Vinkki freelancerin elämänhallintaan

Räyhälä

Kun aloitin työni freelancerina, joka tekee useampaa asiaa päällekäin, olin ensialkuun aivan hukassa muistikapasiteettini rajallisuuden takia. Työpöytä täyttyi vihkoista ja lippusista, kone exceleistä ja muistioista. Sen lisäksi, että tehtävälistoillani oli roikkumassa yhtä sun toista, yritin painaa mieleeni myös henkilökohtaisen elämäni muistettavat seikat sekä tietysti muistaa tsekata myös kaikki mahdolliset listani ja kalenterini.

Ja kuten arvasittekin jo, niin eihän siitä mitään tullut. Asioita unohtui ja katosi, vihkoja jäi sinne sun tänne ja välillä en edes muistanut, että olin kirjoittanut jonnekin jonkun listan odottelemaan. Kesän alkupuolella asialle oli pakko laittaa stoppi, ja etsiä tehokkaampi väline to do -listojen hallintaan. Silloin löysin ohjelman nimeltä Todoist. Monelle tämä saattaa olla ihan tuttu juttu, mutta itse en ollut kuullutkaan tällaisesta aikaisemmin.

Todoist on kuin pieni muistio, johon voit luoda erilaisia projekteja tai yläkategorioita (kuten "projekti 1", "projekti 2", "henkilökohtainen", "ostokset" tms.), joiden alle voit päivittää erilaisia tehtäviä ja valita niille deadlinen. Kaikki tehtävät menevät automaattisesti listalle, joka näyttää tehtäväsi tänään sekä sen alla viikon sisällä tekemistä odottavat tehtävät.

Kun hommat on saatellut päätökseen, sen kun klikkailee listalta asioita tehdyksi. Ah, mikä fiilis onkaan, kun listalta tippuu asioita. Ohjelman kanssa ei ole mitään tarvetta listailla oman firman, projektikohtaisten työtehtävien tai henkilökohtaisten menojen tekemisiä erikseen, vaan kaiken löytää näppärästi samalta alustalta, mutta kuitenkin toisistaan erillisinä kokonaisuuksina. (Mainitsinkohan vielä pakonomaisesta tarpeestani listailla asioita ja jaotella niitä erillisiksi loogisiksi kokonaisuuksiksi?)

Ja mikä parasta, ohjelma näyttää viivadiagrammin tuottavuudestasi. Tämä se on sitä itsensä työllistäjän luksusta! Eipähän tarvitse pyöritellä päässään mietteitä siitä, että olinko nyt tarpeeksi tehokas ja pitäisikö minun tehdä vielä enemmänkin asioita, vai voinko hyvällä omallatunnolla pistää pillit pussiin tältä päivältä ja painella muiden juttujen pariin. (Niin, ja sitten voi aina katsella erääntyneiden tehtävien listaa, mikäli haluaa potea huonoa omaatuntoa rästitöistä ja tietää kuinka kauan sitten tiettykin tehtävä olisi pitänyt saada hoidetuksi.) Ja mikä vieläkin parempaa - säästät paperia ja luontoa.

Ohjelman perusversion voi ladata ilmaiseksi, ja olen itse tullut sillä oikein hyvin toimeen. Toki välillä tekisi mieli apgreidata ihan pro-tasolle, jotta näkisin mitä kaikkea tietoa voinkaan vielä saada omasta työtehokkuudestani, mutta tällä hetkellä hommat hoituvat ihan tämän yksinkertaisen version kautta.

Siis silloin kun ne hoituvat.

--

Postaus toteutettu yhteistyössä henkilöstöpalveluyritys VMP Groupin kanssa, osana VMP:n Monityöurablogeja.

Kommentit

Maiski
40 hours and counting

Kiitos tuhannesti vinkistä! Just jotain tällaista mäkin olen tänä vuonna erityisesti kaivannut!

Räyhälä
Räyhälä

Toivottavasti toimii sullakin, mulle tää on ollut just sopivan palikkatasoa :D

Free (Ei varmistettu)

Minäkin olen freelancer, ja teen toki todo -listoja. Mutta minulla on aina se sama vihko, johon nuo hommat kirjaan ihan kynällä ja rastin pois sitä mukaa kun tulevat tehtyä. Vielä en ole vihkoa kadottanut. Millekään lapuille en ala tehtäviä kirjoittamaan - itsetuhoinen ajatus :)

Mutta olenkin hieman reliikki. Kalenterini on paperia.

Räyhälä
Räyhälä

Mä luulin myös pystyväni tähän, mutta en pystynyt. Sen siitä saa kun vaihtelee laukkuja ja työpisteitä yhtenään :) Läppäri kun tuntuu olevan mulla ainoa kapine, joka kulkee lähes aina mukana.

Jaana K

Mahtava vinkki, kiitos! To-do-listan kohtien merkkaaminen valmiiksi, ah mikä nautinto! <3

--------- (Ei varmistettu)

Eikö tuntunut yhtään pahalta olla mielenosoittamassa, kun koko homma oli oikeasti ay-liikkeen masinoima veto, juuri mm. yrittäjiä vastaan, joihin sinäkin yksinyrittäjänä kuulut?
t. köyhä yksinyrittäjä, joka vastustaa rikkaiden ay-possujen porsastelua

Räyhälä
Räyhälä

En ollut osoittamassa mieltäni AY-liikkeen setien puolesta, vaan tukemassa kyllästyneiden ihmisten mielenilmausta hallitusta ja sen järjetöntä pienituloisiin ja naisiin kohdistuvaa leikkauspolitiikkaa vastaan. Tämä iänikuinen vastakkainasettelu työntekijät-yrittäjät-valitse-puolesi tuntuu aivan perseenpaskalta, enkä löydä paikkaani koko helvetin joukosta, edustanhan molempia. Ja kuka meitä työmarkkinoiden sekajengiläisiä edustaa? Ei kukaan.

Juuri pari postausta aiemmin puhuin siitä miten mielenosoituksilla ei tunnu olevan koskan täysin yhtä agendaa, niinkuin ei mielestäni tälläkään. Se, että joku muu pitää eduistaan kiinni, ei ole mielestäni hyökkäys minua (=itsenäinen ammatinharjoittaja) kohtaan. Siksi ei tuntunut pahalta. Tässä maassa tapahtuu näinä aikoina paljon pahemmaltakin tuntuvia asioita.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mutta kuitenkin mielellään promoat yhteystyötäsi firman kanssa, joka ilo mielin repii iilimadon lailla tulot ei vain pienipalkkaisten selkänahoista, vaan myös nykyään käyttäen heitä valtion tukien avulla orjatyövoimana?

http://blogit.image.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2015/10/14/palkatonta...

Räyhälä
Räyhälä

Minä en promoa firmaa, vaan teen itsenäisesti sisältöä, jota myyn kyseiselle firmalle. Ja kyllä, mielestäni tuo työpaikkailmoitus on älytön, ja tuonut kolauksen talon julkisuuskuvalle. 

Haluaisitko valittaa vielä jostain muustakin, minkä teen mielestäsi väärin? Anna nyt kaiken tulla vaan ulos, olen tällä hetkellä ihan oikeassa mielentilassakin vastaamaan palautteisiisi.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ja silti julkaiset niitä juttuja täälläkin kuin vain heidän kanavillansa, jonne se heidän toteuttama sisällöntuotanto todennäköisesti kuuluisi. ELLEI kyseessä ole juuri VittuMikäPaskan promoamista heidän omien kanaviensa ulkopuolella, mikä on aika lailla juuri sitä paikan markkinointia (toisin sanoen promoamista) tämän blogin kautta, eiköstä? Vai mikä helvetin kuvio tässä niinko on olevinaan?

Kannattaa huomioida, etten ole se, joka kitisi jotain mielenosoituksesta, oli vaan hyvä lähtökohta tuoda tämä kumma kuvio esille. Tää on vituttanut tässä blogissa jo pidemmän aikaa, kun aiheet on muutoin kivoja, mutta sitten juuri tuollaisen riistofirman promoamista en ole tajunnut laisinkaan, kun pitäisi joku yrittäjän alku olla.

Räyhälä
Räyhälä

Pahoittelut, jos yhdistin edelliseen kommentoijaan aiheetta - ajattelin äänensävystä, että kyseessä olisi sama kommentoija.

Kuvio on se, että minä en kirjoita mitään tämän kyseisen firman promoamistekstejä, vaan kirjoitan itsenäisesti blogiini mitä kirjoitan, ja he jakavat tekstiäni ja linkkaavat sisältöihini omissa kanavissaan omien intressiensä mukaisesti. Promoan tässä enemmänkin itseäni ja sisältöjäni tämän "työpaikkailmoituksen" takia nyt huonoon valoon sattuneen firman välityksellä. 

Mutta keskustellaan nyt toki aiheesta, sillä onhan tämä ihan kiinnostava kysymys. 
 

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Jos kerta kirjoitat tämän itsenäisesti, miksi mainitset edes ko. firmasta teksteissäsi, jos ne kerta ovat sinun itsenäisesti kirjoittamia ja vain VMP:n ostamia? Tätä minä tarkoitin firman promoamisella, kun kuitenkin mainostat tuosta yhteistyökuviosta artikkelien lopussa. Mikä tarve sillä kerta on, jos VMP jakaa näitä artikkeleita ihan itse omissa sidosryhmissään/kanavillaan?

Etenkin, kun tämä kuvio on edelleenkin todella hämmentävä ihan markkinoinnillisesti, kun yksityisyrittäjät ja friikut harvemmin töitä/tilauksia saavat vuokrafirmojen kautta tai päätyvät niiden asiakkaiksi, kun ei ole rahaa (hence, yksityisyrittäjä/freelancer). Kuitenkin he ilomielin kokevat, että sinä yksityisyrittäjänä/friikkuna olet ihan hyvä kirjoittamaan juttuja, jotka eivät oikein liity heidän toimialansa asiakaskunnalle oikein mitenkään.

Mikä herättää juuri sen kysymyksen, kuka näiden juttujen yleisö on ylipäätänsä VMP:n puolella, kerta heillä on joku ihan hirveän iso tarve ostaa näitä? Mikä tää yhteistyökuvion tarkoitus ihan aikuisten oikeasti on kuin vain yhteistyötä yhteistyön nimissä?

Räyhälä
Räyhälä

Hei, tuohon en voi vastata heidän puolestaan. Oman käsitykseni mukaan heidän tarkoituksenaan on ollut koota monityöurablogeihinsa mahdollisimman monia toisistaan eroavia uratarinoita, joissa kerrotaan erilaisista työntekotavoista ja aiheeseen liittyvistä ajatuksista ylipäätään, ja siksi minäkin olen mukana. En siis suinkaan ole ainoa bloggaaja, joka tähän osallistuu.

Mainitsen yhteistyöstä teksteissä läpinäkyvyyden vuoksi. Saan teksteistä rahallisen korvauksen, jolla annan heille oikeudet käyttää näitä tiettyjä merkittyjä tekstejä. Tämä on ihan peruskäytäntö blogimaailmassa. Vaikka kirjoitankin mielelläni työstäni, niin en näe mitään syytä, miksen ottaisi siitä rahallista korvausta, jos sellainen on mahdollista. Se, kenelle ostaja haluaa kohdistaa tekstejäni, ei ole minun päätettävissäni.

Jos tämä koko blogikuvio mietityttää, niin suosittelen olemaan yhteydessä suoraan VMP:hen.

Vierailija (Ei varmistettu)

Niin, jos kyseessä mainostettaisiinkin sitä itseään, mutta kun ei mainosteta, en minä ainakaan ole nähnyt näissä sinun jutuissasi mitään VMP:n toiminnan mainostamista sinänsä. Siksi tuo VMP:n maininta vaikuttaa enemmän tökerönä mainoksena VMP:n osalta, ettei he mieluummin mainostaa toimintaansa miten sattuu jo etaboloituneessa yhteisössä, jossa voisi rehellisesti mainostaa toimintaansa. Ei ainakaan omalta osaltansa luo uskoa käyttää heidän palveluita tai uskoa heitä juuri siksi, ettei heillä näemmä ole viitsimistä mainostaa toimintaansa rehellisesti, vasn sohia minne sattuu mainoksiaan.

Ymmärrän kyllä, jos halutaan joku journalistinen portfolio, mutta kun blogi ei muutoin toimi portfoliona, kun jouduin sun sivuilta etsimään, mitä edes tarkoita kulttuurityöläisyydellä.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.