Menovinkki: Loikka Dance Film Festival + lippuarvonta

Räyhälä

Olen yrittänyt viime aikoina kovasti miettiä itselleni sopivaa tekemistä työasioiden vastapainoksi. Ainoana vaatimuksenani on, että sen pitäisi antaa mahdollisuus jonkinlaiseen itseilmaisuun ja viedä ajatukset täysin pois kaikista vielä toistaiseksi suorittamattomista työtehtävistä ja epäselvistä mielen päällä vellovista asioista. Oman musiikin tekeminen on osoittautunut kaikesta harrastusmeiningistään huolimatta ihan oikeaksi työksi, jolle pitäisi varata kalenterista aikaa suunnilleen kokonaisiksi päiviksi kerrallaan. Koska tähän ei ole ollut kovin usein mahdollisuutta, olen ruvennut pohtimaan jonkinlaisen tanssiharrastuksen aloittamista.

Sopivinta tanssilajia mietiskellessäni olen tullut katselleeksi läjän monenlaisia tanssivideoita YouTubesta. Aina tanssivideoita ja esityksiä katsellessani ajaudun jonkinlaisen superfiiliksen valtaan: kuinka siistiä onkaan, että ihmiset pystyvät luomaan yhdessä jotakin tällaista. Ja miten hienoa, että tanssijat voivat kokea musiikin niin vahvasti, että saavat vietyä musiikilliset kokemuksensa oman kehonsa läpi mitä moninaisimpia koreografioita luoden.

Tanssi on hieno laji, jota käyn harmikseni katsomassa aivan liian harvoin. Vaikken niinsanotusti "tiedä tanssista mitään", on aina miellyttävää katsella muiden luomia kokonaisuuksia tyylilajista riippumatta - aivan kuten ihminen, joka ei ole koskaan soittanut pihaustakaan mistään instrumentista tai nuotista, voi nauttia suunnattomasti muiden kasaamista esityksistä. Ehkäpä juuri siksi tanssia on niin mielenkiintoista katsoa, kun sitä ei yritä järkeistää ja eritellä millään tavalla itselleen.

Jos tanssin katselu kiinnostaa sinuakin, annan pienen menovinkin huhtikuulle. Helsingissä järjestetetään 7.-10.4. jo yhdeksättä kertaa Suomen ainoa tanssielokuvafestivaali Loikka. Se on kasvanut pienen marginaalipiirin tapahtumasta kansainväliseksi ja alallaan arvostetuksi festivaaliksi, jonka pääpaino on lyhytelokuvissa, mutta joka pitää sisällään myös dokumentteja sekä pitkiä elokuvia ja musikaaleja.

(Kuva: Courtesy of Scanbox Entertainment)​

Erityisen kiinnostavaa Loikan ohjelmistossa on tänä vuonna Pohjoismaiden ensi-iltansa saava iranilainen tanssielokuva Desert Dancer (2015), joka näytetään 10.4. Elokuva kertoo tositarinan iranilaisen koreografin ja ohjaajan Afshin Ghaffarianin elämästä. Tarina sijoittuu Iraniin vuoden 2009 presidentinvaalien alle, jolloin kulttuuriin kohdistuva sensuuri ja vainot olivat voimakkaita. Teos kuvaa kuinka Ghaffarian riskeeraa henkensä järjestämällä salaisen tanssiesityksen keskelle autiomaata. Naispäosassa nähdään Slumdog millionaire -elokuvasta tuttu Freida Pinto.

 

Mukana on tietysti monenlaista muutakin mielenkiintoista tanssipainotteista filmiä aina yhdestä lempielokuvastani Billy Elliotista Vantaan Vaskivuoren lukiolaisten kuratoimaan musiikkivideosarjaan. Festivaali tekee myös ammattilaisohjelmistoa, jossa yhtenä teemana on äänisuunnittelu ja musiikki. Aiheesta järjestetäänkin musiikin ja äänen merkitystä elokuvalle avaava luentokokonaisuus yhdessä Sibelius-Akatemian kanssa.

Joten mikäli tanssi ja kaikenlainen kulttuuri sen ympärillä kiinnostaa, tsekkaa Loikka-festivaalin ohjelmatarjonta. Jos tanssielokuvan maailma kuulostaa vielä turhan vieraalta, kannattaa tutustua erityisesti tanssielokuvan ensikertalaisille suunnattuun Easy Access -näytökseen.

Ja mikä parasta, vuonna 2016 Loikka tekee yhteistyötä Amnestyn kanssa sanan- ja ilmaisunvapauden puolesta. Jokaisesta myydystä hyväntekeväisyyslipusta (10€) lahjoitetaan 2 euroa Amnestyn ihmisoikeustyöhön.

Ota siis Loikka tanssielokuvan maailmaan! Arvon blogissani kahden hengen liput Diversity- ja Easy Access-tanssielokuvaesityksiin. Esitykset ovat Kino Andorrassa perjantaina 8.4. klo 19.30 (Diversity) sekä lauantaina 9.4. klo 17.15 (Easy Access). 

Osallistu lippuarvontaan kommentoimalla postausta yleisesti tai kertomalla millaisen tanssin katsomisesta nautit sunnuntaihin 3.4. klo 23.00 mennessä. Voittajia arvotaan siis kaksi, ja arvonnan teen 4.4.

Onnea matkaan!

Kommentit

nokanni (Ei varmistettu)

Nautin kaikenlaisesta tanssista, mutta eniten mieltä lämmittää nähdä kun ystävät irrottelevat ennen baariin lähtöä. Tanssilla on vapauttava ja yhdistävä voima! Tanssileffoissa ja Loikassa parasta on se kun yhdessä leffanäytöksessä voi matkustaa maailman ympäri. Tanssi on universaalia! Me tarvitaan kulttuureja yhdistäviä taidemuotoja, tanssi on sellanen.

Räyhälä
Räyhälä

Just det!

Räyhälä
Räyhälä

Heihei, yksi lippu olis sun! Laitatko yhteystietosi osoitteeseen aidaraihala at gmail.com!

ReettaM
Harharetkiä

Täähän vaikuttaa tosi kiinnostavalta, kiitos vinkistä!

Kun oman kehonsa suhteen ei oikein ole osannut olla sujut, ja on aina pitänyt itseään jotenkin tosi jäykkänä ja "ei-kehollisena" (miten sen nyt voisi hyvin muotoilla?), ajattelin pitkään ettei tanssi sovi minulle. Mutta muakin se on alkanut viime aikoina kiinnostaa tosi paljon, pitäisi vaan löytää oikea laji! Ihan mahtava itseilmaisun keino.

Räyhälä
Räyhälä

Joo, ihan samat tuntemukset täälläkin!

Räyhälä
Räyhälä

Sama juttu kuin ylempänä, yksi lippu olis sun! Laitatko yhteystietosi osoitteeseen aidaraihala at gmail.com :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.