Iltalehden "miesten synnytyslaki"

Rönsy

Tänään Iltalehden lööpissä lukee, että Maria Guzenina-Richardson ajaa miehille oikeutta synnyttää.

Kyse on translaista, eli laista transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta, kuten Iltalehti jutussa selventääkin. Siinä on pykälä, joka löytyy myös ainakin Ruotsin laista ja joka ainakin Saksan laista on hiljan poistettu. Pykälä edellyttää, että sukupuolensa korjauttanut on sterilisoitu tai muuten todistetusti lisääntymiskyvytön, jotta hänen juridinen sukupuolensa voidaan vaihtaa. Sillä jos näin ei ole, voi syntyä tilanne, jossa henkilö, jonka passissa lukee mies, synnyttää lapsen. Iltalehden mukaan näitä tapauksia tunnetaan koko maailmassa neljä. Pykälän merkitys on siis melko teoreettinen. 

Ruotsissa pykälän poistamisesta on keskusteltu vilkkaasti koko talvi ihmisoikeuskysymyksenä. Tvångssterilisering, pakkosterilisaatio, on siellä ollut keskeinen asiasana. Iltalehden asiasana, erityisesti nettisivujen jatkojutussa, on "miehille oikeus synnyttää". Ja laki on "miesten synnytyslaki".

Sitten on vielä käynyt niin, että Maria Guzenina ei ilmeisesti tiedä koko asiasta yhtään mitään. Hänen erityisavustajansa oli järjestellyt asiaa kai ymmärtämättä, että ministeriön tekemiset on yhtä kuin ministerin tekemiset. Iltalehti "yritti eilen saada Guzenina-Richardsonin kommentoimaan asiaa", mutta kun ei saanut, päätti sitten kirjoittaa lööppiin, että Guzenina ajaa miehille oikeutta synnyttää.

Guzenina otti tänään yhteyttä Iltalehteen ja kertoi että avustaja on eronnut tehtävästään. Iltalehti teki erosta jatkojutun ja oikein tyylikkäästi pesi kätensä esimerkiksi siitä asiasta, että päivän lööppi on täysin virheellinen. Guzenina ei ole halunnut miehille mitään synnytysoikeutta. Ja "miesten synnytyslaista" ei ole puhunut kukaan muu kuin Iltalehti.

Kommentit

Hosuli
Hömppäblogi

Joo, minäkin olen hämmästellyt tuota aivan järjetöntä uutisointia. Aluksi IL:n nettijutuissa ei edes kerrottu, miksi tuollaista lakia kukaan ajaa, puhumattakaan oikeiden termien käyttämisestä (transsukupuolinen, korjaaminen eikä vaihtaminen jne.). HS:n versio on vähän asiallisempi, mutta raflaava otsikko on tietty lainattu IL:ltä: http://www.hs.fi/politiikka/IL+Guzenina-Richardsonin+avustaja+ajoi+miesten+synnytt%C3%A4misen+mahdollistavaa+lakia/a1305554506219

Transsukupuoliset ovat varmasti kiitollisia tällaisesta sopan hämmentämisestä. Kiinnostavaa on myös se, että ministeri sanoo olevansa täysin tietämätön koko pakkosterilisaatiokysymyksestä.

Joanna Palmén
Rönsy

Niin. Tuo taustalla oleva oikea kysymys on ihan eri asia, ja oli siitä mitä mieltä tahansa, niin uutinen oli aivan luokaton, ja onpa surkeaa että Hesarikin menee tolla samalla.

Punavuoren insinööri

Joo, tämä uutisointi alitti riman lähes kaikilla mahdollisilla tavoilla. Arvasin aamulla lööpin nähtyäni, että jostain sukupuolen korjaamiseen liittyvästä asiasta on kyse ja myöhemmin epäilyni osoittautui oikeaksi. Tuli sellainen vähän epäuskoinen olo koko asiasta, erityisesti juuri tuosta hesarin käsittämättömästä pohjanoteerauksesta.

Tällaisella uutisoinnilla saadaan tehokkaasti siirrettyä lukijoiden huomio siitä asian pihvistä jonnekin toisaalle. Sen sijaan, että keskusteltaisiin, onko ihmisen pakkosterilointi missään tapauksessa oikein, aletaan vouhottaa miesten synnyttämisestä. Huoh!

PAnderson (Ei varmistettu)

Hei Joanna, asian vierestä. Latasin Imagen iPad-sovelluksen ja se oli vähän outo. Haluatteko asiantuntija-anaplyyshin mukavaa krääsää vastaan? ;)

Joanna Palmén
Rönsy

Hmm, siinä on ongelmia paraikaa, ilmeisesti enemmän Applesta kuin meiän talosta johtuvia. Vai tarkoititko jotain yleisoutoutta?

PAnderson (Ei varmistettu)

Joo, ehkä lähinnä sitä interaktiosuunnittelua. Se ei oo oikein linjassa muiden rakenteiden kans mikä tekee siitä vähän vaikean käyttää. Mää makustelen ja lähetän sulle jotain. Saat tehdä mitä parhaaksi näet :)

Joanna Palmén
Rönsy

Okei, kiitos! Järkkään sulle krääsää ;)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.