Vaalikrapula

Räyhälä

Apua. En edes tiedä mistä aloittaa. Järkytykseni on vielä niin tuore, etten ehkä kykene näkemään asioita pitkällä tähtäimellä, mutta toisaalta, kun vituttaa, niin vituttaa. Minä ainakin äänestin, joten pidätän nyt kaikki oikeudet valittamiseen itselläni.

Sanottakoon ensiksi hyvät asiat. On hienoa, että Vihreät saivat lisää paikkoja. On hienoa, että Nasima ja Ozan pääsivät läpi. On mahtavaa, että muualla Suomessa Vasemmisto tarjosi vahvoja ja hyviä ehdokkaita, jotka menivät läpi.

Mutta sitten. Päättäjissä istuu taas aivan liian iso lista sirkuspellejä. Arvokonservatiivia, tiukkaa oikeistolaista, rasistia, rikollista ja julkijuoppoa maskottihahmoa. Ja vielä vitusti maailman ankeimpia Kepulaisia siihen päälle.
 

Ihan oikeasti, Suomen kansa. 

Teuvo Hakkarainen
Susanna Koski
Wille Rydman
Kauko Juhantalo
Kike Elomaa
Päivi Räsänen
Hjallis Harkimo
Sari Essayah
Timo Soinin koko joukkue

Vain muutamia mainitakseni. Nämäkin ovat jo ihan liikaa. Innolla ministerinsalkkujen jakoa odottaen. Se on muuten varma, että esimerkiksi tieteeltä ja kulttuurilta tulee lähtemään iso summa rahaa, ja meikäläisiltä työpaikat. Että se siitä työllisyyden lisäämisestä ja Suomen kunnostelusta.

Ja jos kehtaatte ajaa työttömiä ja meitä jo aiemmin laman runtelemia nuoria vielä yhtään ahtaammalle, niin en vastaa seurauksista. Te, päättäjät, olette nyt helvetin ison suurennuslasin alla. Jos sössitte nyt, niin lupaan, että käännän suurennuslasini kohti aurinkoa ja annan palaa. Ja niin tekee onneksi myös moni muu.

Kommentit

jennikaro

Agreed.

Ahdistaa. 

jennikaro

Niin ja yhtenä hyvänä vois mainita myös Li Anderssonin läpimenon. Ehkä se aurinko vielä paistaa tähän demokratian risukasaan. 

Räyhälä
Räyhälä

Kyllä! Mm. siihen viittailinkin tuossa ylhäällä. Eli onneksi myös jotain hyvää!

Maiski
40 hours and counting

Pelottaa, että Kikestä voisi oikeast tulla uusi kulttuuriministeri. #tahdonpois2015

Räyhälä
Räyhälä

Hahah, #tahdonpois2015 :D Kuulostaa mun kampanjalta. Paitsi että ei pitäisi varmaan uhkailla pakenemisella, vaan enemmänkin #tahdontykitellävastaan. 

Maiski
40 hours and counting

Joo, kyllä toi sun on parempi :)

minsu
Mainostaulujen takana

Jep, lisää vettä myllyyn vain!

minna

Joo. Hiton vaikea iloita oman porukan (vihreät) menestyksestä, kun tulos sitten muilta osin on tuollainen. Hallitusneuvotteluja odotan kauhulla...

Räyhälä
Räyhälä

Niinpä. Ja eihän tässä nyt heti mitään katastrofia tapahdu - elämä jatkuu ihan samanlaisena, mutta pikku hiljaa niitä rakenteita aletaan rapauttamaan, samalla kun yhteiskunta antaa vahvaa viestiä siitä, että esim. rasismia on ihan ok käyttää politiikassa lyömäaseena.

Uusi Alku

Kauko Juhantalon vaimohan on taidekoulun rehtori. Kaipa taide ainakin Kaukoa lähellä on..

Räyhälä
Räyhälä

Okei, pitääpä tsekkailla millaisia kissatauluja siellä tehdään :D (anteeksi negatiivinen kommentti...)

Uusi Alku

Juu, eipä mitään :D En kuulu Kaukon kannattajiin. Kunhan kommentoin ku satuin tietämään.

Uusi Alku

Kun nyt kerran lähdin lusikkaani tähän sotkemaan, niin piti vielä tsekata: Kankaanpään taidekoululla on merkittävä asema suomalaisessa kuvataideopetuksessa ja modernismin laajenemisessa taideilmaisuun. Koulusta ovat valmistuneet muun muassa Kaisu KoivistoNanna Susi, Annu Vertanen, Irmeli Mäkilä, Jaakko Niemelä, Janne Kaitala, Kari Tykkyläinen ja Reijo Paavilainen. Ei nyt ihan kissatauluja kuitenkaan..

Räyhälä
Räyhälä

Hyvä! :D On kyllä iso jännitysnäytelmä, millainen kulttuuriministeri tullaan saamaan, vai saadaanko ollenkaan...

Pumpulipesä

Ompa sitä kaikenlaista tallaajaa täällä rivikansalaisissakin niin nytpä ovat sitten löytäneet vertaisensa ehdokkaat ja vieneet ne säheltämään eduskuntaan. Eli demokratia näyttää niitä vähemmän kauniita puoliaan. Mut hei, olis voinu käydä pahemminkin. Tai mitä sanot vaikkapa Soinista pääministerinä (tää on se mantra jolla yritän itseäni lohduttaa. Laiha lohtu, mutta ompa ees jotain. Ens vuonna ei tätä menoa ole sitäkään)...

Räyhälä
Räyhälä

Niinpä. Ja saavatpahan tyypit nyt sitten näyttää ovatko isojen puheittensa arvoisia. Voipi olla, että menevät vaan nolaamaan itsensä, mikä näkyy sitten ehkä seuraavissa vaaleissa.

Nella
Nellancholia

Ihanaa, että se viisaat puette täällä kaikki ajatukseni sanoiksi. En minä nyt Syrizan kaltaista mullistusta (jonka liikehdintä troikkaa vastaan toki pistettiin säpäleiksi heti parissa viikossa) odottanut, mutta olin toiveikas. Aivan käsittämätöntä kuraa nämä vaalit. Vaikka olenkin Vihreiden noususta tyytyväinen, koska siitä näkyy edes jonkinlainen kansan asennemuutoksen mahdollisen alun pieni hippunen, en luota juurikaan ko. puolueeseen. Siksi Vasemmistoliiton huono menestys yleisellä tasolla (vaikka toki hurraa Li Andressonille) oli mulle todella kova pala purtavaksi.

Räyhälä
Räyhälä

Jep. Sitä herää taas oman vihervasemmistokuplansa puhkeamiseen.

killerpenguin
Ontwowheels

No jaa, ei tässä mikään arvokonservatiivien suuri voitto ollut, kansasta 21.5% äänesti arvokonservatiiveiksi itse lukemiani puolueita eli KD:a ja PS:a.

Eikä tulos noin muutenkaan ollut mikään erityinen yllätys. Pahempaa poliittista mikromanagerointia, etupiiriajattelua ja säätämistä en muista nähneeni missään kuin vuosina 2011-2015. Lopunpeleissä näissä vaaleissa ei ollut yhtään voittajaa. Kaksi puoluetta paikkasivat v.2011 rökäletappioitaan muiden kustannuksella (Kesk+Vihr) ja yksi onnnistui pitämään hieman yllättäenkin paikkalukunsa lähellä edellistä voittoa (PS). 

Äänestyslukuja kun hiema tutkailee, niin en oikeastaan ymmärrä SoMessa riehuvaa tuhkan ripottelua johtuen suomalaisten rasistifoobikkokonservatiivien räjähdysmäisestä nousua. Kun ei sellaista ainakaan numeroiden (taikka paikkojen) valossa oikeastaan edes ole. Tilanne on kokolailla sama kuin 2011, pienillä painotuseroilla. 

PS:n kakkospaikka oli vähän yllätys, mutta se selittyy kylläkin oppositioasemalla ja sillä että järjestäen kaikki edelliseen hallitukseen osallistuneet ovat hoitaneet hommansa luokattoman huonosti. Vasemman siiven kohdalla lisäksi ovat ryssineet oman puolueensa hoidon ja ovat matkalla marginaaliin. 

Arvokonservatiivit (PS/KD) hävisivät 50k ääntä näissä vaaleissa, joskin se näkyi vain kahden paikan menetyksenä. Mielenkiintoista sinänsä että puolueen kannattajamäärät tippuivat aika paljon, PS:llä 7% ja KD:llä 11%. Siihen kun laittaa päälle että Soini joutunee syömään valtionvarainministeriön lounaskahvilassa seuraavat neljä vuotta ja kannattajat joutuvat nielemään ensimmäistä kertaa vastuunkannon aiheuttamat kompromissit, vaatii kannatuksen ylläpito PS:ltä aikamoisia temppuja. Toinen post-jytky oppositiokausi tuskin on vaihtoehto. 

Voittajana oletetusti oppositiossa massakuurilla ollut melko harmaa Keskusta. Sielläkin on nyt sukupolven vaihdos menossa ja uskallan veikata että vanha kaarti Kuten Paavo ja Seppo, eivät näyttele suurta osaa hallituksessa. Mutta tietynlaista taantumusta tiedossa ja siltarumpukoneiston käynnistämistä. Positiivista sinänsä että keulalla on "vähän" puoluepolitiikassa kiemuroitunut Sipilä jolla on yrittäjätaustaa.

Vasen laita (SDP+VAS) otti turpaan 100k ääntä ja 10 paikkaa. ei hyvä, ei ollenkaan. On peiliin katsomisen paikka molemmilla puolueilla joiden duunariväki on mennyt keskustaan ja PS:ään, ja vasemmiston tapauksessa vuotanut myös Vihreisiin. 

Ainoa yllätys minulle oli Vihreiden edellisen vaalikatastrofin paikkaaminen, ottaen huomioon että Osmo, Tuija ja Anni olivat poissa haravoimasta ääniä. hyvää duunia puolueväeltä! Veikkaan että Vasemmisto oletti että hallituksesta tehty exit-olisi hyödyttänyt heitäkin...

Positiivista tilanteessa on että hallituksessa on 3-4 puoluetta, ja vastaavaa katastrofia kuin kuuden puoleen kehittämä soppa ei pääse syntymään uudelleen. He näyttävät nyt suuntaa mutta turha olettaa että jollain Hakkaraisella taikka Elomaalla olisi kykyä vaikuttaa radikaalisti yhteiskunnan asioihin hallituksessakaan. Muutokset on hitaita ja moderoidaan virkamiesten kautta. En ehkä pidä päätöksistä joita nyt ryhdytään tekemään, saati niiden sivuvaikutuksista. Jotain tarvitsisi tehdä ja keskenään aatemaailmaltaan ristiriitainen sekametelisoppa ei siihen todistetusti pysty.  

minsu
Mainostaulujen takana

Kyllähän myös kokoomus on perinteisesti laskettu konservatiivisia arvoja edustavaksi, vaikka siellä moni yrittääkin kääntää imagoa liberaalimpaan suuntaan, himmentäen rajaa poliittiseen keskustaan. Koti, uskonto ja isänmaa - kyllä minä muistan nämä Stubbin suusta kuulleeni näiden vaalien alla ja se jos mikä on arvokonservatismia.

Minua itseäni tässä vaalituloksessa ottaa päähän se, että Suomessa olisi selkeästi tarve jonkinlaiselle muutokselle, se on varmasti jokaiselle selvää. Mutta minkälaiset eväät keskustalla on tuoda muutosta? Samat keinot sillä tuntuvat olevan kuin muillakin suurilla puolueilla. Leikkauksia, leikkauksia ja leikkauksia. Eikö mitään muuta? Sitä paisi minusta muutosta tarvitaan muuallekin kuin talouteen.

Mutta vasemmiston soisin kyllä katsovan peiliin, etenkin demareiden. Siellä pitäisi käydä perusteellinen sisäinen keskustelu siitä, mitä demarit ovat, millaisen Suomen he visioivat, millaisia asioita ajavat nyt ja miten. Vanhalle perustalle rakentaminen ei toimi enää ja monessa suhteessa tuntuu että demarit yrittävät pitää kynsin ja hampain kiinni jo saavutetuista eduista. Aika on vain ajanut ohi sen maailman, jollaisen kautta demarit omaa kuvaansa ja tavoitteitaan rakentavat. Uudistusta sinne kaivattaisiin enkä ole ollenkaan varma, onko Antti Rinne oikea tyyppi sitä tekemään.

Vasemmistoliitolla on minusta oikea suunta. Siellä on tehty ja ollaan tekemässä eräänlaista nuorennusleikkausta, arvopohjan päivitystä, joka on tässä ajassa ja työelämässä kiinni. Ehkä niiden elvytyspolitiikka pelotti leikkauslistoja janoavia äänestäjiä, en tiedä.

killerpenguin
Ontwowheels

Muutosta tarvittaisiin, mutta kukapa sitä on uskaltanut tehdä, tai viime hallituksen kohdalla, mitään isoa linjaa ei saatu kasaan alkujaankaan. Kaikkea näperrettiin, taisteltiin erävoittoja kunkin omalla pikku tontilla ja mitään ei viety loppuun. Vähän puolihuolimatta vaaliteemaksi nousi byrokratian purku ja yrittäjyyden tukeminen, ei huonoja asioita ollenkaan. Muita teemoja hallitusneuvotteluissa tulee varmaankin olemaan miten kotimaista työvoimaa saadaan duuniin ja miten suomalaista työtä voisi suojata globalisaatiolta. 300k työtöntä ei ole hyvä juttu laisinkaan. Pelkäänpä pahoin että Saksan malli työllistämisessä ja tietynlainen sosiaalietuuksien karsiminen taikka vastiikkeellisuus odottaa parin vuoden päässä...

Olen samaa mieltä että leikkaaminen ei ole muutosta, korkeintaa realistista asioiden korjaamista taikka tosiasioiden edessä kulurakenteen järkeistämistä. Edellisen laman lääke oli koulutus, nyt olisi kiva että hallitus voisi toimia välittäjänä että tällä korkeasti koulutetulla kansalla on työntekemisen edellytykset kunnossa suhteessa muuhun Eurooppaan. 

Mitä tulee konservatiivisuuteen, pahimmat jäärät ovat linjalla Keskusta-PS-KD. Sipilä ei saa edes kokkareiden avulla sellaista hallitusta kasaan joka kaataisi vaikkapa tasa-arvoisen avioliittolain tai pääsisi edes himoitsemaan aborttioikeuksien muuttamisista. Toisaalta mitään kovin yhteiskuntaliberaaleja uusia ehdotuksia tuskin kannattaa odottaa. 

Lopuksi hajatelma, Vasemmistolla saattaa olla oikea suunta mutta kenelle? Paavon ja Lin ajama punavihreä linja ei ainakaan omissa silmissä eroa mitenkään Vihreiden vastaavalta ja ei varsinaisesti resonoi peruskannattajien riveissä, koska oikeastaan missään ei ollut mitään konkretiaa vaan sanoja toistensa peräässä. Eduskuntavaaliohjelmasta omaan käteen jäi lähinnä paljon lupauksia jotka toteutetaan yritys/rikkaiden veroastetta nostamalla ja kotimaista harmaata taloutta suitsimalla. Lisäksi oli todella realistinen tavoite estää globaali veronkierto ja tulouttaa rahoja em. lupauksiin. Paljon lupauksia mutta ei ainakaan minulle mitään selkeitä suuntia miten talous ja yhteiskunta tasapainotetaan. 

Vasemmiston nuorennusleikkaus on ollut päällä jo pitkään ja tätä menoa puolue vakiinnuttaa KD:n kaltaisen 5%:osuuden parin vaalikauden päässä. Voisihan sitä veikata että Koksut saavat cityvihreitä, vihervasemmisto yhdistyy ja AY-jäärät vasemmistosta lipuu SDP:hen tai johonkin muuhun puolueeseen joka tajuaa identifioitua duunaripuolueeksi kuten vaikka PS.
 

Räyhälä
Räyhälä

Ja vielä pieni kommentti tuohon veroasiaan; luulisi, että globaalilla yhteistyöllä saataisiin aikaan myös tehokas strategia veronkierron kitkemiseen. Uskoisin, että mikäli yhteistä tahtoa löytyisi, löytyisi myös ratkaisuja. Esim. https://www.maailmantaloudentekijat.fi/blogi/satu-hassi-ylikansallinen-veronkiertaja 

(Ps. Hyi, toi viimeinen lauseeni kuulosti kyllä ihan poliitikkopuheelta. Hah.)

killerpenguin
Ontwowheels

Olen pahoillani mutta olen globaaleissa tai EU-kysymyksissä mielummin pragmaattinen inhorealisti kuin toiveikas. Mitään kaikkien hyväksymäää veroparatiisisopimusta ei saada aikaan, koskaan. Jotain Cayman-saaria ei kiinnosta pätkääkään mitä suomalaiset veronmaksajat tekevät ja toivovat. Caymansaaret saavat veronkierrosta tuloa, välittävät rahaa vaikutusvaltaisille ihmisille, ja lopunpeleissä se on heidän elinehto ja tulonsiirto suomalaisilta heille. Tervetuloa globaaliin talouteen.

Jos jotain muutosta halutaan esimerkiksi kotimaisten yrityksien kikkailuun, se tehdään kotimaisen lainsäädännön ja valvonnan kautta. Toinen vaihtoehto on tietysti ulkoistaa ongelma sillä tavalla että hirttäydytään kansallisella taikka EU-tasolla johonkin sopimukseen jota kukaan muu ei noudata tai se sopimus aiheuttaa käytännössä paikallsien toiminnan alasajon. Gosh, missähänä näin on käynnyt aikaisemmin? 

On vaikeaa pelata fudista kun toinen jengi pelaa aussifudissäännöillä.  

Räyhälä
Räyhälä

Hyvä kommentti ja hyviä pointteja, vaikka mulle myös ainakin tämän hetken Kokoomuksen rivistö näyttää aika konservatiiviselta (kiitos esim Suski Kosken). Jatketaan keskustelua taas jahka ehdin maailmanparannustyökeikalta kotiin! ;)

Pumpulipesä

Tässä Ylen näkemys siitä, mihin uudet kansanedustajat asemoituu liberaali - konservatiivi -akselilla: http://yle.fi/uutiset/hakkanen_oikeistolaisin_vartia_liberaalein_uusi_kansanedustaja__katso_mihin_edustajasi_sijoittuu_nelikentalla/7940206 

Räyhälä
Räyhälä

Tää on kätevä!

Nica
Klassikko viikossa

arvostan tässä postauksessa etenkin tagia "hyisaatana". 

suosittelen muuten kaikille radio helsingin podcastia https://www.radiohelsinki.fi/podcast/35089/?Tiina+Rosenberg+ja+Oras+Tynkkynen+ottivat+tiukasti+yhteen+Radio+Helsingin+Vaalikahveilla

Idieh
Pa Lazia

Mä olin jo täällä maailman toisella puolella unohtanut Susanna Kosken olemassa olon. Ne kyllä muodostaa pelottavan kaksikon Wille Rydmanin kanssa.

Hyisaatana, I agree!

Räyhälä
Räyhälä

Mun on pakko sanoa tähän vielä se, että demokratia on toki demokratiaa, ja sitä täytyy arvostaa. Mutta tämä vaalitulos kertoo sen, että ihmisten kriittinen ajattelukyky on todellakin hämärtynyt. Ja eiköhän se hämärry yhä entisestään, kun päästään rapauttamaan koulutus, tiede, sivistys, kulttuuri jne. Toki nämä ovat kovia spekulointeja, mutta ei näitä voi myöskään sivuuttaa. Kuilu sivistyksen ja junttiuden välillä tulee kasvamaan entisestään. Suomi on jakautunut todellakin kahtia.

killerpenguin
Ontwowheels

Mainitsemasi asiat ovat Opetus ja kulttuuriministeriön alaisia toimintoja, budjetti 6 Mrd € ja työntekijöitä 300. Vastaa 8% Valtion budjetista. Pointtina on se että valtion menoista 80-90% on kiinteitä joista ei voida tinkiä lyhyellä välillä lainkaan (terveydenhoito, koulutus, eläkkeet, pelastus/puolustusviranomaiset). Nyansseja ja uudelleenjärjestelyä toki voidaan tehdä, voidaan vaiheittain vähentää harkinnanvaraisia määrärahoja, jne jne. Mutta mitään valtavaa romahdusta ei yksinkertaisesti voida tehdä tai jengi siirtyy kortistoon ja STM:n hoidettaviksi.

Kuriositeettina (ja piikkinä, olen ilkeä) ennen Vasemmiston hyppäämistä uppoavasta hallituksesta OPK:ta johti virikkeellisten jalkapallohymnien laulattamiseen ja uhreilukisojen seuraamiseen erikoistunut P.Arhinmäki. Teki tosi hyvää kuulla hänen sivistyneitä ja pitkälle harkittuja ulostulojaan kulttuurista ja tiedeasioista 2011-2014. Suomi voisi kehittyneenä maana edes laittaa pestin tiede- ja teknologiaministerille.

Suomi on aika paljon muutakin kuin kulttuuripiirit, sivistyneistö ja korkeakoulutetut. Joo, olen itse keskiluokkaisesta perheestä, semisivistynyt ja ylikoulutettu alalla jolla palkka Suomessa on matala (ylikoulutuksen takia). Protovassarivihreän profiili. Toisaalta Itä-Helsinki avaa silmiä 30 vuoden kokemuksella ja tekee itseasiassa ihan hyvää että etenkin nuorempana ystävien sosioekonominen jakauma oli laaja. Sitä oppii ymmärtämään ihmisiä vähän eri tavalla kun tajuaa että kaikki ei ehkä näe ja koe maailmaa samalla tavalla kuin oma viiteryhmä. Iän ja koulutuksen myötä se toki sitten kapeni, niinkuin erikoisosaamisenikin.

Nytissä oli ihan hyvä juttu punasinivihreästä kuplasta, kannattaa itse kukin miettiä mistä se johtuu ja kumpi on pahempaa se että yhteiskunnan sisällä on eri tasoista ajattelijaa vaiko että maata johtaa poliitikot jotka ei ymmärrä mitä asioita pitää laittaa kuntoon että kansalla on hyvät edellytykset hoitaa asioitaan ilman poliitikkojen huolehtimista... 

 

Räyhälä
Räyhälä

Hei, olet ihan oikeassa siinä, että Arhinmäki ei ollut tosiaan kulttuuriministerien parhaimmistoa. Ja myös se, että punaviherkuplasta täytyy osata välillä tulla pois, on totta. (Sinisen sävyjä ei meikän tämän hetken kuplasta juurikaan löydy.) Pitääkin googlata tuo juttu, ellet haluaisi linkata tähän?

Itselläni ei ole kokemusta asumisesta Itä-Helsingistä, mutta uskaltaisin väittää, että 90-luvun Pikku-Huopalahti (jossa jaettiin samat hiekkalaatikot niin Rydmanien kuin maahanmuuttajaperheiden lasten kanssa) on tarjonnut samantapaisen kasvualustan. Olen nähnyt elämäni aikana paljon erilaisia ihmisiä, ja toivon toki, että näen heitä jatkossakin. Muiden kauttahan sitä omaa todellisuuttakin luodaan. Siksi olen valmis keskustelemaan ihmisten kanssa puoluerajoista ja näkemyksistä riippumatta, vaikka hyvin usein väsynkin siihen, että keskustelijat eivät puhu toisiaan kunnioittaen, tai että heidän ajattelutavastaan ja puheistaan kaikuu ennakkoluuloisuus.

Ainoa mitä en (mm. näissä vaaleissa) voi absoluuttisesti sietää, on itsekkyys. Että vetäydytään sinne omaan tupaan, jossa kirotaan kaikki kaupunkilaiset, kaikki naiset, kaikki maahanmuuttajat, kaikki yhteiskunnan osaset ja kaikki asiat, jotka ovat osa ihmiskuntaa ja osa tätä päivää. Että ei olla valmiita auttamaan heikoimpia tai ottamaan mitään vastuuta globaaleissa kysymyksissä, että kuvitellaan ihmisen olevan vain oman onnensa seppä. Tai mikä pahempaa - arvotetaan ihmisiä syntyperän perusteella. Toisin sanoen: rasismi. Ja tämä on se, minkä perusteella määrittelen ihmisen. Itsekkäät ja rasistiset ihmiset (joita eduskuntaankin valittiin) edustavat sitä itselleni kaukaisinta ja pimeintä elämän puolta. Ja jos en pysty muuttamaan heitä - teen kaikkeni, jottei minun tarvitsisi nähdä heitä tai olla kanssakäymisessä heidän kanssaan. Eli periaatteessa olisi helppo ratkaisu painaa vain villaisella koko tämäkin vaalitohina. Vaan kun moraalini ei sitä salli.

En varmaan vastannut nyt varsinaisesti kommenttiisi, mutta heräsipähän taas joitakin ajatuksia. Välillä on pakko puhua kärjistetymmin, jotta tulee kuulluksi, ja selvittää myös itselleen, että mistä tässä vaalikrapulassa oli oikeastaan ennen kaikkea kyse.

killerpenguin
Ontwowheels

Tuossa HS: pohdintaa kuplista: http://nyt.fi/a1305948147996

En halua toki glorifioida 80 luvun itähelsinkiä mitenkään erityisenä suvaitsevaisen oppimisen kehtona, mutta koitan aina vähän pakolla levittää omaa perpektiiviä ja muistaa miten erilainen näkemys elämään meidän kanssaihmisillä on blogimaailman, kaveripiirien ja koulutuksen ulkopuolella.

Mun pointti oli se että näiden sivistyneistön eliittikuplien sisältä tuppaa tulemaan ne ihmiset jotka ajaa kaikkien asioita, mutta elävät vain omassa viiteryhmässään. Nyt meillä on tilanne jossa perusduunarilla, sillä Sysmän Shellin Arskalla ja hänen 100000 kanssakaverilla meni duunit alta, tai on mennyt työedellytykset kun alihankitaan rakennustyöt virolaisilla tai puolalaisilla. Kuplan sisällä sitä herkästi ajattelee että ketä kiinnostaa joku peruskoulupohjalta timpuriksi oppinut sivistymätön jamppa? Ja yhtäkkiä meillä on PS joka kuuntelee ja vie viestin eteenpäin.

Onko meillä PS koska koulutus ja sivistys on retuperällä, ollaan muukalaisvihamielisiä tai että meille on rantautunut äärioikeistaloinen rasisti-ideologia, vai siinä että peruslähtökohdat tavallisilla ihmisillä eivät nyt ole hyvin? 

Nyt meillä on yhteiskunta jonka johtajat unohtivat johtaa ja keskittyivät etupiiripolitiikkaansa. Nokiat katosi, raskas perusteollisuus peräässä, kilpailukyky ei kestä edes EU:n sisäisiä työmarkkinoita ja päällä vielä 300000+ työtöntä. Taustalla on katkeraa sukupolvea joiden vanhemmat uhrattiin edellisessä lamassa. Onko ihme että meillä on puoli miljoonaa ihmistä joilla ei ole asiat hyvin? Paha olo korreloi kaikkien lieveilmiöiden kanssa joista puhuit, rasismi, ääri-ilmiöt, jne. Tuota toivottomuutta vanhaan puoluejärjestelmän kyvyttömyyteen tehdä muutoksia Soini kumppaneineen osaa käyttää hyväkseen ja käyttää kunnes suunta muuttuu. Kiva ja sivistynyt on helppo olla kun menee edes kohtalaisesti. Tuolla kaupunkikeskittymien ulkopuolella toleranssit on pienet ja leipä tiukassa... 

En lähtökohtaisesti halunnut kritisoida tekstiäsi, vaan halusin ehkä tuoda toisen (vastakkaisen) näkemyksen samaan asiaan. Olen vähän sellainen että kun joku terävästi kirjoittaa, tuppaan kriti..vast...keskustella siitä vastakkaisesta näkökulmasta automaattisesti, vaikka periaatteessa olenkin samaa mieltä. 

Räyhälä
Räyhälä

Hei, en ottanut tätä kritiikkinä, vaan hyvänä keskustelunavauksena :)

Kysymykseen "Onko meillä PS koska koulutus ja sivistys on retuperällä, ollaan muukalaisvihamielisiä tai että meille on rantautunut äärioikeistaloinen rasisti-ideologia, vai siinä että peruslähtökohdat tavallisilla ihmisillä eivät nyt ole hyvin?" vastaisin, että mun mielestä tämä on selvästi näiden kahden asian seurausta. Toki ensisijaisesti sen, että asiat eivät ole hyvin, sillä pahoinvointi synnyttää aina ääri-ilmiöitä. Eli kuten itsekin totesit. 

Näkisin vaan sen, että tässä tilanteessa (asiat ovat huonossa jamassa siellä sun täällä - se on selvä), meillä ei ole varaa tinkiä peruspalveluista, joiksi miellän myös koulutuksen ja sivistyksen - ainakin sen, että ne ovat samanlaisena kaikkien saatavilla lähtökohdista riippumatta. En kannata leikkauspolitiikkaa, sillä sen suorat negatiiviset vaikutukset ihmisten hyvinvointiin ovat niin ilmiselvät. 

Ja pystyn periaatteessa kyllä samastumaan Sysmän Shellin Arskaan - olen itsekin ollut puoli vuotta työttömänä ja saanut kenkää suuryrityksestä, kun työpaikkojamme alettiin ulkoistaa halvemman hintatason maahan. Mutta toki koska olen perheetön nuori nainen, jolle tarjottavat duunit ovat aina pätkää, määräaikaista ja matalapalkkaista, olen tottunut tilanteeseen. (Mun lähtökohdat ovat kylläkin siinä mielessä erilaiset, että tuo duuni oli alunperinkin tarkoitettu itselleni pätkäksi, sillä se ei ollut ns. omaa alaani, ja sain opiskella samalla kuitenkin yliopistotutkintoa > periaatteessa voitto. Tai astuminen akateemisen työttömyyden kierteeseen, miten sen nyt haluaa nähdä.)

Toiveeni olisi, että Shellin Arska saisi sekä (jos ei nyt heti sopivan työpaikan), niin ainakin perustulon ja jonkinasteisen ansioturvan turvatakseen välttämättömimmät kulunsa sekä hyvät mahdollisuudet kouluttautua ja sivistää itseänsä lisää. Ei niin, että palvelut viedään ja ihminen jätetään oman onnensa nojaan, odottamaan milloin mielenterveys pettää ja milloin on pakko lähteä rikollisuuden pariin. Työkulttuuri on isossa murroksessa, ja koulutuksen tulisi mahdollistaa ihmisille yhtälaiset mahdollisuudet elää kulttuurin muutoksessa mukana. Eli koulutukseen on satsattava. Näillä eväillä povaisin Arskallekin hieman valoisampaa tulevaisuutta. Ja mitäpä jos saisimme rikottua vielä perinteisiä sukupuolirooleja ja normeja myös työn osalta? Mitäpä jos Arska olisi erinomainen lastenhoitaja, mutta ei koskaan saa tietää sitä, sillä asenneilmapiiri ei sallisi Arskan ryhtyä moiseen?

Olennaisinta on, ettei omasta työttömyysahdingostaan ala syyttää halvemman hintatason maata, saati heidän kansalaisiaan ja siinä sivussa kaikkia muita, paitsi valkoisia suomalaisia duunareita (valitettavan yleistä -> rasismia). Syyttävän sormen tulisi kohdistua yritysjohtoon ja maailmanlaajuiseen oikestopolitiikkaan, joka vähät välittää ihmisistä ja heidän hyvinvoinnistaan tuottavuuden kustannuksella. Tämä on taas se kohta, jossa näen punaista. Ja tietämättä sen enempää Perussuomalaisten puolueen nykytilanteesta, osoittaa mielestäni räikeää mauttomuutta, että puolueessa on annettu ääni näille möläyttelijä-"kriitikoille". En siiis näe, etteikö Perussuomalaisille olisi aikaansa ja paikkaansa, mutta se miten asioita hoidetaan, ja millaisia tyyppejä listoille otetaan, on käsittämätöntä. Juurikin tämä herättää varmasti inhoa monessa ihmisessä, joka pitää itseään edes jollakin tasolla sivistyneenä. Siksi Perussuomalaiset (ja nämä vaalit) herättävät niin vahvoja reaktioita ja vastustusta.

Sori jos kuulostan Palefacen levyltä, mutta kovat ajat vaatii rasittavat musat!

killerpenguin
Ontwowheels

Sanotaan että koulutus ei mene koskaan hukkaan. Käytännössä se voi mennä ainakin yhteiskunnan puolelta joka sen kustantaa, jos koulutusta vastaavaa tai koulutuksen suomaa pohjatietoutta ei voi käyttää. raksa-ammattilaisen uusiokouluttaminen sairaanhoitajaksi vie 5 vuotta ja maksaa paljon.   

Oma esimerkkini (kärjistettynä) oli luonnontieteellisen ja etenkin bioalan koulutusmäärien lisääminen ja 2000 luvun alussa, ja samanaikainen biotutkimuksen valtiollisen SITRA/Finvera/TEKES tukien moninkertaistaminen. Ajateltiin lyhytnäköisesti ja naivisti että tuottamalla tohtoreita tuotetaan patentteja, työpaikkoja ja uutta teollisuutta viiden vuoden aikajänteellä. Kakunjakajien määrä räjähti käsiin, tulosta ei tullut tavoiteajassa, ja esimerkiksi SITRA ajoi kaikki bioalan sijoitukset alas. Ei tajuttu että koulutus ei korreloi työpaikkojen kanssa. Ei tajuttu että vaikkapa lääketutkimuksessa 20 vuotta on lyhyehkö aika ja Suomessa alan konkareita ei montaa ole jotka tietävät miten vaikkapa bioalan firma perustetaan. Oli korkealentoisia ja hyvää tarkoittavia tavoitteita, vähemmän substanssia. Nyt meillä on pirusti tohtoreita jotka tekevät Viikkiläistä sanontaa mukaillen "matalammalla tuntipalkalla duunia kuin käytävää siivoava geotekniikan insinööri". 

Muutenkin tuntuu että Suomi hirttäytyy muodollisen koulutuksen harhaan. Kokreakoulutuksen tie on omasta mielestä katsottu jo edellisen laman jälkimainingeissa loppuun. Itse tukisin enemmän oppisopimuksia ja tutkintojen myöntämistä käytännön näyttökokeiden ja työssä hankitun kokemuksen kautta. 

Oppiminen omasta mielestä tapahtuu aina lopulta työpaikalla, jonka pitäisi saada jotain tuottavaa aikaan jäsenilleen. Suurin osa yrityksistä on pieniä ja niidne arki ei kovin ruusuista ole etenkin jos haetaan kasvua. Pienyrittäjä riskeeraa siinä kaiken, kodin, omaisuuden, perheen ja terveyden jos konkurssi tulee. Epäonnistuminen ei ole mikään vaihtoehto, koska Suomessa konkurssi pienyrittäjälle on käytännössä itsemurha tai elinikäinen velkavankeus. Isot pelurit pääsevät tosin aina pälkähästä jos on oikeat kaverit oikeissa paikoissa. Eikä muuten historiallisesti katsottuna kysy puolueen väritystä tai oikeistolaisuutta...

Hollannissa on mun mielestä ihan mielenkiintoisia kokeiluita, alkuvaiheen verohelpotukset, progressiivinen tulo yksityisyrittäjille, TEL maksujen avustaminen etc. Mun mielestä siitä ei pitäisi rokottaa että saa omalla työllään jotain tuottavaa aikaiseksi.

Sukupuoliroolien purkamisesta olen ihan samaa mieltä ja se muutos tapahtuu luonnollisesti sukupolvien vaihtuessa. Aivan samalla tavalla kuin Arska kavereineen voisi teoriassa mennä lähihoitajiksi, hoitoalan Pirkoot ja kumppanit voisivat ryhdistäytyä ja kehittää Suomelle uuden vientituotteen käytyään ensin ohjelmointikursseja ja otettuaan henkilökohtaista riskiä.

Itselläni on ehkä inhorealistinen näkemys ihmisen sisäsyntyiseen fiksuuteen. Yli 30-kymppisten asenteita on vaikeaa muuttaa koulutuksella ja sivistyksellä. Itsekin olen jääräytynyt enenevässä määrin vaikka nuori olenkin. Helpoin tie jonkun Hirvisaarien ja Hakkaraisten blokkaamiseen yhteiskuntavastuusta on katsoa että yhteiskunta konkreettisesti luo hyvät edellytykset omien kansalaisten elämälle, rakentavalle tekemiselle, itsenäisyydelle ja yrittämiselle. Hyvinvoivaa ihmistä ei kiinnosta viha ja rasismi, ehkäpä riittää myötätuntoakin?

 

Räyhälä
Räyhälä

Sulla on kyllä hyviä pointteja, ja selvästi myös tietämystä/muistia monista asioista, joihin en itse osaa sanoa tähän hätään sen painavampaa juuta tai jaata. Ja olis kyllä siistiä, jos Pirkot ottaisivat vähän enemmän koppia noista ohjelmointijutuista ja kyllä, myös yrittäjyydestä. (Ja jos Arskat eivät asettuisi vastaan niitä Pirkkoja, jotka yrittävät.) Hatunnosto kaikille ihmisille, jotka ovat jo matkalla rikkomaan vanhentuneita sukupuolinormeja! 

Mutta nopea yhteenveto - mun täytyy myöntää, etten jaksa vastailla näihin kaikkiin kommentteihin niiden ansaitsemalla volyymilla hektisen työpäivän jälkeen. Hyvä, että tätä keskustelua käydään. Tässä oppii myös itse, ja saa uutta ajateltavaa. Kiitos siis näkökulmista. Keskustelua saa toki jatkaa, mun akku on vaan tällä hetkellä ihan tyhjä!

killerpenguin
Ontwowheels

Kaikella on aikansa ja paikkansa. Ei Blogit ja kommentointiketjut yleensäkään ole mikään lähde kovin syvälliselle keskustelulle. Näitä pitää käydä omien kavereiden kanssa ajan ja punkkupullon parissa.

Hyvää keskustelua täällä on ollut tähän saakka, propsit siitä!

Räyhälä
Räyhälä

Näin on :) Lisäksi esim. kansantalousasiat ovat valitettavasti sellaisia juttuja, joita en uskalla lähteä netissä edes kommentoimaan, sillä tiedän vain sen, etten ole koskaan perehtynyt ko. asiaan sellaisella laajuudella, että olisin oikeutettu huutelemaan siitä mitään sen kummempaa. (Mitä nyt perustulo on asia, jota kannatan vahvasti, ja josta olen lukenut hieman enemmän. Tosin, jos joku esittäisi erittäin hyviä vaihtoehtoja sitä vastaan, en aio olla kuuntelematta niitäkään. Mutta tämä on taas toinen keskustelu.) Ja näitä vartenhan meillä on alan asiantuntijat, jotka toki hekin kiistelevät näistä kovastikin. Mulle yksi poliitikon tehtävä on toimia tieteilijänä, joka peilaa useita eri tutkimuksia omiin arvoihinsa ja tekee päätöksiä niiden pohjalta, etenkin niissä asioissa, joissa oma asiantuntemukseni ei riitä. Mm. siksi tällä kertaa ääneni meni köyhyystutkijalle, jonka arvot ovat erittäin lähellä omiani.

Laman runtelema (Ei varmistettu)

"Ja jos kehtaatte ajaa työttömiä ja meitä jo aiemmin laman runtelemia nuoria vielä yhtään ahtaammalle, niin en vastaa seurauksista."

Hyvä asenne sinänsä. Valitettavasti vain femakkolasien kautta katsottuna päätyy kannattamaan ihan vääriä puolueita.

Omalta kohdaltani voin sanoa, että eniten minulta on varastanut SDP. Toiseksi eniten kokoomus ja vihreät ja vasemmistoliitto. Vihaan puolueita, mutta aivan erityisesti vihaan julkista sektoria paisuttaneita puolueita, jotka ovat vieneet työt miehiltä ja lahjoittaneet rahat virkaloisille julkkarille. Nyt pääsette te naisetkin vihdoin maistamaan millaista on taistella työmarkkinoilla. Itse olen tässä taistellut jo monta vuotta. Ja se, mitä koen noita edellämainittuja puolueita kohtaan, en edes viitsi laittaa tähän ettei joku kokoomus Fobba tule ovelle.

Näiden vaalien tulos oli vastaisku miesten alistamiselle ja syrjäyttämiselle. Minua on lyöty jo tarpeeksi. Alkaa riittää, ja alkaa monille muillekin tuntemilleni miehille. Siitä tämä vaalitulos kertoo.

Räyhälä
Räyhälä

Kiitos kommentistasi, mutta mä en nyt lähde tähän miehet-naiset-juupas-eipäs-vastakkainasetteluun. Sitäpaitsi, "me naiset" ollaan saatu jo kautta historian maistella sitä millaista on taistella työmarkkinoilla. Ikävää, jos "te miehetkin" olette nyt joutuneet samaan tilanteeseen. 

Laman runtelema (Ei varmistettu)

Ajattelin aluksi, etten enää kommentoi tänne, mutta päätin tulla kertomaan vielä yhden jutun, joka varmaankin hätkähdyttää sinua ja muita lukijoita.

Äänestin 2009 eurovaaleihin asti aina vihreitä, ne olivat viimeiset vaalit joissa äänestin vihreitä. Ehdin äänestää jo aika monissa vaaleissa ennen tuota, joten olin varsin vakiintunut vihreiden äänestäjä. Tutustuin puolueen kantoihin ihan omasta kiinnostuksestani ja seurailin puolueen edustajien tekemisiäkin.

2009 jälkeen en ole kertaakaan äänestänyt vihreitä. Ei varmaan tarvitse kertoa, että en ole äänestänyt myöskään demareita, vassareita tai kokoomusta.

Räyhälä
Räyhälä

Täällä sitä hätkähdellään.

A.-K. (Ei varmistettu)

Harmi, että politiikasta on niin usein vaikea keskustella asiallisesti.

Vähättelemättä kenenkään henkilökohtaisia vastoinkäymisiä, tilastollisesti naisten asema on suomalaisilla työmarkkinoilla edelleen heikompi kuin miesten. Ei tietenkään kaikilta osin: esimerkiksi asenneilmapiiri lapsiaan kotona hoitavia miehiä kohtaan on monilla työpaikoilla negatiivinen, kun samassa asemassa oleva nainen on normi. Vihreät ja vasemmistoliitto esittivät vaaliohjelmissaan näiden epäkohtien korjaamiseksi vanhempainvapaan jaon 6+6+6-mallia, jonka toteutuminen taitaa keskustavetoisen hallituksen aikana jäädä valitettavasti vain haaveeksi.

killerpenguin
Ontwowheels

En tästä mitään eritystä sukupuolittunutta väittelyä halua aloittaa, joten koitan kysyä mahdollisimman neutraalisti että minkä tilaston perusteella naisten asema on suomalaisilla työmarkkinoilla heikompi? Historiallisesti, palkallisesti, työsuhteen keston perusteella? Kysymysmerkit eivät olleet sarkasmia vaan ihan rehellistä mielenkiintoa.

Veikkaan että viittaat 80snt/1€ asetelmaan, eli jonkinlainen kokonaisansio per sukupuoli. Se on naisilla ollut matalampi, selittyen osin sukupuolittuneella perheenhoitovastuulla, ja osin sukupuolittuneilla työpaikoilla joissa on alemmat palkat ja missä määräaikaisuudet ovat riesa (olen itse sellaisella). 

Mutta tässä kuitenkin toinen näkökulma, miesten työllisyysaste on ollut naisia matalampi kaikissa ikäluokissa vuoden 2008 talouskriisin alusta saakka (EVA, sivu 23), ja korjausliikettä ei ole näkyvissä. Syynä paljolti yksityisen puolen kriisi, eli vientivetoisen perusteollisuuden työpaikkojen raju katoaminen. Kriisi ei vielä näy naisten työpaikkojen katoamisena koska naisia on enemmän julkisella puolella ja aloilla joista ei voi paljoa leikata. Firmat kaatuu, valtiot ei niin herkästi.

http://www.eva.fi/wp-content/uploads/2015/01/Kuka-Suomessa-tekee-ty%C3%B6t.pdf
http://www.slideshare.net/HeikkiLindevall1/perusteollisuuden-kuolema-2014
 

Räyhälä
Räyhälä

Vähän tähänkin kysymykseen vastailin tuossa aiemmassa kommentissa. Surkeaa on, että näin paljon työttömyyttä löytyy sekä miesten että naisten keskuudessa. En ole perehtynyt työttömyyden pohjimmaisiin syihin, mutta on selvää, että asiaa pitäisi tutkia perusteellisemmin. Millaisia uuden ajan työpaikkoja voidaan luoda tilalle? Miten ummehtuneet sukupuoliroolit vaikuttavat töiden jakautumiseen? (Mun mielestä miehiä voisi kannustaa reippaasti enemmän esim. hoitoaloille.)

En viitsi alkaa avata omia kokemuksiani tässä vaitiolovelvollisuuden ja muiden ihmisten yksityisyyden kunnioittamisen puitteissa. Työpaikoilla on paljon hienoa tasa-arvoa, mutta sitten on myös sitä vähemmän hienoa tasa-arvoa ja ihmisten kusettamista. Kohteena ensisijaisesti nuoret sukupuolesta riippumatta. Kehitettävää löytyy kyllä.

Räyhälä
Räyhälä

"Vähemmän hienoa tasa-arvoa"? Sotkeuduin sanoissani, tarkoitin tietysti että vähemmän hienoa epä-tasa-arvoa.

Maiski
40 hours and counting

Onpa mielenkiintoinen ketju, jes!

Räyhälä
Räyhälä

No niinpä! Harmi, että oon niin laiska ja väsynyt, että tässä iskee jonkinlainen tarve nollata päänsä ennen kun uppoaa taas näihin kysymyksiin ja maailmoihin.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.