Ladataan...
Sanni Eveliina

Olen viime aikoina alkanut uskoa, että kaikki mitä meille tapahtuu, miltä näytämme ja mitä olemme, on tarkoitettua ja kulkee käsi kädessä sen kanssa, mihin tehtävään meidät on elämässämme valjastettu. Aina se ei tarkoita yhteiskunnan ihanteiden mukaan elämistä, ei tietenkään, miksi meidät kaikki olisi luotu tänne elämään prikulleen samankaltaista elämää?

Uskon myös, että mikäli hyväksymme tosiasiat, hyväksymme, että yhteiskunnan ihanteiden mukainen elämä ei aina ole meitä varten, olemme onnellisia. Olemme onnellisia, koska sitten meidän ei tarvitse enää taistella vastaan. Voimme näyttää siltä miltä näytämme, toteuttaa itseämme haluamallamme tavalla, tehdä sitä mistä pidämme, olla sitä mitä olemme. Olemme vapaita ajattelemasta, että pitäisi toimia toisin. Vapaita syyllisyydestä ja itsensä tuomitsemisesta. Totta kai se vaatii, se vaatii, että lakkaamme murehtimasta, mitä muut meistä ajattelevat. Lakkaamme ajattelemasta, että elämän täytyisi aina mennä tietyn kaavan mukaan: koulut, ammatti, vakityö, puoliso, oma koti, lapset. Joillekin tämä sopii, kaikille ei, tietenkään.

Luin juuri Juha Itkosen kirjan Palatkaa perhoset, jossa päähenkilö pähkäilee samankaltaisten elämän tarkoitukseen liittyvien kysymysten parissa. Miten paljon aikaa elämästään ihminen voikaan käyttää taistellessaan itseään vastaan! Yrittäessään ahtaa itseään johonkin, mihin ei mahdu. Se on aika surullista. Eikä kukaan oikeasti vaadi meiltä sellaista, itse me luomme omat illuusiomme. Oikeasti ihmiset ympärillämme toivovat vain, että olisimme onnellisia.

No, välillä on varmasti ihan hyvä kyseenalaistaa, miksi me asioitamme teemme. Varsinkin, jos koemme olevamme onnettomia. Jos jotain, niin elämän tarkoitus ei ainakaan ole saattaa meitä onnettomiksi, siihen uskon.

Share

Ladataan...
Sanni Eveliina

Olen elänyt pitkään melko ankarassa suhteessa itseeni; ruoskinut epävarmuuksista ja laiminlyönyt omat tarpeeni ja haluni. En ole luottanut itseeni. Samanaikaisesti en ole kuitenkaan halunnut myöntää olevani heikko. Olen puskenut tilanteesta toiseen ajatellen; kyllä minä pärjään, kyllä minä selviän, en tarvitse apua. Tällainen suhde itseeni on tehnyt minusta hauraan ja haavoittuvaisen, helposti särkyvän. Olen ollut kuin kananmunankuori, jonka voi helposti rikkoa kuka vain ja miten vain. Vasta oman inhimillisyyden tiedostaminen ja hyväksyminen on alkanut tehdä minusta vahvemman.

Inhimillisyyteni hyväksymisessä minua on auttanut ajatus, ettei ihmisen mieli ole koskaan erityisen vahva. Mieli on aina haavoittuvainen ja todellinen voima kumpuaa jostain muualta, syvemmältä. Oikeasti olemme kaikki vahvoja, mutta meidän on vain löydettävä kosketus sisimpäämme. Koska mieli kuitenkin aina on ja sen kanssa on tultava toimeen, olemme kaikki inhimillisiä, monien pelkojen ja menneisyyden kokemusten haavoittamia. Voimme muovata ajattelumaailmaamme niin, etteivät uskomukset ja pelot vaikuta tämän hetkiseen elämäämme, mutta välillä ne kuitenkin vaikuttavat. Olemmehan inhimillisiä.

Ja oikeastaan inhimillisyys on aika kaunista. Se, että olemme välillä heikkoja ja epävarmoja, ei se mitään haittaa. Inhimillisyyshän meitä loppujen lopuksi elämässä ehkä eniten puhuttaa; miten tänään mokasin, mitä epävarmuuksia koin, miten selviäisin haastavassa elämäntilanteessa. Keskustelu kahden inhimillisen välillä tarjoaa uusia näkökulmia ja voimme saada ja antaa keinoja selviytyä omien heikkouksiemme kanssa. Du er ikke alene.

Share

Ladataan...
Sanni Eveliina

Katsoin tällä viikolla sattumalta Katri Mannisen vlogin tunteista, ja koin melkoisen ahaa-elämyksen. Olen viime aikoina kamppaillut jonkin verran tunteideni kanssa ja pohtinut, miksi en kykene ylläpitämään hyvää fiilistä. Mieliala on tuntunut ajoittain vain jatkavan laskuaan, vaikka kuinka olen pyrkinyt ajattelemaan positiivisesti, tsempannut ja tehnyt mielialaa kohentavia harjoituksia. Tiedän, olen hallitsijatyyppi, minäkin. Kaikin mahdollisin keinoin koetan saada asiat menemään niin kuin haluaisin, vaikka asioilla ei ole mitään tekemistä tahtomisen ja haluamisen kanssa. Ne vain menevät.

Katrin pointti videolla onkin, ettei tunteiden ja mielentilojen vaihtelua oikeasti pysty juurikaan omin avuin hallitsemaan. Elämä on väistämättä vuoristorataa, jossa "hyvät" ja "huonot" tunteet tulevat ja menevät, on vain opittava hyväksymään ja tultava toimeen erilaisten tunnetilojen kanssa. On annettava tunteiden olla mitä ovat ja havaittava, että kurjinakin hetkinä valo loistaa tunnelin päässä eikä mikään kestä ikuisesti. Ilon sammuessa ei tarvitse kokea pettymystä tai syyllistää itseään, kun tietää, että kohta ollaan takaisin huipulla. Hyvinä hetkinä puolestaan hyvästä fiiliksestä osaa nauttia enemmän, kun tietää, että myös alamäet ovat osa elämää.

Huomaan itse, että kun en pyri pakonomaisesti hallitsemaan tunteitani, on aivoilla enemmän kapasiteettia pohtia muita asioita ja havainnoida ympäristöä. Aikaisemmin huomasin tunteiden hallitsevan vahvastikin elämääni; entä jos negatiiviset ajatukset saavat vallan, entä jos olenkin tärkeällä hetkellä epävarma ja alamaissa, miksi en taaskaan kyennyt säilyttämään positiivisuuttani. Kuten Katri vlogissaan mainitsee, on aikalailla turhaa syyllistää itseään vallitsevasta tunteesta, eihän kukaan kykene ennakoimaan, millainen tunnetila seuraavassa hetkessä vallitsee. Toki monin tavoin maailmasta voi tehdä positiivisemman paikan elää, mutta ei se silti mielestäni tarkoita, etteikö välillä voisi olla vähän alamaissa. Kun tunteisiin ei takerru ja niiden antaa tulla ja mennä omia aikojaan, eivät ne loppupeleissä edes vaikuta siellä pohjalla vallitsevaan yleiseen fiilikseen juurikaan. Ehkä kokemamme negatiivisuus ei edes ole aina niin huono juttu? Ehkä siitä on vain tehty sellaista.

Tässä kaikessa todellakin muuttuu todeksi lausahdus, että ilot ja surut tekevät elämästä elämisen makuista. Eihän mikään tuntuisi miltään, jos ei tietäisi, miltä toinen ääripää tuntuu.

Share

Ladataan...
Sanni Eveliina

Lähdin viime viikolla yksin pidennetylle viikonloppu-lomalle Kööpenhaminaan. Vuosi sitten Saksassa ollessani reissasin yksin melko paljonkin, mutta olin silloin aika huono siinä. Huono siinä mielessä, etten osannut nauttia, vaan mielessä kummitteli ajatus, ettei reissaaminen yksin voisi muka olla vaihtoehto. Ettei siitä voisi tai saisi nauttia aivan yhtä lailla kuin seurassakin tai jopa enemmän.

Nyt päätin kuitenkin taas lähteä reissuun yksin, koska kaipasin aikaa omille ajatuksille. Enkä pettynyt. Olin jopa yllättynyt, miten hyvin osasin nyt nauttia ajastani yksin. En kaivannut reissukaveria enkä edes kokenut olevani yksin. Hostelli oli täynnä muita matkalaisia eikä kaupungistakaan ihmisiä puuttunut. Varaamani hostelli oli kyllä tunnelmaltaan tosi kiva ja jotenkin mukavan yhteisöllinen. Yhteiskeittiössä ruokaa laittoivat yhtä aikaa afrikkalaiset ja japanilaiset, ja eri kulttuurien toimintatapoja oli mukava seurailla. Oleskelutiloissa pystyi oleskelemaan rennosti ja vaikka lukemaan kirjaa. Ainoa, mitä itse jään usein hostellissa yöpyessä kaipaamaan, on oma rauha, jonka puutteen huomasin nytkin viimeistään viimeisenä reissupäivänä. Silloin palaaminen tuttuihin ympäristöihin alkoikin jo tuntua houkuttelevalta.

Tältä reissulta sain kuitenkin sen, mitä kaipasinkin: omaa aikaa, maisemanvaihdosta ja ihmisten kohtaamista. Oli mukava huomata, että varsinkin yksin matkustaessa ihmisten kohtaaminen on tehty aika helpoksi. Yksin matkustavia on muitakin ja mahdollisuudet ovat vaikka mihin, jos vain on itse riittävän rohkea ja avoin. Itselläni tiedostan olevan vielä kehittymisen varaa rohkeudessa aloittaa keskusteluja vieraiden ihmisten kanssa, mutta ei muuta kuin tulta päin ja kohti uusia yksinäisiä reissuja.

Yksin reissaaminen on joka tapauksessa oikein antoisaa puuhaa, joten suosittelen.

Share

Ladataan...
Sanni Eveliina

Olen viime päivinä saanut kokea ihmeellisiä asioita, sellaisia, mitä minulle ei ole koskaan ennen tapahtunut. Yllättäviä kohtaamisia, kummallista vapauden tunnetta kuin kaikki asiat yhtäkkiä menisivät juuri niin kuin pitääkin. Kuin kaikki toiveet yllättäen kävisivät toteen.

Joku pitää minua todennäköisesti höyrähtäneenä, mutta voin sanoa, että kaikki tämä on tapahtunut sen ansiosta, että olen oppinut hyväksymään ja päästämään irti. Menneisyydestä, kieroutuneista ajattelumalleista, uskomuksista, tavoista, tottumuksista, oletuksista, asioiden kontrolloinnista, muiden ihmisten miellyttämisestä, peloista. Toisin sanoen, kaikesta turhasta, jolla ei ole mitään tekemistä sen kanssa, miten me tästä elämästä selviydymme tai kuinka onnellisina elämme. Päin vastoin.

Voin sanoa, että työtä se on silti vaatinut ja vaatii edelleen. Paljon työtä sen eteen, ettei antaisi mielelle ylivaltaa ja osaisi luottaa siihen, mitä sisäinen ääni kertoo. Välillä on vaikeaa sallia itselleen sellaista vapauden ja onnen tunnetta. Vanhat ajattelu- ja toimintatavat pyrkivät pintaan ihan vain, koska "eihän tämä elämä sentään mitään ruusuilla tanssimista voi olla". Ei vai? Väitän, että voi.

Mielestäni kyse on myös ennen kaikkea kiitollisuudesta. Kiitollisuudesta siitä, mitä on, koska eihän enempää voi olla eikä tarvitsekaan (mieli kuitenkin haluaa aina vain lisää). Kaikki on hyvin juuri nyt; vaikka mieli kuinka väittäisi muuta, ei sen sanomisiin aina kannata luottaa. Pelkkää hyväähän se tarkoittaa, mutta se on käynyt läpi niin monta vaihetta, että sen ympärille on kerääntynyt kaikkea turhaa roskaa. Kyllä me sisimmässämme tiedämme parhaiten, mikä meille on hyväksi.

Jos siis haluat saada kaiken, mistä olet ikinä haaveillut, opettele päästämään irti. Silloin hurjimmatkin toiveet voivat käydä toteen.

Share

Pages