Se tunne, kun pätkätyöt ovat paikasta X

Sataman valot

Ihan ensiksi: pidän työstäni ja ala on juuri minulle sopiva. Tunnen osaavani, kehittyväni ja olevani hyvä juuri näissä hommissa. Mutta juuri tällä hetkellä harmittaa ihan armottomasti tämä pätkätyöläisen elo. Olen tehnyt viime vuoden toukokuusta asti töitä, kun sain työpaikan parin kuukauden työttömyysjakson jälkeen. Viime elokuussa pidin yhden viikon lomaa. Jouluna lomapäiviä oli kertynyt sen verran, että sain joulun välipäivät vapaaksi. Häämatkan lomailin palkattomana ja siltä kuulta tulot putosivat reilusti, mutta onneksi häämatka oli maksettu etukäteen.

Tänä keväänä olen ollut viiden kuukauden pätkässä vuokratyöläisenä erään ison henkilöstöfirman kautta ja siten siis työt jatkuivat vuodenvaihteessa lennosta, mutta lomapäivät rupesivat kertymään jälleen nollasta. En ole aiemmin ollut tämän firman palkkalistoilla ja olen kevään aikana luottanut ihan liian sokeasti edellisten työpaikkojen systeemeihin, joissa määräaikaiset työntekijät saavat pitää lomaa sitä mukaan, kun lomapäiviä kertyy eikä lomanmääräytymisvuoden mukaan. Näin pätkätyöläisten työkunnosta pidetään huolta, koska pätkätyöläiset elävät minimilomilla joka tapauksessa ja lomailevat viikon siellä, toisen täällä, ja pitkistä viikonlopuista ja arkipyhistä täytyy ottaa kaikki ilo irti. Sen sijaan tämän kevään työni mukaan lomat saa pitää ainoastaan lomanmääräytymisvuoden mukaan. Ensinnäkin keväällä siirsimme pohjoisen lomaa maaliskuusta huhtikuulle, koska lomanmääräytymisvuosi. Tämän seurauksena mökkivuokran ajankohtaa muutettiin ja kolme muuta mukaanlähtijää vaihtoivat lomaviikkonsa työpaikoillaan. Olimmehan luottaneet hölmöinä siihen, että minulle ehtii kertyä tarvittava määrä lomapäiviä maaliskuuhun mennessä. Nyt olin typeryyksissäni jälleen ja toistamiseen siinä uskossa, että saan lomailla yhden viikon toukokuussa työsuhteeni lopussa ja odotin sitä kovasti, sillä heti kesäkuun alussa aloitan taas lennosta uuden työsopimuksen, jolloin lomapäivät alkavat tietenkin rullata nollasta eikä kesälle tule juuri minkäänlaisia lomia tänäkään vuonna. Tänään sitten jysähti firmalta tieto, että ehei, et todellakaan voi pitää lomaa toukokuussa, koska lomanmääräytymisvuoden mukaan nämä kertyneet lomapäivät täytyisi pitää ensi vuonna ja koska työsuhde päättyy toukokuussa, maksetaan lomat rahana.

Okei, tuo menee ihan oppikirjan sääntöjen mukaan ja onneksi sentään saan ne lomat rahana, mutta entäpä työkyky ja jaksaminen? Yksi viikko toukokuussa olisi ollut minulle tärkeä juttu ennen uuden työrupeaman käynnistymistä. Nyt selvitän saanko pitää toukokuun viimeisen viikon palkattomana, kun kerran ne lomapäivät maksetaan rahana. Käytännössähän yksi palkaton viikko ei siinä tapauksessa suuresti kuukauden saldoon vaikuttaisi. Toivottavasti tämä edes onnistuisi, sillä kyllä ihminen tarvitsee elämäänsä rutkasti muutakin kuin työn, ja yhden viikon loman jäljiltä olisin taas energisempi ja innostuneempi uusiin juttuihin ja arkirutiineihin.

Jos joku suurempi voima nyt toiveeni kuulee, niin kunpa tätä pätkätyöläisen arkea ei jatkuisi enää kovin montaa vuotta. Just nyt olen tosi kyllästynyt.

 

Kuva pätkityistä puista: Markus Leppiniemi ja bongattu Enorssin kuvagalleriasta eli täältä.

Kommentit

Suketus (Ei varmistettu) http://suketus.blogspot.fi

Voi että. Feel ya. Mulla on toistaiseksi ollut hieman parempi tuuri lomien kanssa, ja esim. nyt alkavana kesänä saan nauttia open lomasta, mutta sen vastapainoksi sitten syksyn tilannetta en vielä tiedäkään. Todellakin pätkätyöläinen ansaitsee ja tarvitsee lomansa! Ei kukaan jaksa painaa satanen lasissa uusiin töihin ja hoitaa sitä jatkuvaa epävarmuutta muutenkin, ellei voi välillä hengähtää.

Ei ole helppoa nykyaikainen työelämä, ei todellakaan.

ElinaPK
Sataman valot

Ihan totta, kyllä pätkätyöläinenkin tarvitsee lomansa. Vaikka haluankin panostaa omaan uraani ja edetä siinä, haluan panostaa myös yksityiselämääni ja siihen, että elämässä ylipäätään on muutakin kuin työ. Onneksi aiemmissa pätkissä ja nyt seuraavassakin lomapäivien vietto onnistuu helpommin, vaikkei niitä enempää kerrykään ja kesä menee tänäkin vuonna vahvasti työn merkeissä. Ihmettelen, miksi vuokratyöfirman käytännöt ovat näin monimutkaiset, vaikka nimenomaan vuokratyöfirmoissa tehdään paljon määräaikaisia ja osa-aikaisia töitä. 

UllaP (Ei varmistettu)

Mulla oli viimevuonna lomaa hurjat 6 päivää :( Ja se jos mikä oli ihan pyllystä! Fyysinen työ imee mehut aika lailla viimeistä pisaraa myöten...siihen lisäksi sitten kaikki työstressit, oman terveydentilan aiheuttamat huolet yms. joka paikkaan repeämiset niin paketti on valmis. Onneksi tänä vuonna on ruhtinaalliset 5 viikkoa ja niistä otan kaiken irti! Jos lomatoiveet menee läpi niin sitten olisi kesä- ja heinäkuussa viikon pätkät ja elo-syyskuun vaihteessa 3 viikon pätkä (Islantiin!). Tsemppiä!

ElinaPK
Sataman valot

Onneksi sait tänä vuonna kunnolla lomaa! Kyllä lomapäivillä on oma arvonsa ja ainakin mulle ehdottomasti suurempi kuin sillä, että saan ne lomapäivät rahana. Islanti kuulostaa aina hyvältä! :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.