Ladataan...
Run Babe Run

Aloitan tämän kirjoituksen suoralla lainauksella valtioneuvoston sivuilta:

”Sipilän hallitusohjelman 2025-tavoite

Suomalaiset voivat paremmin ja kokevat pärjäävänsä erilaisissa elämäntilanteissa. Jokainen ihminen kokee voivansa vaikuttaa, tehdä valintoja ja ottaa vastuuta.

Sosiaali- ja terveydenhuollossa painopiste on ennaltaehkäisyssä, hoitoketjut ovat sujuvia, henkilöstö voi hyvin ja tietojärjestelmät toimivat. Uudistuksen myötä yhteisillä varoilla saadaan enemmän terveyttä ja hyvinvointia.”

Lisäksi ikääntyneiden palveluista on linjattu seuraavasti:

”Ikääntyneiden ihmisten kotiin saatavia palveluja on painotettu. Omaishoitoa on vahvistettu.”

Näin siis Sipilän hallitus linjaa olevan vuoden 2025 suomessa. Tähän ajankohtaan on aikaa nyt kahdeksan vuotta. Kauniita fraaseja ja hienoja visioita, mutta näin ikäihmisten parissa jo puolitoista vuosikymmentä työskennelleenä voin sanoa, etten kovin vakaasti usko näihin sanoihin.

Suomen Lähi- ja perushoitajajaliitto SuPer julkisti tänään selvityksen työstä kotihoidossa ja kotihoidon tilasta. Selvitystä varten on kerätty tietoa niiltä alan todellisilta asiantuntijoilta, eli hoitajilta, jotka siellä kotihoidossa työskentelevät ja jotka näkevät hallituksen toimien vaikutukset ihan joka päivä. Ja se näky ei ole kaunis, laadukas eikä työntekijän hyvinvointia edistävä millään tavalla. Selvitykseen on osallistunut tuhansia hoitajia.

Kotihoidon työntekijöiden tyytymättömyys kotihoidon laatuun ja kotihoidossa työskentelyyn on erittäin suurta. Työntekijät kokevat, että hoito- ja palvelusuunnitelmat eivät toteudu. He ovat myös hyvin huolestuneita hoidon laadusta. SuPerin selvityksen mukaan kotihoidon kehittämisen lähtökohtana ei ole ollut asiakkaan hyvinvointi vaan kustannussäästöjen synnyttäminen.

Kertaan vielä hallituksen kärkihankkeen pari kohtaa.

- Sosiaali- ja terveydenhuollossa painopiste on ennaltaehkäisyssä, hoitoketjut ovat sujuvia, henkilöstö voi hyvin ja tietojärjestelmät toimivat.

-”Ikääntyneiden ihmisten kotiin saatavia palveluja on painotettu. Omaishoitoa on vahvistettu.”

Nykyinen toiminta ei vastaa millään tavalla näitä Sipilän koplan hienoja tavoitteita, päinvastoin. Superin selvitys tuo kurkkua kuristavan selvästi esiin sen hädän joka kotihoidon kentällä vallitsee, ihan joka päivä. Ihan jokaisessa työvuorossa. Ei voida puhua mistään laadukkaasta hoidosta ja kotiin annettavien palveluiden painottamisesta, kun hoitajat joutuvat juoksemaan pää kolmantena jalkana asiakkaalta toiselle ja syömään eväitä kävellessään tai autolla ajaessaan, ehtiäkseen äkkiä antamaan lääkkeet ja todetakseen, että hengissä se asiakas vielä on. Mutta kuinka kauan?

Mitä laatua se on, jos kahdeksan tunnin työvuoron aikana on helposti jopa 25 käyntiä! Hoitajan työpäivästä on kuitenkin laskettava pois myös aika lakisääteisille ruokatauoille (jos niitä ehtii edes pitää), juoksevien asioiden hoidolle (esim. puhelut omaisille, apteekkiin, lääkärille, tiimipalaverit, koulutukset, oppilaanohjaus jne.), siirtymisille paikasta toiseen ja asiakastietojen kirjaamiselle (kyllä, jokaisen asiakkaan jokaisesta käynnistä on kirjattava!) Pyrkimys monessa paikassa on hyvinkin hengästyttävän tiukka, että välitöntä työaikaa olisi noin 60% päivästä eli hieman alle 5 tuntia kahdeksan tunnin vuorosta.

Tästä voidaan siis hyvinkin laskea että, yhdelle käynnille jää käytettävissä olevaa aikaa vain muutamia minuutteja.

Jokainen voi itse miettiä kauanko menee omiin aamu- tai iltatoimiin aikaa? Selviätkö pahimmillaan alle kymmenessä minuutissa vessassa käynnistä, henkilökohtaisesta hygieniasta (suihku tai ainakin pikkupesut, parranajo, hiusten laitto tai vähintään kampaaminen) aamupalan valmistuksesta ja lääkkeiden ottamisesta?

Kyllä mulla ainakin menee enemmän kuin 10 minuuttia tuohon kaikkeen vaikka onkin terveet jalat, joilla toisinaan pääsee ihan vikkelästikin liikkumaan. Veikkaan ettei monikaan meistä selviä muutamassa minuutissa aamu- tai iltatoimistaan niin että kokisi olevansa kunnolla puhdas, vatsa täynnä ruokaa ja hyvillä mielin. Miten voidaan siis olettaa, että esimerkiksi muistisairas tai pyörätuolissa istuva hauras vanhus tulee hoidetuksi siinä ajassa? Ja samalla kuntouttaen niin, että hänen kotona asumisensa vielä seuraavassakin kuussa on mahdollista.

Jos ostat puheaikaa operaattoriltasi 5 tuntia kuukaudessa tai kilon mandariineja kaupasta, oletat varmaan, että saat mitä ostit. Että voit puhua puhelimessa sen viiden tunnin edestä ja natustella mandariineja sen koko kilon. Tämähän pitää olla kaikessa kaupankäynnissä ja palveluiden hankinnassa se perusedellytys, johon asiakas voi luottaa.

Miksi sama ei päde ikäihmisten kotihoitoon? Maksut ovat tosi kalliita. Luvatut minuutit eivät täyty, vaikka lasku tulee kyllä joka kuukausi. Hoitajat laitetaan juoksemaan aivan epäinhimillisiä listoja asiakkaalta toiselle. Jotta he pysyisivät edes jotenkuten aikataulussa, on siirtymiseen asiakkaan luota toiselle nipistettävä molemmista käynneistä vähän. Lähdetään siis liian aikaisin edelliseltä ja mennään hieman myöhässä seuraavalle. Aivan liian monessa kunnassa ja kaupungissa käynnit suunnitellaan alkavaksi suoraan toisensa perään, varaamatta aikaa siirtymille. Siirtymät voivat kuitenkin todellisuudessa olla monia kilometrejä, jopa kymmeniä. Tällä konstilla saadaan nostettua sitä välittömän työn osuutta näennäisesti ja samalla suoraan sanoen huijattua, että henkilöstöä on tarpeeksi ja asiakkaat saavat mistä maksavat.

Vain 19 % SuPerin kyselyyn vastanneista kokee, että hoito- ja palvelusuunnitelmat toteutuivat hyvin.

 

Ja henkilöstö… Se ei todellakaan voi hyvin. Tiedän omasta kokemuksesta monia, monia hoitajia jotka ovat jääneet työuupumuksen takia sairauslomalle tai useammin kuin kerran pillahtaneet itkuun koska työtahti on epäinhimillinen ja eettinen kuorma on mahdoton kantaa. Kun avuton, vanha ihminen jää huutamaan perääsi, ettet jättäisi häntä yksin, vähemmästäkin se sydän särkyy. Etenkin kun tiedät, ettei hänen luonaan kukaan käy seuraavaan 12 tuntiin ennen seuraavaa kotihoidon pikaista käyntiä. Käyntiä jonka aikana työtään ei ehdi ja voi tehdä millään niin hyvin kuin edes minimitaso edellyttäisi. Ja se ei ole hoitajan vika!

Jatkuvasti vaihtuvat sijaiset, jos niitä sijaisia edes saadaan tai yritetään saada, kuormittavat myös vaikka he varmasti parhaansa tekevätkin. Joka päivä kerrot uudelle ihmiselle samat asiat. Perehdytät, neuvot ja ohjaat hänet useimmiten ”niihin helpompiin asiakas-kohteisiin” ja teet itse jatkuvasti ne haastavat ja raskaat asiakaskäynnit. Ihan vaan sillä, että se sijainen tulisi uudelleenkin vielä joskus ja jotta päivä saataisiin jotenkuten pulkkaan. Ja jos sijaista ei saada, sitten vaan se oma käyntimäärä kasvaa. Pahimmillaan jopa tuplaantuu suunnitellusta.

Esimiesten asenne on liian usein syyllistävä ja työnantaja ei ota vakavasti työntekijöidensä uupumusta ja hätähuutoja. Ei täällä ole pakko olla töissä jos ei tahti miellytä. Yhtä epävarmuuden ja ylikuormituksen helvettiä, jos suoraa sanon.

 

Vastaajista lähes 90 prosenttia kokee työmääränsä lisääntyneen viimeisten kolmen vuoden aikana. Tämä johtuu pääsääntöisesti siitä, että asiakkaat ovat huonokuntoisempia, henkilökunnan poissaoloja ei paikata sijaisilla ja työntekijöiden sairauslomat ovat lisääntyneet. 10 prosenttia vastaajista kertoo, että työntekijöitä on vähennetty. Noin 80 prosenttia vastaajista kertoo työn henkisen rasittavuuden lisääntyneen selvästi viimeisten kolmen vuoden aikana. Henkilökuntaa ei ole riittävästi. Lähes puolet esimiehistä ei ota työntekijöidensä huolta asiakkaiden hoidon toteutumisesta ja työntekijöiden jaksamisesta vakavasti.

 

 

Koko selvitys luettavissa täältä: https://www.superliitto.fi/viestinta/tiedotteet-ja-kannanotot/superin-selvitys-kotihoidon-kehittamisen-lahtokohtana-ovat-olleet-kustannussaastot/

 

Onko kyseessä siis ollenkaan edes kärkihanke vai jonkinlainen kärsimyshanke, jonka varjolla ikäihmiset jätetään heitteille ja ammattitaitoiset työntekijät poltetaan loppuun.

 

Kirjoittaja on Hanna Jokinen, ammatistaan ylpeä lähihoitaja, SuPerin aktiivi ja Hattulan kunnanvaltuutettu (vas)

Share

Ladataan...
Run Babe Run

Säntäilin perjantaina kaupoilla etsimässä alesta ”uskottavaa mekkoa”, matchaavia sukkahousuja ja koruja. Olen tullut valituksia mukaan KSL:n ja vasemmistoliiton yhteistyössä järjestettävään Poliitikkokouluun ja sen ensimmäiset lähipäivät olivat viikonloppuna. Iso ja upea tilaisuus johon mukaan henkilökohtaisesti kutsuttiin 23 potentiaalista tulevaisuuden päättäjää eri puolilta suomea.

 

GREAT! Rinta rottingille ja selkä suoraksi. Minun on ollut pakko tehdä jotakin tosi oikein, kun kutsu kävi.

Mutta miksi oma olo oli sitten sangen ristiriitainen. Miksi säntäilin kaupoilla ostamassa itselleni vaatteita joilla osallistua koulutukseen?

Miksi melkein itkin kun perjantai iltana auto hajosi ja en ehtinyt värjäämään hiuksia ennen koulutus-viikonloppua.

Siksikö, että olen itserakas ja pinnallinen?

Miksi puin kotona kengät jalkaan jo vartin ennen lähtöä ja istuin hiljaa autossa lähes koko matkan Espooseen koulutuspaikalle?

 

Koska minua pelotti. Koska minun ajatus oli, että ”ne kaikki muut” on niin osaavia, fiksuja ja varmaan nauraa mulle. Että menen sinne vähän niin ja näin, en vakavasti otettavana uutena poliitikkona. Etten osaa, etten tiedä, etten ole tarpeeksi hyvä.  Kela päässä alkoi itseasiassa pyöriä jo heti Li Anderssonin puhelun jälkeen; nyt varmasti tää kutsu oli tarkoitettu oikeasti jollekin muulle. Väärä numero, väärä henkilö. Miten niin minä? Olen myös jauhanut samoja asioita kyllästymiseen asti bestikselleni, miehelleni ja muille lähipiirin ihmisille.

 

Kun jalat täristen kipitin koulutuspaikalle ja päästiin lauantain mittaan tutuiksi ”luokkakavereiden” kanssa, oli yllättävää huomata kuinka moni etenkin meistä nuorista naisoletetuista, miettii samoja asioita. Puhun nyt cis-naisena etupäässä omasta sukupuolestani koska sen erityispiirteet tunnen omakohtaisesti parhaiten. Uskon että samoja keloja pyöritellään sukupuoleen katsomatta kyllä monessa päässä.

 

Itseasiassa moni meistä oli miettinyt tosi samanlaisia asioita. Ei ehkä matchaaviin sukkahousuihin asti, mutta omaan osaamiseen ja kyvykkyyteen liittyen. Useampi kertoi yllättyneensä koulutuskutsusta ja miettineensä onko tarpeeksi hyvä. Osaako. Pystyykö. Uskaltaako.

Se tuntui äärettömän lohdulliselta, mutta myös surulliselta.

Vaikka Suomi onkin tasa-arvon edelläkävijä monissa asioissa, on sukupuolten välinen tasa-arvo kuitenkin monin osin hyvinkin nuorta maassamme. Työtä on tehtäväksi yhä paljon, etenkin kun esimerkiksi sukupuolen moninaisuus puhututtaa, palkka tasa-arvoa ei ole saavutettu ja yhä naisiin kohdistuva väkivalta on ongelma myös meillä suomessakin.

Ensimmäisinä maailmassa, suomen 19 naiskansanedustajaa aloittivat eduskuntatyön vuonna 1907. Ensimmäisinä vuosikymmeninään eduskunta teki lukuisia merkittäviä lakiuudistuksia, jotka auttoivat naisia heidän monissa, muuttuvissa rooleissaan yhteiskunnassamme.

Suomen ensimmäinen naisministeri oli Miina Sillanpää. Hän aloitti apulaissosiaaliministerinä vuonna 1926. Samana vuonna säädettiin laki naisten kelpoisuudesta valtion virkoihin.

Tuntuu hurjalta ajatella, että vasta 1900-luvun toisella neljänneksellä naiset on nähty kykeneviksi esimerkiksi valtion virkoihin ja että vasta 2000-luvulla saimme ensimmäisen naispresidentin ja -pääministerin.

Tehtävää on vielä äärettömän paljon ennen kuin Suomi on tasa-arvoinen esimerkiksi naisten, miesten ja muunsukupuolisten kesken. Samoin esimerkiksi translakiin tulisi saada jo kiireen vilkkaan muutos ja päivittää se vastaamaan nykypäivää, ihmisoikeuksia ja tasa-arvoista kansalaisten kohtelua.

 

Jäin miettimään mikä määrä potentiaalia jää, etenkin nuorissa naisissa, piiloon. Onko niin, että yhä vieläkin saamme liikaa osaksemme ajatusta siitä, ettemme ole yhtä älykkäitä, osaavia ja pystyviä kuin miehet. Että tee sinä vain niitä naisten töitä, istu hiljaa ja näytä söpöltä. Mutta anna miesten hoitaa isot asiat, esimerkiksi politiikka tai yritysmaailman johtotehtävät. Bullshit. Naisen paikka on joka paikassa, kuten yksi meistä Me Naiset-lehden  #sanoseparemmin- kampanjan voittaja lauseiden kirjoittajista totesi.

 

Tänään Minna Canthin päivänä, tasa-arvon päivänä, sanon teille tytöt ja naiset (ja toki yhtä lailla kaikkien muiden sukupuolten edustajatkin), TE OLETTE TÄHTIÄ! Älkää ikinä enää miettikö pystyttekö tai osaatteko, koska kyllä te osaatte! Meissä on yhtä paljon sitä kuuluisaa munaa kuin miehissä, itseasiassa meistä useilla on sitä ihan (muna)sarjojen verran! Älä jätä tekemättä asioita, tavoittelematta unelmiasi tai mahdollisuuksia käyttämättä siksi että sua pelottaa. Mene ja tee, opit kyllä matkan varrella jos jotain tietoa puuttuu.

 

Hiiteen huijari-syndrooma, me osataan!

 

Kirjoittaja on Hanna Jokinen,

Ammatistaan ylpeä lähihoitaja, SuPer-aktiivi ja Vasemmistoliiton kuntavaikuttaja.

Share

Ladataan...
Run Babe Run

Facebookin priva-viesti lootani on kilissyt useasti viime päivinä

”Hei, voitko laittaa <3 omalle sivullesi, vain sydämen ilman tekstiä ja lähettää tämän viestin kaikille naisystävillesi. Näin naiset muistaisivat, että tämä viikko on " Ennalta ehkäisevä rintasyöpäviikko". Laita vain sormi tekstille ja paina lähetä edelleen!”

Aloin googlettaa koska oikeastaan on ennalta ehkäisevä rintasyöpäviikko. Viitteitä löytyi muutamilta sivuilta, että tällaista viikkoa vietettäisiin tai on ainakin vietetty lokakuussa. Missään yhteydessä ei käynyt ilmi, että se olisi näin maaliskuun puolivälissä.

 

Ei siinä mitään, saahan sitä toki jokainen postata some-feedeihinsä mitä haluaa, mutta mikä lienee todellinen arvo kampanjalla joka ei edes aukea milläänlailla ellet satu saamaan privaviestillä ohjeita, että tee näin ja näin niin tietoisuus rintasyövästä (muka) kasvaa. Ainoa vaan että todellisuudessa ei kasva.

Mitä sydämen postaaminen omaan facebook-päivitykseen kertoo muille? Mitä ohjeita se antaa siitä mikä olisi jokaisen tärkein tehtävä rintasyövän mahdollisimman aikaisessa diagnotisoinnissa? Miten sydän facebookissa kartuttaa rintsyöpä-tutkimukselle rahaa?

Ei mitenkään.

Rakkaat naiset, niin ihana kuin teidän ajatuksenne onkin, niin rintasyöpää ei voiteta postaamalla sydämiä someen. Rintasyöpään sairastuu suomessa vuosittain tuhansia naista. Rintasyöpä on myös länsimaisesti tarkastellen naisten yleisin syöpätyyppi: siihen sairastuu elämänsä aikana noin joka kymmenes nainen. Tulee muistaa, että myös miehet voivat sairastua vaikka se harvinaisempaa onkin. Wikipedian mukaan yksi viidesosa sairastuneista menehtyy viiden vuoden sisällä diagnoosista.

Rintasyövän suhteen on yhä edelleen paljon avoimia kysymyksiä, joiden tutkimukseen tarvitaan jatkuvasti rahoitusta. Tieteellinen tutkimus on rintasyövän ehkäisyssä, varhaisessa toteamisessa, diagnostiikassa, hyvien hoitojen suhteen ja potilaiden kuntoutumisessa kaiken a ja o. Tutkimuksen ja sen läpimurtojen myötä yhä useampi rintasyöpäpotilas voidaan nykyisin parantaa.

Suomalaisen syöpätutkimuksen isoimpana haasteena on tutkimusrahoituksen väheneminen: myös rintasyöpätutkijat ovat pitkälti yksityisen rahoituksen varassa. Tärkeämpää kuin siis sydämet somessa, on ne käytännön teot. Osta Roosanauha, tai lahjoita vaikka tämän linkin kautta: https://roosanauha.syopasaatio.fi/lahjoita/

Ja pelasta itsesi ja läheisesi tukimalla rintasi. Opeta lapsesi, ystäväsi tai muu läheisesikin tutkimaan. Ja jos jotakin epämääräistä tai huolestuttavaa löytyy, soita välittömästi lääkärille. Ei seuraavalla viikolla tai seuraavassa kuussa vaan heti kun se on mahdollista!

 

Tässä esimekiksi yhdet ohjeet jos tissien tutkiminen ei ennestään ole tuttua: Video rintojen tutkimisesta

Kuvalliset ohjeet

Linkit ovat Tunne Rintasi Ry:n käsialaa. 

Tunne Rintasi Yhdistyksen tarkoituksena on perustamisestaan lähtien ollut rintasyövän varhaistoteamisen edistäminen, jossa rintojen omatarkkailulla on tärkeä rooli.

Tutkitusti rintasyövän varhainen toteaminen helpottaa rintasyövän hoitoa, alentaa hoitokustannuksia ja pienentää kuolleisuutta. 

Tunne rintasi ry Kannustaa ja opastaa kaikenikäisiä rintojen omatarkkailuun.

Tunne rintasi ry, rf on valtakunnallinen kansalais- ja kansanterveysjärjestö.

 

Lämimästi suosittelen tutustumaan heidän kattaviin sivuihinsa: 

http://www.tunnerintasi.fi

 

 

 

Kirjoittaja on Hanna Jokinen, Hattulalainen Lähihoitaja ja yhdistysaktiivi.

 

Share

Pages