Ladataan...

Usein minulta kysytään, millaista ruokaa täällä on. En oikein tiedä mitä perinteinen swazimaalainen ruoka on, koska se on niin sekoittunut muiden kulttuurien kanssa. Täällä on pitkä historia metsästäjä-keräilijöitä, joten ruokavalioon on kuulunut luonnonantimet kuten antiloopit, heinäsirkat ja marjat.

Perusruoka monessa kodissa on pap, mielie meal eli maissista tehty puuro, jota syödään lisukkeena tai puurona sellaisenaan. Sain myös maistaa fermentoitua versiota, mikä oli ihan mielenkiintoista, mutta en saanut syötyä koko lautasta tyhjäksi. Pappia syödään yleensä kanan tai lihan kanssa. Lisäksi eri kasvien lehdistä - useimmiten pinaatti, kurpitsa tai joku villikasvi - tehdään muhennosta maapähkinäjauheen kanssa. Tuo muhennos on yksi lemppareistani ja pap menee sen kanssa, samoin kanan ja chilikastikkeen. Muuten en ole mikään maissipuuron ystävä.

Täällä "ghetossa" myydään annoksia nimeltä chicken dust, eli kanaa, pappia ja chiliä. Nimi johtuu kuulemma siitä että sitä myydään pölyisten teiden vieressä iltakuuden jälkeen. Myynnissä on myös kananjalkoja, mikä on ilmeisesti tosi iso paikallinen herkku! En ole kyennyt maistamaan. Kaikki osat eläimistä syödään, kanojen maksat on herkkua, vuohien suolet, possusta pojat grillasivat viimeksi korvat.

 

Täällä syödään paljon lihaa. Braai on yhtä kuin eteläafrikkalainen grillaus. Paljon lihaa, lihaa, lihaa! Braaipaikkoja on kaikkien lihakauppojen vieressä. Ihmiset ostavat lihan ja jäävät grillaamaan sen samantein. En ole mikään lihan ystävä ja meillä on sitä Suomessakin syöty tosi vähän. Ollaan molemmat oltu monta vuotta kasvissyöjiäkin ja olemme taas suunnitelleet ryhtyvämme täysin vegeiksi. Täällä naudanliha maistuu kyllä paremmalta silloin harvoin kun tulee syötyä. Ehkä ne on onnellisempia lehmiä.

Kalaa täältä saa huonosti, mikä on ihan ymmärrettävää, sisämaassa vuorilla kun ollaan. Täällä kala on melkein aina turskaa (hake). Tosin kyllä pakastimesta saa norjanlohtakin. Ja Ocean Basket -ketjuravintola myy sushia ja muuta kalaruokaa. Muita ketjuja täällä on KFC, Spur, Nando's, Debonairs.. pizzaa, ranuja, hamppareita, lihaa. Kadulla ja tienvarsilla myydään paikallista pikaruokaa, avotulella grillattua maissia. Se on ihan kiva välipala, mutta gmo-maissiahan se on niin kuin kaikki maissi täällä. 

Oma lempikahvilani on The Pink Lotus, josta saa smootheja, mehuja ja kaikkea terveysruokaa sandwichien ja ranskisten ohella. Juuri tänään join tuoreen lehtikaali-pinaatti-omena-inkivääri-kurkku-vihermehun. Hintaa juomilla on 3-5 euroa, joten nykyään ei tule ihan hirveän useinä käytyä vaan ostan kaupasta ananaksen ja surautan sen blenderissä.

 

Avokadoja täällä Swazimaassa on yllinkyllin sesongin aikana. Kaikilla vaikuttaa olevan oma puu tai pari. Meilläkin taitaa olla joku kymmenen tässä pihassa ja lähistöllä. Avokadot odottaa vielä kypsymistä, mutta kohta on juhlat ja voi syödä avokadoa joka päivä! Mieheni kertoi heidän syöneen lapsena koulussa avokadoa ja leipää, joten se on ollut varsinainen vihreä pelastaja! Keksin yhden maailman parhaimman aamupalan, kas tässä:

Muuten aamuisin syödään kaurapuuroa tai mysliä ja jogurttia ja hedelmiä. Suomessakin meillä on ollut jako, että minä teen pastaruoat ja mies riisiruoat. Niitä vuorotellaan täälläkin. Nyt ollaan saatu jonkin verran jo omaa satoa - banaaneja, pinaattia, retiisiä, porkkanaa, munakoisoa, kesäkurpitsaa, chiliä ja paljon eri yrttejä. Jonain päivänä toivottavasti saadaan suurin osa ruoasta omasta maasta. Meillä kasvaa nyt yksi kahvipensaskin, mutta kahvit joutunee ostamaan jatkossakin kaupasta. 

 

 

 

 

Share
Ladataan...

Ladataan...

Olen ihan unohtanut kertoa tästä tärkeimmästä tapahtumasta, joka itse asiassa tapahtui ensimmäistä kertaa jo uuden vuoden päivänä. Olen riippumattoillut jo vuodesta 2018! 

Olin miettinyt, mihin riippumaton oikein voi laittaa kun tuntui ettei sellaisia isoja puita ollut. Sitten uutena vuotena se oli yhtäkkiä ilmiselvää. Meillä on ns. bambutalon takana kiva, varjoisa paikka mangopuun alla. Se oli vaan aina ollut miesten istuskelupaikka, joten en ollut sitä jotenkaan osannut ajatella. Ajoin siis uuden vuoden kunniaksi miehet muualle ja ripustin ihanan Ticket To The Moon -riippumattoni ❤

Lapsetkin tietenkin kiinnostuivat siitä heti, joten olen jakanut tätä iloa myös muille. Välillä kuitenkin olisi ihanaa vain lukea rauhassa kirjaa, ilman että on muutama isompi tai pienempi ihminen koko ajan pörräämässä ympärillä. Nyt on sunnuntai ja melkein kaikki kirkossa joten nyt tässä juuri nyt on se hetki!

Share
Ladataan...

Ladataan...

Meidän puutarha oli yksi suurin syy miksi tänne oikeastaan tultiin. Mieheni on intohimoinen permakultturisti (selitän kohta!) ja opiskellut myös puutarhuriksi, itse tykkään tonkia mullassa, nyppiä rikkaruohoja, haaveilla tuoreista hedelmistä ja vihanneksista ja elää lähellä maata. Lapsikin on innokas puutarhassa tonkija ja tietää jo mitkä ovat rikkaruohoja, mitkä ruokaa.

Permakulttuuri siis on alun perin Australiassa kehitetty kestävän elämäntavan suunnittelumenetelmä, jossa luontoa mukaillen luodaan kestäviä ja ekologisesti harmonisia ympäristöjä. Eli eletään niin, että ihminen ja maa elää sulassa sovussa toisiaan tukien. Permakulttuurin ytimessä on kolme eettistä periaatetta: huolenpito maapallosta, huolenpito ihmisistä sekä reilu jako. Kannattaa käydä vaikka Suomen Permakulttuuriyhdistyksen sivuilla tutustumassa aiheeseen lisää, se voi sitten viedä mennessään! 

 

Meillä on ihana, noin hehtaarin kokoinen maa, joka on ollut miehelläni jo vuosia. Tai se on kaupungin kaava-alueella, eikä siis varsinaisesti oma (vielä). Hän alkoi raivata vuorenrinnettä, rakensi pienen mökin ja teki sinne viljelykset ystävien kanssa. Alunperin hän innostui oman ruoan kasvattamisesta, koska oli setänsä omaishoitajana tämän sairastuttua hiv:hen 90-luvulla. Terveellisellä ruokavaliolla on tärkeä osa hiv:n hoidossa lääkkeiden ohella. Täällä ihmiset myös elävät köyhyydessä, joten oman ruoan viljely olisi kestävää, terveellistä ja kaikin puolin järkevää ruoan hinnan koko ajan noustessa. Mieheni on melko innokas yhteisöpuutarhojen ja luomuviljelyn ym. puolestapuhuja ja hänet tuntee täällä kaikki. Sanoo vaan bussiasemalla, että Matambo’s garden, Corporation ja kombi vie perille.

Koska asumme vuorilla, on rinteiden jyrkkyyden takia ongelmana eroosio, maan ja ravinteiden valuminen alemmas. Nyt ollaan vihdoin saatu (toivottavasti) pysyvät, kiviset viljelypenkit. Ja voi että rakastan tätä nykyistä puutarhaa! Vielä joulukuussa koko paikka oli täynnä kohopenkeiksi tehtyjä autonrenkaita ja niitä oli riveissä satoja! Se oli tylsä, ruma ja minulla oli epäilykseni keksinnön terveellisyydestä. Sitä ennen käytössä oli puu, joka oli säiden armoilla lahonnut. Ihan ensimmäinen versio oli kivi ja aiemmassa postauksessa mainitsemani puutarhuri brittiherra kuittailikin, että hän oli silloin vuosia sitten sitä tekemässä ja olisi vain pitänyt pysytellä alkuperäisessä suunnitelmassa. Mutta permakulttuuriin kuuluu yritys ja erehdys, muutos ja sen havainnointi.

Nyt meillä on niin upeita kivimuodostelmia, on mandala, spiral & medicine wheel garden. Näillä on omat merkityksensä, miksi ne tehtiin ja oikeastaan ne tuli melko intuitiivisesti. Mandala tehtiin ensin, se kuvaa kosmosta, sana tarkoittaa sanskritin kielellä keskusta tai yhteyttä. Medicine wheel tehtiin seuraavaksi, se on amerikan intiaanien tärkeä symboli ja ehdotin sen tekemistä, sillä mieheni on tehnyt töitä heidän kanssaan ja symbolilla on myös merkitystä meidän kahden suhteen alulle. Emme malta odottaa, että ystävämme Etelä-Dakotasta tulee ja saa tehdä ihan oikean seremonian. Spiraali gardenista tuli tosi näyttävä, se on luonnossa esiintyvä muoto ja kuvaa myös feminiinistä energiaa. On tosi meditatiivista kävellä spiraalia. Lapset rakastavat juosta mandalassa, ja meillä on myös suunnitelmissa hyödyntää sitä opetuksissa.

 

Toista samanlaista puutarhaa ei varmasti löydy läheltäkään. Toivottavasti se innoittaa muitakin. Olemme jo saaneet ihasteluja ja hämmästelyjä, enkä malta odottaa miltä puutarha näyttää parin kuukauden päästä. Eilen kävimme taimikaupoilla ja tuotiin reilusti yli sata taimea kasvamaan. On chiliä, paprikaa, pinaattia, rucolaa, kukkakaalia, parsakaalia, yrttejä, salaatteja. On kesäkurpitsaa, kiiviä, artisokkaa, tomaattia, kurpitsaa, fenkolia, perunaa, bataattia, kukkia. Meillä on joku sata hedelmäpuuta, osa vasta ihan pikkutaimia, osa tuottaa jo hedelmää. On myös mantelia, macademiaa, moringaa, mulperia. Ollaan myös saatu sopivasti sadetta ja aurinkoa, joten olosuhteet kasvulle on täydelliset. Nyt vaan odotellaan, että saadaan satoa, soul foodia <3

Share
Ladataan...

Pages