Hirvenlihakäristys, selleripyree ja paahdetut ruusukaalit

Ladataan...
Siljan Reseptivihko

 

Tämän päivän lounasruoka näytti tältä: lautasella siis hirvenlihakäristystä, selleripyreetä ja puolukkasurvosta. Lisukkeeksi tein vielä paahdettuja ruusukaaleja, joita onkin tullut viime aikoina syötyä paljon juuri edellä mainitulla tavalla. Niin hyviä! Paahtaminen tuo tosi kivasti ruusukaalin maun esiin. Ja valmistustapa on todella helppo!

(Pahoittelut, että oheisissa ohjeissa määrät ovat aika suuria. Isoruokaista porukkaa meidän kahden hengen taloudessa...)

 

Hirvenlihakäristys:

voita paistamiseen

1200 g pakastettua hirvenlihaa

2 isoa sipulia

5-6 dl vettä

3-4 dl kermaa (itse korvasin tölkillisellä kookosmaitoa)

suolaa

10 kokonaista mustapippuria

 

Laita ISO pala voita (valurauta)pannulle. Silppua sipulit ja kuullota niitä voissa hetken ajan. Lisää joukkoon hiukan sulanutta hirvenlihasuikaletta ja paista pienissä erissä. Kun olet ruskistanut koko satsin, lisää joukkoon vesi, kerma, mustapippurit ja suolaa, jota saa laittaa tällaiseen määrään aika reilusti, mutta kannattaa maistella ja lisätä vähitellen. Hauduta kannen alla tunnin verran tai kauemminkin, jos aikaa on. Lihasta tulee sitä mureampaa, mitä kauemmin jaksaa hauduttaa. Lisää tarvittaessa vettä, jos käristys alkaa kuivua.

 

Selleripyree:

3 isoa kokonaista juuriselleriä

4 dl kermaa (itse laitoin kookosmaitoa)

50g (tai enemmän) voita

2 dl sellerin keitinlientä

2-3 tl suolaa

 

Kuori ja pilko juurisellerit suhteellisen reiluiksi paloiksi. Laita sellerinpalat kattilaan ja lisää vettä niin paljon, että ne juuri ja juuri peittyvät. Keitä läpikypsiksi. Ota keitinvedestä pari desiä talteen ja kaada loput pois. 

Soseuta sellerit sauvasekoittimella. Kiehauta kerma, voi ja keitinvesi. Lisää neste pienissä erissä sellerisoseen sekaan ja aja sauvasekoittimella mahdollisimman tasaiseksi soseeksi. Lisää suola ja tarkista maku.

 

Paahdetut ruusukaalit:

3 rasiaa ruusukaaleja

oliiviöljyä

suolaa

mustapippurirouhetta

 

Huuhtele ruusukaalit. Poista kannat ja halkaise. Ota tarvittaessa huonot päällimmäiset lehdet pois. Laita ruusukaalit uunivuokaan. Lorauta päälle oliiviöljyä. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Sekoittele. Paista uunissa 200 asteessa, kunnes ne ovat hiukan pehmenneet ja saaneet kivan rusketuksen pintaan (noin 20 min).

 

 

 

Share

Kommentoi

Ladataan...