Oi suuri ja mahtava

Räyhälä

Juuri silloin kun arki on hektisimmillään ja unenlahjat heikoimmillaan - tai ehkäpä juuri siksi - hakeutuu mieleni iltaisin kohti itää. Ahmin läjäpäin dokumentteja ja historiaa: Stalin, vastarintaliikkeet, Tshernobylin babushkat, suomalaisen ja venäläisen musiikkikulttuurin yhteinen tie. 

Pohdin myös omaa historiaamme. Suomalaisia. Naapurimaita, taidetta ja kulttuuria, ihmisiä, menneisyyttä. 

Sitä hetkeä, jolloin näin unta väärin päin käännetystä maailman kartasta, jossa olimme kadonneet kuristavan ahdistavaan tunteeseen.

Siperiaa.

Sitä kuinka peilaamme edelleen nykyhetkeä maailman tapahtumiin vuosikymmeniä sitten, mekin, jotka emme ole tuota aikaa koskaan eläneet. Pirstoutuneen kulttuurimme nuoruutta, ruotsalaisuutta ja venäläisyyttä.

Omaa melankolisuuttani. Maailman uskomattomuutta. Autiutta. Tarinan voimaa.

Sitä kuinka en osaa vieläkään pelätä kuolemaa.

Selkokielellä: mopo lähti käsistä kirjakaupassa, ja meikäläisen Yle Areena laulaa, sillä  Yle Teemalla on meneillään Neuvostoliitto-viikko. Jos minulta kysyttäisiin, niin en muuta tekisikään kuin katsoisin näitä sarjoja ja elokuvia ja lukisin kirjoja. Työsarkaa riittää. Davai, davai ja harashoo. 

Kommentit

MinnaM
Itse Minna Mänttäri

Haluan tuommoisen kassin.

Räyhälä
Räyhälä

Eikö vaan ookin hieno! Keltaiselta kirjastolta saa. Ja näitä on muitakin hienoja :) http://keltainenkirjasto.fi/ajankohtaista/keltaisen-kirjaston-kassit-ja-mukit/

Marjorie of LOVE

Stalin dokkarisarja oli kyllä väkevä. Kaikki kauheudet samassa paketissa. Jos saan pyytää niin kirjoitappa sun näköisiä kirja-arvosteluja esim. tuosta Astridista. Olisi mielenkiintoista tietää mitä tykkäsit. Mä fiilistelen joskus (mummopäissäni) myös lukupiiriä.

Räyhälä
Räyhälä

Jep - ihan uskomattomia juttuja. Mikä psykopaatti ja mikä huutava hulluus, että tuollainen järjestelmä on kyetty rakentamaan. Ahdistavaa, mutta myös niin mielenkiintoista ja absurdia.

Hyvä idea, pitää saada ensin luettua muut lukemiset pois alta, ja ehkäpä Astridista tulee sitten kirjoitettuakin. Jotain Astridin merkityksestä itselleni olen kirjoittanut aiemminkin. Ja meillä on ollut kavereiden kanssa ihan hyvä kirjapiiri, mutta jostain syystä se on nyt ollut vuoden tauolla. Mä mietin kans, että olispa mahtavaa, jos näistä Ylen dokumenteista olisi vaikkapa joku virtuaalinen keskusteluareena (joku muu kun niiden some), mutta blogi saa nyt paikata tätä aukkoa ensihätään. :)

Helmi K
sivulauseita

"Juuri silloin kun arki on hektisimmillään ja unenlahjat heikoimmillaan - tai ehkäpä juuri siksi - hakeutuu mieleni iltaisin kohti itää. "

Kummallinen ihana kiehtova (sun) ihmismieli.

Räyhälä
Räyhälä

Voi, ihanasti sanottu :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.