Ladataan...
Ruista Ranteessa

Minusta tuntuu, että vaikka rakastankin kesää ja lämpöä, tämä pitkittyvä helle ei ole minulle hyvästä. Kesä ja lämpö suorastaan pakottavat vapautumaan rutiineista ja saavat minut unohtamaan, että on itseasiassa aika terveellistä pitää kiinni tietyistä asioista. Nimittäin jos homma lähtee ihan käsistä, niin eihän siitä tule kuin paha mieli itselle ja muille. 

Note to self: elämä on paljon parempaa, jos muistaa…

1. Harrastaa liikuntaa säännöllisesti (mutta mielellään ilmastoiduissa tiloissa)

2. Syödä hyvin ja juoda paljon vettä (hyvin syöminen onnistuu, mutta että vieläpä terveellisesti?)

3. Tavata ystäviä lomahärdelleistä huolimatta

4. Lopettaa ylianalysoimisen ja kieltäytyä märehtimästä turhia

5. Puhua asioista suoraan (sen sijaan että ylianalysoi ja märehtii niitä itsekseen)

6. Muistuttaa itseään niistä asioista, joista omassa elämässä on syytä olla kiitollinen (erityisen tarpeellista, kun makaa unettomana saunaa muistuttavassa asunnossa kello kolme yöllä)

7. Rakastaa omaa kroppaansa sellaisena kuin se on (bikinikauden paineista huolimatta)

8. Että aina pitää olla ainakin yksi reissu suunnitteilla

Ensi viikolla pitäisi kai jo viilentyä. Vaikka eihän Suomessa sitä kai saa toivoa, koska kerrankos sitä on lämmin.

Ladataan...
Ruista Ranteessa

Oletko joskus uuteen tilanteeseen ja uusien ihmisten keskelle jouduttuasi kyseenalaistanut itsesi ja valintasi? Luulisin, että aika monelle meistä on käynyt näin. Tai sanotaanko, toivottavasti jollekin muullekin on käynyt näin, en nimittäin haluaisi olla ainoa.

Ihminen peilaa omaa elämäänsä ja itseään toisten ihmisten kautta. Eri ihmiset tuovat sinussa esille eri asioita. Jos olet aina vain tuttujen samojen ihmisten kanssa, on helppo pysyä samoissa käsityksissä itsestä. Silloin minkään ei tarvitse muuttua, koska ihmiset, joiden kanssa olet tuntevat jo sinut niin hyvin, ettei sinun tarvitse miettiä millaisia tulkintoja he tekevät sinusta. Ja sinun on vastapalvelukseksi helppo tulkita läheisiäsi, koska tiedät miten he käyttäytyvät ja mitä he tietyillä asioilla tarkoittavat. Tiedät mistä asioita on soveliasta kettuilla, ja tiedät olla ottamatta asioita vakavasti.

Yleensä ihminen kerää ympärilleen ihmisiä, jotka ovat jollain tapaa samanlaisia kuin sinä itse, koska se tekee elämästä helpompaa ja kevyempää. Varsinkin jos on herkkä ihminen, joka tekee kolmesataa erilaista tulkintaa jokaisesta tilanteesta (ei sillä että olisin sellainen, eikun wait what?).

Mutta homma muuttuu mielenkiintoiseksi sitten, kun joudut ihan uuteen tilanteeseen, ihan uusien ihmisten kanssa. Esimerkiksi opiskeluiden tai uuden työn aloittaminen voi olla tällainen tilanne. Sen lisäksi, että joudut opettelemaan uuden koulun tavoille, tai kokonaan uuden työn ja työkulttuurin, tutustut myös moniin uusiin ihmisiin.

Tällainen on oiva tilanne tehdä vääriä tulkintoja ja, niin sanotusti, pissata omiin murhoihin. Me usein unohdamme (minä itse erityisesti), että tulkitsemme toisten käyttäytymistä puhtaasti omien kokemustemme kautta. Ja mikä tärkeintä, omien epävarmuuksiemme kautta. Toisissa ihmisissä on helppo huomata asioita, joista itse tuntee epävarmuutta. Olenko tarpeeksi sitä ja tätä, koska muut ovat? Pitäisikö minun olla enemmän? Vai vähemmän jotain?

Nämä tilanteet ovat hankalia, koska usein omat tulkinnat saattavat vaikuttaa negatiivisesti sekä itseen, että muihin. Saatat ottaa toisten käytöksen negatiivisena ihan vain omien fiilistesi perusteella, vaikka sitä ei olisi sellaiseksi tarkoitettu. Myös kuva itsestäsi saattaa ottaa kolhua vain siksi, että muut ihmiset tuovat esiin asioita, joita sinä et ehkä ole.


Näissä tilanteissa pitäisi vain muistaa, että ei ole huonompaa tai parempaa, on vain erilaisia. Ja sillä mitä toiset ihmiset ympärilläsi ovat, tai mitä mieltä he ovat sinusta, ei ole oikeastaan mitään merkitystä. Vain sillä on väliä, että tunnet itsesi kotoisaksi omissa nahoissasi ja omien valintojesi kanssa. Ja tämänkin asian voi ottaa positiivisuuden kautta, ehkä voit saada toisilta ihmisiltä inspiraatiota uusiin juttuihin? Ei siksi, että sinun pitäisi muuttua, koska muut ovat jotain mitä sinä et ole, vaan siksi, että itse haluat jotain uutta.

Jos oman itsensä joskus unohtaa, on hyvä hakeutua sellaiseen seuraan, joka pitää sinua mahtavana tyyppinä silloinkin, kun itse et sitä muista. Ja ehkä pikkuhiljaa löydät itsestäsikin sen äänen, joka muistuttaa sinua siitä, että olet oikeastaan aika hyvä tyyppi, silloin kun sitä eniten tarvitset.

 

***

Jatka lukemista:

Ihmisten tapaamisen sietämätön vaikeus

#Uraoivallus: Älä esitä jotain mitä et halua olla

Ladataan...
Ruista Ranteessa

Olen nyt täällä Espanjan Costa del Solilla Fuengirolassa ystäväni kanssa työ/opiskelu/lomareissulla. Kuulostanee moniselitteiseltä, mutta tarkoittaa siis sitä, että ystäväni on työpaikkansa täällä olevalla toimipisteellä töissä, ja minä puolestani olen lomalla töistäni, mutta käyn täällä espanjan kurssia.

Olimme ensin pitkän viikonlopun verran Madridissa ja tulimme sunnuntai-iltana tänne Fugeen, että olimme sitten maanantaina aamulla työ/opiskeluvalmiudessa. Ja kohta nopeasti mennyt viikko alkaa olla jo takana, mutta onneksi edessä on vielä viikonlopun roadtrippailut Granadaan ja Rondaan.

Aika paljolti aika on kulunut ihan Fugessa hotellin altaalla tai ravintoloissa, mutta olemme käyneet myös Mijasissa ja Malagassa. Teimme pikavisiitin Malagaan, koska halusimme käydä turkkilaisessa hammamissa. Ja olipa ihan erinomainen idea vaikka itse sanonkin.

Siellä kun makasi kuumilla kivillä lihaksia rentouttamassa oli aikaa miettiä (ja aika muuten kului jotenkin tosi maagisen nopeasti), joten tulin ajatelleeksi viimeaikojeni erikoisia kylpykokemuksia. Tulin siihen tulokseen, että mulla on selkeästi jokin fiksaatio kylpemiseen. Mikä ei toki tällaiselle saunafanille ole ehkä mikään yllätys.

Mutta siis miksi muka fiksaatio?

No koska olen viimeisen noin vuoden aikana käynyt:

1. unkarilaisessa kylpylässä

2. tsekkiläisessä olutkylvyssä

3. balilaisilla kuumilla lähteillä

4. laosilaisessa saunassa

5. turkkilaisessa hammamissa

Tässä lyhyesti minkälaisia nämä kokemukset olivat:

Unkarilainen kylpylä

Kävin siis Budapestin reissullani Gellertin kylpylässä, jonka paras anti on ehdottomasti lähteistä pulppuavat parantavat vedet.

Rakennus oli varsin vaikuttavan näköinen sekä ulkoa että sisältä. Kylpylässä oli tavallisen uima-altaan lisäksi useita eri lämpöisiä altaita terveysvaikutteista kuumistasta lähteeitä peräisin olevaa vettä. Altaita oli myös ulkona. Lisäksi kylpylässä oli erilaisia saunoja, höyryversioista suhteelliseen kuumiin saunoihin. Altaissa oli kiva lillutella ja saunat olivat aika jees, vaikka eivät toki suomalaista saunaa korvaakaan. Eli overall kiva kokemus keväisen rapsakkaiden Budapestin päivien iltapuolella nautittavana.

Miinuksena kylpylän supersekava rakenne. Tästä esimerkkinä naisten pukutiloihin eksyi jossain vaiheessa pöllämystyneen näköinen mies, enkä yhtään epäile, etteikö mies olisi vain epähuomiossa eksynyt. Pidin itsekin pitkälti sormia ristissä, että löysin oikeisiin paikkoihin.

Toisena huomiona; kannattaa ehdottomasti ottaa mukaan kaksi pyyhettä. Kylpylässä kuljeskellessa on tapana kietoutua pyyhkeeseen, joka on tietysti rupeaman jälkeen läpimärkä. Joten toinen pyyhe loppupeseytymistä varten on kultaa.

  Tsekkiläinen olutkylpy

  Tämä on Prahaan matkustavan oluenystävän ehdoton aktiviteetti. Eikä pelkästään siksi, että kylvyn ajan saa juoda niin paljon olutta kuin haluaa.

  Olutkylpylän tilat olivat tosi siistit, viihtyisät ja tunnelmalliset. Meidät saatettiin yksityiseen huoneeseen, jossa oli pari paljua, takka ja olkipeti. Paljuun sekoitettiin maltaista ja mistä lie kuuma kylpyvesi ja poreet pistettiin porisemaan. Siellä sitä sitten lillutiin, ja kaadettiin kaljahanoista samalla lisää olutta lasiin. Tarjolla oli sekä tummaa että vaaleaa olutta.

  Kylvyn jälkeen sai käydä suihkussa, mutta perinteen mukaan kylpyvesi kuuluisi jättää iholle toviksi kylvyn jälkeen. Siinä sitten sai köllötellä olkivuoteella ja juoda vielä tuopin tai pari olutta.

  Kokonaisuudessaan kiva kokemus. Myös sauna olisi ollut saatavilla lisähinnalla, ja jos menisin uudestaan, ottaisin varmaan myös saunan messiin ja ylipäätään vähän enemmän aikaa.

  Kuumat lähteet, Bali

  En valitettavasti osaa kertoa sen tarkemmin missä nämä kuumat lähteet ovat, koska kävin niillä hiljaisuuden retriitistä muutaman tunnin retkellä. Mutta retriitissä vierailijoille suosittelen pistäytymistä lähteillä.

  Ensi silmäyksellä paikka oli aika nihkeä, altaat olivat nuhjuisia ja vedet kyllä lämpöisiä, mutta ei missään nimessä kuumia. Mutta jos rinnettä jatkoi alas ihan jokirantaan, löysi paikan ehdottoman helmen. Kaikista lämpimin kuumin allas oli ihan joen kanssa samassa tasossa, ja sen vesi oli niin 

  lämmintä, että välillä oli syytä hypätä joen puolelle vilvoittelemaan. Ehdottomasti yksi parhaista kylpykokemuksistani.

   Laosilainen sauna – peittää itsensä höyryllä

   Kuten täällä jo kerroin, reissuni Laosissa sattui kovin kylmään aikaan ja meni muutenkin vähän negatiivisissa merkeissä. Parasta reissussa oli näin jälkikäteen mietittynä ehkä juuri visiitti lao-saunassa Luang Prabangissa.

   Sauna oli punaisen ristin ylläpitämä, eikä siis mikään luksuskohde, vaan paikallisten suosima julkinen sauna. Homma toimi about niin, että paikan päältä saa kaavun johon voi pukeutua. Voi ottaa myös oman sarongin. Sitten mennään pikkuruiseen pöliseviä lao-naisia (tai jos olet mies, menet tietysti miesten saunaan) täynnä olevaan saunahuoneeseen. Huoneen reunoilla on matalat penkit, joilla voi istua, mutta osa porukasta myös vain seisoo keskellä huoneta kuin sillit purkissa. Huone on täynnä tuoksuvaa höyryä, joka tuntuu alkuun hengitykseen aika raskaalta. Ja vaikka lämpötila ei ole kovin korkea, höyryn vuoksi saunassa tulee tukalaa aika pian. Paikallisten mukaan noin kymmenen minuutin saunomisen jälkeen voi vetäytyä terassille juomaan yrttiteetä ja vilvoittelemaan. Saunalta löytyy myös pesutilat, joissa voi peseytyä prosessin jälkeen.

   Varsinkin kylminä päivinä saunominen on suosikkipuuhaani, joten lao-sauna ei olisi voinut tulla parempaan saumaan. Paikalliset olivat mukavia, ja nuoret englantia osaavat juttelivat mielellään myös ulkomaalaisten kanssa.

   Turkkilainen hammam

   Ja tästä siis pääsemme viimeisimpään kokemukseen.

   Turkkilaisia hammameja on kahdenlaisia, sellaisia, joissa on lämpimiä altaita, ja sellaisia joissa on vain ”saunoja”. Paikka jossa kävimme oli siis sellainen perinteinen, jossa oli vain saunahuoneita.

   Huoneita oli kolme eri lämpöistä, ensimmäinen oli viilein, joka toimi myös hierontahuoneena. Siellä tehtiin kuorivia hierontoja hevosenjouhihanskoilla tai jotain (en tiedä koska itse kävin perinteisessä hieronnassa, joka oli muuten tosi jees). Toisessa huoneessa oli porrasmaiset ”lauteet” jotka olivat kiviset ja lämmitetyt. Viimeisessä ja lämpimimmässä huoneessa oli pyöreä penkkimäinen lämmitetty kivitaso, jolla maatessa voi katsoa kupolia, jota koristivat valaistut eriväriset tähdet (aika hypnoottista). Lisäksi huoneissa oli altaita joista sai kuumaa, lämmintä tai kylmää vettä, jolla voi valella itseään.

   Suomalaisittain huoneet eivät olleet kovin lämpimiä, mutta kun kävi pitkäkseen kiviselle lämmitetylle tasolle, tason lämpö tuntui ikään kuin lisääntyvän siinä maatessa. Kuten jo aiemmin mainitsin, ajantaju katosi ihan kokonaan ja rentoutuminen tapahtui aivan yllättäen. Tunnelma hammamissa oli suorastaan harras, valaistus hämärä ja taustalla soi leppeää musiikkia. Hammamissa oli myös suihkut joissa voi peseytyä lopuksi. Täälläkin kietoudutaan sarongiin, jonka voi levittää kivisille tasoille alleen. Mukaan ei tarvitse tosin ottaa toista pyyhettä, koska talo tarjoaa kaiken tarpeellisen uima-asua lukuunottamatta.

   Kokemuksen kruunasi hieronta ja kattoterassilla nautittu hintaan kuuluva cava. Could it be any better?

   Vielä siis pari päivää Espanjan reissua jäljellä, jonka jälkeen takaisin Suomeen. Instassa voi kätevimmin seurata matkaa. 

   ***

   Lisään vielä kotiin päästyäni postaukseen kuvia ainakin olutkylpylästä!

    

   Pages