Ladataan...
Siljan Reseptivihko

Aiemmassa blogissani selkeästi suosituin ohje on ollut Mummon karjalanpiirakat, jonka taustalla on Itä-Suomessa asuva mummoni. Hänelle karjalanpiirakoiden teko on tullut hyvinkin tutuksi vuosikymmenten ajalta. Meillä on ollut jo pitkään yhteisenä missiona tehdä gluteeniton versio ko. ohjeesta blogiini, mutta sopivaa tilaisuutta tähän ei ole vielä tullut, kunnes sitten tänään! Mummoni on kehittänyt omassa päässään tämän keliaakikoille soveltuvan "karjalanpiirakka"-ohjeen, joka on todella helppo versio ja onnistunee myös ei-niin-taitavilta leipureilta. Gluteenittomat taikinat ovat tunnetusti hankalia työstää, joten helpotuksena: näitä "karjalanpiirakoita" ei tarvitse rypyttää. Ja maku - se on aivan erinomainen! 

Gluteenittomat riisipyöröset (n. 30 kpl)

Aloita täytteestä eli riisipuurosta. Maitoallergikot voivat varmasti käyttää puuroon esimerkiksi mantelimaitoa tms. Ohje menee kuta kuinkin kuten aiemmassa versiossani täällä. Kun puuro on valmis, riko yksi kananmuna pieneen kuppiin ja sekoita siihen 2 rkl kermaa. Sekoita muna-kermaseos riisipuuron joukkoon. Tämän tarkoituksena on pitää puuro paremmin kasassa piirakan päällä. Me teimme em. ohjetta ehkä hieman pienemmän määrän puuroa, mutta jos sitä sattuu keittämään liikaa, niin ylijäämän puuronhan voi hyvin pistellä poskeen ;)

 

Kuoritaikina (mitat ovat suuntaa-antavia, koska mummo ei yleensä mittaa aineksia):

4 dl vettä

1,5 tl suolaa

1 tl kuivahiivaa

1,5 dl tummaa gluteenitonta jauhoseos 

tattarijauhoja (sen verran, että taikina on sopivan kiinteää, mutta kuitenkin löysähköä)

2 dl kaurahiutaleita

1 rkl öljyä

 

Mittaa vesi kulhoon ja sekoita joukkoon suola, jauhoseos, tattarijauhot, kuivahiiva sekä kaurahiutaleet. Vaivaa kauhalla tasaiseksi ja lisää lopuksi pieni liraus öljyä. Kuoritaikinan on tarkoitus jäädä suhteellisen löysäksi, koska sitä ei missään vaiheessa työstetä kaulimella, kuten normaaleissa karjalanpiirakoissa.

 

Seuraavaksi on vuorossa itse piirakoiden teko. Ota kuoritaikinaa noin yhden ruokalusikallisen verran leivinpaperille ja levitä se ohueksi pyöryläksi veitsen avulla. Veistä kannattaa välillä kastella kylmässä vedessä, jotta se ei takerru taikinaan ja levitys onnistuu helpommin.

Jatka samaan malliin koko pelti täyteen. Vältä kuitenkin laittamasta yhdelle pellille liikaa piirakoita, koska muuten ne takertuvat paistovaiheessa toisiinsa.

Seuraavaksi laitetaan täyte eli riisipuuro. Ota sitäkin noin yhden ruokalusikallisen verran ja levitä piirakalle tasaisesti. Reunoille voi jättää hieman tyhjää tilaa.

Viimeiseksi voitele piirakat kananmunalla, jotta paistopinnasta tulee kauniin ruskea. Paista piirakoita uunissa 300 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes ne ovat kauttaaltaan kypsiä.

Voitele valmiit piirakat voisulalla.

 

 

 

 

Share

Ladataan...
Siljan Reseptivihko

 

Itsenäisyyspäivän lounaaksi tein ei-niin-terveellisiä tällaisia ruokia: uuniperunaa savulohitäytteellä, lisukkeena vihersalaattia ja jälkkäriksi suklaamoussea. Ruoat olivat oikein onnistuneita ja varsinkin jälkkäri oli mielettömän herkullista, ihanan pehmeää. 

 

Uuniperunat:

4 Rosamunda-perunaa (itse laitoin varmuuden vuoksi 8, koska poikaystäväni on suhteellisen isoruokainen.. ;)

Pese perunat ja kääri ne yksitellen folioon. Paista uunissa 225 asteessa noin tunnin verran. Itse taisin pitää niitä uunissa jopa 1h ja 15 min, kunnes ne olivat riittävän pehmeitä.

 

Savulohitäyte:

400g lämminsavulohta

2 prk kermaviiliä

1 rkl omenaviinietikkaa

1 punasipuli

1/2 raejuustoa

tilliä

Silppua punasipuli ja tilli. Sekoita ainekset kulhossa ja nosta jääkaappiin maustumaan.

 

Suklaamousse:

170g tummaa suklaata

2 kananmunaa

2 dl kuohukermaa

sokeria

Sulata suklaa vesihauteessa. Erottele kananmunan valkuaset ja keltuaiset. Sekoita keltuaiset jäähtyneen suklaan joukkoon. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja sekoita suklaaseokseen. Vaahdota lopuksi kerma ja sekoita varovaisesti joukkoon. Kaada annosmaljoihin ja nosta jääkaappiin. Ripottele pinnalle koristeeksi kaakaojauhetta ennen tarjoilua.

 

Hyvää Itsenäisyyspäivää kaikille! :)

Share

Ladataan...
Siljan Reseptivihko

 

Parin kuukauden blogihiljaisuuden jälkeen lienee korkea aika taas kirjoitella. "Tässä nyt on ollut vähän kaikkee... etc" kuuluu perinteinen selitys, jonka takia en ole ehtinyt tänne reseptejä laittamaan. Toki joka viikko meillä on kokkailtu, mutta aika lailla perusjuttuja ollaan tehty. Tuntuu, että tämä syksy on vaan vilahtanut ohi, ja kohta pitäisi alkaa orientoitumaan jo uhkaavasti lähestyvään jouluun. Ei siinä, itse olen jouluihminen, joten sopii mulle :)

Nyt kuitenkin asiaan: tänään sain inspiraation tehdä teeleipää. Aluksi tarkoituksenani oli tehdä leivästä täysin viljaton, mutta hairahduin ripottelemaan sekaan myös vähän kaurahiutaleita ja riisijauhoja. Ne voi kuitenkin hyvin jättää kokonaan pois ja korvata esim. mantelijauhoilla. Aikaa leipomiseen ei mene kuin muutama hassu minuutti, ja paistoaikakin on vain vartin verran. Oli oikein maistuvaa!

Tässäpä ohje:

3 kananmunaa

1 dl auringonkukansiemeniä

1 dl seesaminsiemeniä

0,5 dl pellavansiemeniä

(0,5 dl kaurahiutaleita, jos et halua viljatonta leipää)

1 dl tumma riisijauho (voit korvata vaikka mantelijauholla)

0,5 dl kookosjauho

1 tl leivinjauhe

0,5-1 tl laadukasta suolaa (itse käytin ruususuolaa)

vettä tarpeen mukaan löysyttämään taikinaa

 

Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi massaksi. Lisää vettä sekaan niin, että taikina jää hieman löysäksi (kookosjauhot sakeuttavat hyvin voimakkaasti seoksen). Levitä taikina ohueksi levyksi leivinpaperille pellille. Paista uunissa 200 asteessa 15 minuuttia.

 

 

Share

Pages