Museokävijä näkee punaista

Ladataan...

“If I could choose the colour of my skin it would be red. Red is the colour of love.” sanoo Piko, henkilöhahmo Ihmisen osa -näytelmästä. Myös Kiasman kävijät ovat valinneet punaisen. Kiasman kävijämittari on kerännyt tietoa Tosi kyseessä -näyttelyyn tutustuneista. Tutkimuksessa on tähän mennessä selvinnyt muun muassa, että punainen on kävijöiden vankasti suosituin lempiväri.

Lempiväriä on voinut äänestää painamalla metallisen laskurin nappia. Punainen on saanut 13 128 lempiväriääntä. Punaisen asema kävijöiden lemmen kohteena on selvä. Toiseksi suosituin väri, vaaleanpunainen, on kerännyt vain puolet punaisen äänimäärästä, 6164 ääntä. Kolmanneksi suurin yhteys Tosi kyseessä -näyttelyn kävijän ja lempivärin välillä löydettiin violetin kohdalta. Se keräsi 6139 laskurin painallusta.

Lempivärimittari Kiasman 3. kerroksessa

Punainen on perusväri. Punaisia ovat puolukat, syksypuut ja lunnin jalat. Jacques Cousteaun ja punahilkan pipot. Huskyn kieli, punaviini ja poliittiset laulut. Se on vaaran ja vihan symboli, mutta samalla iloinen ja lämmin väri. Tieteellistä tutkimusta tehdessä on kuitenkin kysyttävä, onko tulos aito? Onko punainen voinut manipuloida kävijöitä?

Talvi on ollut pimein 50 vuoteen. Valoa on vähän. Silloin värejäkin on vähän. Kun katsoo tarkkaan maiseman värejä, huomaa että välillä on melkein mustavalkoista. Valoa on kuitenkin läsnä aina, kun jotakin voi nähdä. Valo, jonka näemme, koostuu monesta väristä.  Se sisältää kaikki spektrin värit, ne jotka näkyvät esimerkiksi sateenkaaressa. Väreistä voimakkain on punainen. Siis ihan oikeasti, sillä on kaikkein suurin aallonpituus, n. 630-740 nanometriä. Siitä pidemmät aallot aistitaan jo ihan konkreettisesti lämpönä.

Teenkin tämän pohjalta tieteellisen melko varman päätelmän, että pimeä talvi ja punaisen suosio liittyvät toisiinsa. Toiseksi voidaan päätellä, että Kiasman kävijät pitävät punaisesta.

Tutkimuksesta saatiin myös muita tuloksia. Hevosenlihakeskustelu on nostanut violetin suosiota. Sen asemaa paransi myös keskustelu susista, Pohjois-Korean ydinkoe sekä Dan Perjovschin näyttelyn aukeaminen Kiasmassa. Uuden vuoden alku taas lisäsi vaaleansinisen suosiota. Kun lumi satoi maahan, lempiväri oli musta. Tosi kyseessä -näyttelyn kävijät siis rakastavat kontrasteja.

Voidaan myös päätellä, että Kiasman kävijät pitävät väreistä. Vähiten ääniä on kerännyt ruskea. Silti sitäkin on painallettu lempiväriksi melkein kaksi tuhatta kertaa.

Muita kävijätutkimuksen tieteellisiä tuloksia löytyy Kiasman Facebook-sivuilta.

Helka Heinonen

erikoisväritutkija ja punasteleva korkeakouluharjoittelija

Tosi kyseessä näyttely ja kävijätutkimus ovat auki vielä 10. maaliskuuta 2013 saakka.

Share
Ladataan...

Kommentoi

Ladataan...