Itämainen uunilohi, paahdetut punajuuret ja jauhoton siemenleipä

Siljan Reseptivihko

 

Mukavaa alkanutta vuotta kaikille! Taas ollut pientä hiljaiseloa blogin puolella, mutta keittiössä sen sijaan toimintaa on riittänyt entiseen malliin. Tänään tein itämaisittain maustettua uunilohta, joka on ollut viime aikoina suosikkini. Ohjeen olen bongannut Makuja-sivustolta. Mausteet tuovat kivaa potkua loheen, jonka olen vuosikausia maustanut ihan vain suolalla ja pippurilla. Lisukkeeksi tein paahdettuja punajuuria, mustariisiä, normi salaattia sekä kermaviilikastiketta. Lisäksi testasin Hanna Skytän Fuel Food-kirjan "Jauhoton siemenleipä"-ohjetta, jota tuttuun tapaan menin hiukan säveltämään. Lopputulos oli vähän littana, mutta oikein erinomaisen makuinen. Leipä sopii myös gluteenittomaan ruokavalioon, koska se sisältää ainoastaan siemeniä, pähkinöitä ja kaurahiutaleita. Kaurahiutaleissa kannattaa valita gluteeniton pakkaus, jos on gluteenin suhteen erityisen tarkka.

 

Itämaisittain maustettu uunilohi:

1 lohifilee

hyvälaatuista suolaa

chiliä (itse laitoin kuivattua chiliä 3 kpl)

75 g salottisipulia

tuoretta inkivääriä 

 4 valkosipulinkynttä

sitruunamehua

tuoretta korianteria (laitoin persiljaa)

 

Nosta lohifilee uunivuokaan ja ripottele pinnalle suolaa. Pilko chili ja sipuli pieneksi hakkelukseksi ja nosta kippoon. Raasta tai silppua joukkoon kuoritut valkosipulinkynnet ja inkivääri. Purista sekaan sitruunanmehu. Tee korianterista (tai persiljasta) hienoa silppua ja sekoita kulhoon muiden ainesten joukkoon. Levitä seos lohifileen päälle. Nosta uunin 180 asteeseen noin 30 minuutiksi.

 

Kermaviilikastike:

1 prk kermaviiliä

ripaus valkopippuria

suolaa

ripaus intiaanisokeria

sitruunamehua

tilliä tai persiljaa pieneksi pilkottuna

 

Sekoita kaikki ainekset pikku kulhossa sekaisin. Nosta jääkaappiin maustumaan hetkeksi ennen tarjoilua.

 

Paahdetut punajuuret:

punajuuria

punasipulia

suolaa

mustapippuria

oliiviöljyä

kuivattua timjamia

 

Kuori ja paloittele punajuuret sekä punasipulit lohkoiksi. Nosta ne laakeaan uunivuokaan. Lorauta päälle oliiviöljyä. Mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla. Paahda uunissa 200 asteessa noin 30-40 min, kunnes ne ovat pehmenneet.

 

 

Jauhoton siemenleipä:

2 1/2 dl kaurahiutaleita

6 rkl cashew-pähkinöitä

6 rkl seesaminsiemeniä

3 rkl kurpitsansiemeniä

6 rkl chiasiemeniä

2 rkl psylliumjauhetta

1/2-1 tl laadukasta suolaa

1 rkl hunajaa

1 rkl kookosöljyä

n. 3 dl vettä

 

Voitele leipävuoka. Mittaa kuivat aineet suoraan leipävuokaan ja sekoita. Sulata kookosöljy ja hunaja juoksevaksi ja lisää vuokaan kuivien ainesten joukkoon. Lisää vesi ja sekoita varovasti tasaiseksi. Tasoita pinta ja jätä taikina lepäämään huoneenlämpöön noin 2 tunniksi tai yön yli. Paista leipää ensin uunissa 175 asteessa noin 20 min. Kumoa leipä sitten pellille leivinpaperin päälle ja jatka paistamista vielä 20-30 min, kunnes se on saanut väriä pintaan. Jäähdytä leipä hyvin ennen paloiksi leikkaamista.

 

 

 

Share

Kommentoi