Kun feministi kauneuskilpaan osallistui

Olen maininnut aiemmin osallistuneeni muutamaan otteeseen erilaisiin kauneuskilpailuihin kuten Miss Power truck show'hun. Pari vuotta on edellisestä kisatyttöilystä jo aikaa, mutta tällä viikolla tuli tieto valinnasta Miss Ranta -finaaliin Tampereelle. Olen innoissani ja jännittyneen odottava enkä malttaisi odottaa ensi viikkoon. Tiistaina on nimittäin heti preppi- ja kuvauspäivä, perjantaina kisataan, hip hei!

Miten sitten se aatemaailma moiseen hömpöttelyyn istahtaa? Viekö kauneus ja sen arviointi älynystyrät, tuleeko lunta tupaan uskottavuusosastolla? Hyvin istuu, ei vie eikä tule. Luulisin maailman olevan 2010-luvulla vihdoin valmis tunnustamaan, että ihmisen arvoa ei mitata ulkonäössä tai harrastuksissa eikä vakavasti otettavien aikuisten naisten pidä olla vakavasti otettavasta samasta muotista valmistettu. Jos haluan vapaa-ajallani tehdä jotain täysin lainmukaista, siihen pitää olla oikeus ilman vähättelyjä ja pilkkaa!

En koe kauneuskisojen olevan hupsujen bimbojen itsensä esittelyä ja tyrkkyilyä, koska minulle ne ovat olleet mahdollisuus suuresti rakastamaani esiintymiseen ja viihdyttämiseen. Jokaisella motiivit tehdä erilaisia asioita ovat toki omanlaisiaan, mutta itselleni tärkeintä ei ole saada nimeä nettiin ja suhdetta Seiskaan. Kilpailujen lisäksi tyydytän esiintymishimoani myös kesäteatterissa ja promohommissa sekä tietyllä tavalla opetustyössänikin. 

Haluan olla omalta osaltani muokkaamassa maailmaa siihen, että maisterin aivoilla varustettu nainen voi hillua lavalla bikineissä kertoen reilusti kuka ja mikä on, jotta misseilläkin voi tulevaisuudessa olla ihmisarvo. On aina yhtä innostavaa kuulla olevansa "vitun turha tyrkky" ihmiseltä, joka tippuu laakista avatessasi keskustelun suomen opetuksen tulevaisuudesta eurooppalaisen koulutuspolitiikan kontekstissa. 

Maahanmuuttajia opetetaan olemaan halveksumatta suomalaisnaisia ajatuksella "tuo humalainen nainen minimekossa voi olla arkipäivänä sinun maahanpääsystä päättävä virkamies". Siksi on kummallista, että kantaväestö kuitenkin surutta tylyttää ulkonäköään esittelevät naiset hölmöiksi kanoiksi. Loldiers of Odinit mollaavat mamujen esineellistävää suhtautumista naisiin vääräksi, mutta samalla haukkuvat Maisa Torppaa halvaksi huoraksi. Aika loogista?

Ensi viikolla tulee Miss Rannan iigeeseen kuvat yleisöäänestystä varten. Vaikka voitto ei ole tärkeintä, vaan jalo kilpa ja se, että kaikki pelaa ja omaa suoritustani sinne lähden tekemään, niin äänestäkää pliis!

Share

Kommentoi