Ladataan...

Oletko koskaan ajatellut, miten filmitähti kokee taidenäyttelyn? Tai miten poliisi, joka on kutsuttu museoon työkeikalle, tulkitsee taidetta? Tai mihin poliittinen aktivisti kiinnittää huomiota teoksissa? Viimeistään Happy Families -kierroksella päädyt pohtimaan näitä kysymyksiä.

Happy Families on toiminnallinen näyttelykierros, joka toteutetaan yksinkertaisena roolipelinä. Siinä osallistujat tutustuvat Alfredo Jaarin taideteoksiin ennalta annetuissa rooleissa. Kierroksen idea juontuu Hullunkuriset perheet -korttipelistä ja verkossa pelattavista roolipeleistä.

Pelin aluksi pelaaja heittää noppaa, jonka silmäluku määrää roolin. Seuraavaksi pelaaja valitsee summanmutikassa teoskortin, joka määrää, minkä teoksen ääreen hän menee. Mukaan näyttelyyn saa kynän ja vihkon muistiinpanoja varten.

Toisen rooliin asettuminen ei ole ihan helppoa, eikä sen kierroksia ohjaavan taiteilija Edwina Goldstonen mukaan kuulukaan olla. Jos tuntuu, ettei heti osaa katsoa teosta vaikkapa filmitähden perspektiivistä, voi mielessään alkaa rakentaa hahmolle tarinaa. Minkälaisia elokuvia hän tekee? Missä hän asuu? Mitä hän pitää elämässä tärkeänä? Pikkuhiljaa huomaat katsovasi teosta roolihahmosi silmin. Tuohan on aivan kuin tekemästäni elokuvasta. Tuo teos taas muistuttaa kotikaupungistani. Ja noissa lehtien kansissahan on pelkästään julkkisten kuvia.

Roolipelin tarkoitus on etäännyttää omasta tavasta katsoa taidetta ja osoittaa, miten esimerkiksi ihmisen ammatti tai sosiaalinen asema vaikuttaa siihen, mitä näemme ja miten hahmotamme maailmaa.  Lisäksi ihmiset todennäköisesti uskaltautuvat herkemmin jakamaan teosten herättämiä ajatuksia, koska pelissä ei puhuta omana itsenään.

Kierroksen päätteeksi käytävässä ryhmäkeskustelussa tuleekin esiin mielenkiintoisia havaintoja ja rehellisiä mielipiteitä:

”Poliisina näin teoksessa rikollisen.”
”Äitinä laskin lapseni kanssa, montako ympyrää teoksessa oli.”
”Mekaanikkona teos oli mielestäni tylsä.”

Mutta olisiko tulkinta ollut toisenlainen ilman roolia? Ehkä, moni vastaa. Jos on syventynyt annettuun rooliin, voi olla vaikea ajatella, miten teosta olisi katsonut omana itsenään. Onneksi näyttelyn saa kiertää lopuksi uudestaan – roolissa tai ilman.

Happy Families -kierroksia Alfredo Jaarin näyttelyyn järjestetään osana opiskelijapäivän ohjelmaa perjantaina 25.4. klo 11, 14 ja 15.15.

Mukaan voi ilmoittautua tapahtumasivun kautta. Maksimissaan 25 osallistujaa/kierros, kesto n. 1 h. Kierrokset ohjaa taiteilija Edwina Goldstone, ja ne pidetään englanniksi.

Noora Happonen

Kuvat: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen
Share
Ladataan...

Ladataan...

Mitä kaikkea opiskelija saa kahdeksalla eurolla? Vaikka mitä, esimerkiksi kolme opiskelijalounasta, 23 pussia makaronia, 18 rullaa vessapaperia, kahden viikon Hesarit tai junalipun välille Helsinki–Lahti.

Myös Kiasman sisäänpääsylippu on opiskelijalle tavallisesti kahdeksan euroa. Tämän viikon perjantai ei kuitenkaan ole mikään ihan tavallinen päivä Kiasmassa. Silloin opiskelijat pääsevät museoon opiskelijakorttia vilauttamalla ilmaiseksi.

Päivän aikana on mahdollista tutustua Alfredo Jaarin kokemukselliseen taiteeseen, Kiasma Hits -kokoelmanäyttelyyn sekä Kiasma-teatterin ohjelmistossa olevaan Là-bas-performanssibiennaaliin.

Mutta on opiskelijapäivässä paljon muutakin kiinnostavaa ohjelmaa: keskusteluopastuksia, toiminnallisia Happy Families -kierroksia sekä Design your opinion -työpaja, jossa suunnitellaan ja toteutetaan mielenosoituskylttejä. Happy Families -kierroksille tulee ilmoittautua ennakkoon tapahtumasivun kautta, muuhun ohjelmaan voi osallistua ilman ennakkoilmoittautumista.

Museovierailun päätteeksi voi pistäytyä vaikka Kiasman kahvilassa, kahdeksan euroa valmiina. Ja edetä siitä sitten viikonlopun rientoihin.

Opiskelijapäivä perjantaina 25.4. klo 10–20.30. Vapaa pääsy opiskelijakortilla.
Tarkemmat ohjelmatiedot ja aikataulut löydät Kiasman verkkosivuilta ja tapahtuman Facebook-sivulta.

Yläkuvat: Là-bas -performanssibiennaali, Gustaf Broms ja Agnes Nedregard. Alakuvat: Happy families -kierros (kuva: Pirje Mykkänen / Kansallisgalleria), Jakob Dahlgren, Abstraktion ihmeellinen maailma, 2009 (kuva: VTM/KKA / Ella Tommila), Alfredo Jaar, Other People Think, 2012 (kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen).

Share
Ladataan...

Ladataan...

Vironniemen päiväkodin viisivuotiaat Viskarit pääsivät toden teolla pohtimaan taiteen, toden ja kuvitteellisen rajoja valitessaan teoksia Lasten vuoro -näyttelyyn.

Leena Nion maalaus Räjähdys näyttäytyikin hyvin moniulotteisena ja -merkityksellisenä, ainakin Viskari-ryhmän tulkitsemana. Teoksesta löytyi niin kukkakimppu, Peppi Pitkätossu kuin hiusten alle kätkeytyvä pyörremyrskykin.

Olisi ollut niiiiin mukava myös koskea tauluun ja sen paksuun maalikerrokseen - onhan kyseessä suorastaan väriräjähdys!

Lasten kuratoima näyttely on osa Kiasma Hits -kokonaisuutta ja nähtävillä 1.6. saakka.

Share
Ladataan...

Ladataan...

Juuri avattu näyttely Art Robotique – Robottitaide on esillä Pariisin tiedemuseossa (Cité des Sciences et de l'Industrie) ensi vuoden tammikuulle saakka.

Tieteen ja estetiikan, ns. hyödyllisten ja hyödyttömien keksintöjen rajoilla liikkuvan näyttelyn parinkymmenen teoksen joukkoon kuuluu amerikkalaisen Chico MacMurtrien ”Totemobile” eli ”Kuolonkaara”. Se on vuoden 1965 Citroënin mallista muokattu, transformers-lelujen tapaan muotoaan muuttava mekaaninen veistos, joka lopulta kasvaa 18 metrin korkuiseksi toteemiksi. Tekijänsä mukaan se esittää auton biologista kehitystä – kuin kotelosta perhoseksi tai nupusta aukeavaksi metalliseksi kukinnaksi.

Sympaattista robottitaidetta näyttelyssä edustaa hollantilaisen Theo Jansenin kolme teosta sarjasta “Animaris”. Ne ovat tuhatjalkaisten tapaan liikkuvia, olkihimmelin ja Leonardo da Vincin sotakonepiirustuksen yhteen sulautumalta näyttäviä laitteita, joita voi kävelyttää myös meren rannalla.

© Robotlab

Saksalainen taiteilijaryhmä Robotlab on usein valjastanut teollisuusrobotteja piirtämään muotokuvia tai kirjoittamaan täydellisellä käsialallaan kalligrafista tekstiä. Pariisin näyttelyssä mukana oleva uusi teos ”The Big Picture” tulee näyttelyn kestäessä, yhdeksän kuukauden aikana, toteuttamaan suurikokoisen piirustuksen. Meidän onneksemme, ainakaan näiden taiderobottien mekaaniset liikkeet eivät vielä vedä vertoja ihmisen motoriikalle.

Jari-Pekka Vanhala

Share
Ladataan...

Ladataan...

Perjantai! Se tarkoittaa, että Twitterissä on taas hyvät mahdollisuudet seurata Amos Andersonin taidemuseon vireää puujalkakulttuuria! Suosittelemme lämpimästi!

Amoksen puujalkojen kopsetta odotellessa tunnelmaan voi virittäytyä katsomalla Yhdysvalloissa järjestettävän sanailun maailmanmestaruuskilpailun vuoden 2013 finaalia. Tämän vuoden skabat käydään vajaan kahden kuukauden päästä, joten osallistumaan ehtii vielä. :D

Share
Ladataan...

Ladataan...

Viime syksyn tweetupissa kohdattiin kultaaja Seppo Laakkonen ja taiteilija Roi Vaara valmistelemassa performanssia.

Järjestimme viime syyskuussa Kiasmassa Suomen ehkä ensimmäisen museo-tweetupin. Parikymmentä twiittaavaa taiteenystävää kokoontui yhteen, tutustui toisiinsa ja uuteen näyttelyyn – ja twiittasi. Kokemus oli niin innostava, että siitä jäi hinku jatkaa. Jatkoa seuraa nyt.

Kiasman toinen tweetup järjestetään torstaina 10.4. Tällä kertaa twitteristit pääsevät vip-vieraina tutustumaan chileläissyntyisen, New Yorkissa asuvan taiteilijan Alfredo Jaarin seuraavana päivänä aukeavaan näyttelyyn.

Taiteilija itse esittelee ryhmällemme valikoituja teoksia ennen näyttelyn avajaisia. Samalla on tilaisuus tavata näyttelyn kuraattorit Pirkko Siitari ja Kati Kivinen sekä Kiasman Twitter-tiimiä.

Alfredo Jaar on luvannut esitellä twiittaajille mm. teoksensa Miljoona Suomen passia (1995/2014).

Noin tunnin mittaisen kierroksen jälkeen on tarjolla virvokkeita sekä mahdollisuus jatkaa iltaa näyttelyn avajaisissa.

Tweetup alkaa klo 16.30. Alfredo Jaar esittelee näyttelynsä englanniksi, muutoin tapahtuman kieli on suomi. Twiittien kieli on luonnollisesti vapaa.

Alfredo Jaar Kiasmassa.

Haluan mukaan. Miten toimin?

  1. Ilmoittaudu mukaan täyttämällä lomake.
  2. Odota vahvistusta. Tweetupiin mahtuu 20 osallistujaa.
  3. Ala twiitata. Tapahtuman hashtag on #KiasmaTwUp.
  4. Tule paikalle sovittuun aikaan ja vietä mieleenpainuva ilta toisten twiittaajien ja taiteen parissa!

Jos et ehdi paikalle, osallistu Twitterissä! Seuraa hashtagia #KiasmaTwUp.

Kuvat:
Kansallisgalleria / Petri Virtanen
Valtion taidemuseo / Kuvataiteen keskusarkisto / Antti Kuivalainen (kuva 2)
Share
Ladataan...

Pages