Mitä kaikkea voi tehdä televisioilla?

Ladataan...

Korealaista taiteilijaa Nam June Paikia kutsutaan usein videotaiteen isäksi. Paik venytti ja vanutti videokuvaa eri tavoin itse kehittämällään varhaisella videosyntetisaattorilla, ja käytti TV-monitoreita mitä mielikuvituksellisimmilla tavoilla taiteessaan. Välillä hänen teoksensa olivat psykedeelistä ilotulitusta, välillä rauhallista mietiskelyä, kuten ARS 83 –näyttelyssäkin nähty TV-Buddha (1974), jossa Buddha katsoo omaa kuvaansa televisiosta.

Vaikka Nam June Paik rakasti sähköistä kuvaa, hän oli silti jo 60-luvulla sitä mieltä että TV on vallannut meiltä liikaa tilaa ja aikaa. Vastaiskuna hän karnevalisoi olohuoneiden vangitsevan laatikon. Hän teki TV-monitoreista melkein mitä vain: puutarhoja, torneja, seiniä, robotteja, rintaliivejä ja silmälaseja.

Vuonna 1991 Paik loi teoksen TV-sello, suomalainen uni varta vasten Helsingin nykytaiteen museota varten, joka silloin toimi Ateneumissa. Kyseessä on sello, jossa soittimen rungon korvaa kolme päällekkäin asetettua monitoria. Niiden päälle on asetettu talla, kielet ja virityskoneisto. Kuuluupa TV-selloon jousikin. Hieno teos on nyt kunnostettu Kiasma Hits –näyttelyä varten.

TV-sellon kolmessa monitorissa näkyy eri tavoin manipuloitua kuvavirtaa. Yhdessä kohtauksessa Paikin ystävä, sellotaiteilija Charlotte Moorman soittaa tavallista selloa ja toisessa Paikin TV-selloa. Yhdessä väläyksenomaisessa hetkessä TV-monitoririntaliiveihin sonnustautunut Moorman soittaa intohimoisesti Paikia itseään, joka on asettunut sellon paikalle Moormanin syliin.

Paik oli melkoinen visionääri. Hän ennusti tiettävästi kaikkein ensimmäisenä laajakaistayhteydet puhumalla informaation supervaltatiestä jo 70-luvulla. Samoihin aikoihin hän visioi, että joskus tulevaisuudessa ihmisillä on oma lähetyskanavansa, johon he syöttävät kuvaa kaikkien muiden katsottavaksi. Paikia voidaan siis kutsua paitsi videotaiteen isäksi, myös youtuben isoisäksi.

Arja Miller
Intendentti

Kuvat: VTM/KKA Petri Virtanen ja Hannu Aaltonen
Share
Ladataan...

Kommentoi

Ladataan...