Perinteinen herkku

Ripaus raakaa

Söin vielä pari vuotta sitten jäätelöä joka päivä. Viikossa oli ehkä yksi päivä, jolloin en tätä herkkuani syönyt. Jossain vaiheessa aloin huomata maitotuotteiden ja ihoni huonon kunnon välillä yhteyden. Lopetin maitotuotteiden käytön lähes kokonaan ja iho parani. Kun yritin uudelleen sisällytää niitä ruokavalioon, oli vastaus heti peilistä nähtävissä; älä kuvittelekaan. 

Jogurtit ja jäätelöt siis jäivät ja myslin joukkoon ja smoothiehinkin päätyivät muut maidot kuin lehmänmaito. Uskon, että hapanmaitotuotteet, kuten piimä, viili ja luonnonjogurtti ovat kohtuullisessa määrin hyväksi, mutta sokeroidut jogurtit, jäätelö ja ylipäätään maidon juominen eivät. Esimerkiksi aasialaisessa ruokavaliossa maitotuotteita eivät aikuiset juurikaan käytä, älytön maidolla lutraaminen on länsimaalaisten heiniä. Vähempi siis riittäisi meillekin. 

Mutta koska mikään ei ole kiveen hakattua, herkuttelen minäkin nykyisin välillä taas maitotuotteilla. Makeat jogurtit tuntuvat pitkän tauon jälkeen liiankin makeilta, joten esimerkiksi luomuviili tai maustamaton luomujogurtti kera mansikkahillon maistuvat paaaljon paremmilta. Ja jäätelö, se nyt maistuu aina hyvältä, joskin sekin resonoi eri tavoin kuin aikaisemmin, aivan samoja kiksejä on turha enää odottaa.

Pidän Ben&Jerrysin jäätelöistä niiden koostumuksen vuoksi. Ne ovat ehtaa, paksua tavaraa. Kotimaisista jäätelöistä yksi suosikki on yksinkertainen vanilja, jota tuunaan maun mukaan. Lusikallinen maapähkinävoita sopii oivallisesti joukkoon niin, että sotkee sen pehmismäiseksi jäätelön joukkoon. Mutta erittäin samalta kuin maapähkinävoi maistuu eräs äkkiseltään kummallinen yhdistelmä, nimittäin jäätelöä ja TALKKUNAJAUHO. Kyllä, luit oikein! 

Otan siis kunnon palasen jäätelöä ja laitan joukkoon noin vajaan ruokalusikallisen talkkunajauhoa, annan jäätelön sulaa hieman, sotken sen ja voila, toimii.

 

Share

Kommentoi