. Saan jatkuvasti itseni kiinni miettimästä sellaisia asioita, kuten miksi minä en ole keksinyt yhtä hyvää juttua tai toteutustapaa kuin lafka X / miksi minä häpeän omaa yritteliäisyyttäni / miksi kuvittelen, että kaikki nauravat yrityksilleni selkäni takana / miksi huomaan taas pelkääväni epäonnistumista, vaikka tiedän todellakin mitä se on ja että siihen ei kuole / annankohan mä nyt itsestäni liian vakavan tai liian kevyen kuvan ja missä se keskitie menee ja miksi sitä keskitietä pitäisi aina kulkea / miksi pelkään aina tulevani kusetetuksi työmarkkinoilla / milloin saan päälle edes jonkinlaisen turvallisen rutiinin, vai saanko koskaan / missä helvetissä mä olen parin vuoden päästä. Ajatukset alkavat kiertää vahingollista kehää, josta pitää opetella myös pääsemään irti.

Kuukausi siis takana, ja huomaan jo itsessäni uusia piirteitä. Olen oppinut jotakin. Olen oppinut seisomaan ylpeästi varpaillani. Valmiina kolhuihin, jotka tiedän kestäväni. Ehkä jonain päivänä uskallan laskeutua varpailtani tukevasti maahan asti.

Kommentit

Räyhälä
Räyhälä

Kiva, jos näistä on jotain hyötyäkin! Tuntuu, että iso osa ihmisten henkilökohtaisista ongelmista ja paineista työelämässä johtuu osittain juuri siitä, ettei niistä puhuta. Kaikki epävarmuudet pitäisi kestää itse ja hiljaisuudessa. Mua ainakin helpottaa, kun voin avoimesti pohtia millaisia fiiliksiä näistä kuvioista herää tällä hetkellä :)

minttumari

Oli muuten ihan h*elvetin hyvät ja loppuun asti mietityt nettisivut! Teki mieli heti palkata sut johonkin projektiin, mutta en sitte keksiny tähän hätään mitään muuta kun lapsenvahtimista ;)

Räyhälä
Räyhälä

Haha! Kiitos :D Muutama lapsenvahtikeikka silloin tällöin pitää mielen virkeänä, siitä saa hyvää energiaa!

Jenni_Kuperkeikkaseikka

Mäkin kävin kurkkaamassa nettisivuilla, komeeta on! 

Räyhälä
Räyhälä

Tackar!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.