Ladataan...
Siljan Reseptivihko

 

 

En tiedä johtuuko siitä, että ulkona on niin pimeää, mutta ainakin itselläni tämänhetkinen meno on hiukan matalaa lentoa. Kirkasvalolamppua monet ovat kehuneet, mutta itse en sellaista omista. Sen sijaan viime aikoina on tullut tehtyä jos jonkinlaista smoothieta ja värikkäitä salaatteja, on haudutettu pakuriteetä, rohmuttu pakastimen pohjalta suuri osa (äidin poimimista) kesän marjoista ja tungettu ties mitä superfood-jauhetta sinne sun tänne, jotta valonpuutteesta kärsivä kroppa saisi edes hiukan lisäboostausta. Suklaa on sellainen herkku, jota helposti tekee mieli, kun fiilis on ihan RaMaVit (= ramasee, masentaa ja v*****aa), ulkona on pimeää ja märkää, ja lenkillekään ei jaksa lähteä. Fazerin sininenhän kummasti kohottaa mielialaa, kun on ekaksi parkkeerannut itsensä mukavaan asentoon viltin alle sohvan pohjalle lempi tv-ohjelman äärelle. Sen sijaan, että olisin itse tarttunut tänään Fazerinaan, niin hoksasin väistää sokeripommi-ansan ja teinkin vähän terveellisemmän version appelsiinin ja suklaan klassisesta makuparista raakakakun muodossa. Osviittaa reseptille sain täältä

 

Pohja:

250 g pekaanipähkinöitä

1 tl kanelia

iso kourallinen tuoreita taateleita

ripaus suolaa

 

Liota pähkinöitä muutama tunti vedessä, mieluiten yön yli. Laita pähkinät ja taatelit tehosekoittimeen ja aja massaksi niin, että ainesten rakenne rikkoutuu. Lisää kanelia ja suolaa. Sekoita. Painele taikina irtopohjavuoan pohjalle voipaperin päälle. Itselläni oli halkaisijaltaan noin 24 cm:n kokoinen vuoka, joka oli suhteellisen iso. Sen vuoksi kakusta tuli aika littana, joten ulkonäon puolesta pienempi vuoka olisi varmasti parempi. Nosta pohja hetkeksi pakastimeen jähmettymään.

 

Täyte:

2 appelsiinin mehu ja kuori

10 taatelia

1-2 rkl hunajaa

2 tl vaniljaa

2 dl raakakaakaojauhetta

2 tl soijalesitiinijauhetta

1 dl sulaa kookosöljyä

5 rkl kaakaovoita sulatettuna

2 rkl lucumaa

1 tl kanelia

ripaus suolaa

 

Raasta pestyjen appelsiinien kuori. Purista mehut tehosekoittimeen ja lisää joukkoon taatelit. Aja sileäksi ja lisää sitten muut ainekset joukkoon. Tehosekoita tasaiseksi massaksi. Maistele ja lisää tarvittaessa makeutta. Suolaakaan ei kannata unohtaa, koska se tasaa makuja tosi kivasti. Levitä täyte pohjan päälle ja nosta kakku pakastimeen jähmettymään. Kakku on oikein maistuvaa hieman kohmeisena.

 

 

Edit 28.11.2014: Kakku oli seuraavana päivänä vieläkin herkullisempaa, kun se oli saanut yön yli vetäytyä.

Share

Ladataan...
Siljan Reseptivihko

 

Kas tältä näyttää laiskan miehen tai naisen porkkanaletut. Eli tehdään porkkanalettutaikina, mutta eipä paistetakaan lettuja yksitellen pannulla, vaan lapioidaan koko taikinaseos uunivuokaan ja jäädään odottelemaan kypsymistä. Oikein helppoa siis. Alkuperäinen idea ohjeelle syntyi Wellberries-blogista, jossa vinkattiin pinaattilettujen (tai siis pinaattipaistoksen) teko kyseisen toimintamallin mukaisesti. Veikkaanpa, että taikinaan sopisi hyvin myös juustoraaste lisämakua tuomaan, mutta oikein maistuvaa paistos oli ihan näinkin :)

 

Porkkanapaistos uunissa (3-4 hengelle):

4 luomumunaa

4 dl mantelimaitoa

3 rkl psylliumia

2,5 dl mantelijauhoa

3-4 porkkanaa 

2 rkl kuivattua nokkosta (ei pakollinen)

1 rkl oliiviöljyä

laadukasta suolaa

mustapippuria

Pinnalle: kurpitsansiemeniä

 

Raasta porkkanat hienoksi raasteeksi. Vatkaa munat ja mantelimaito. Lisää joukkoon psyllium, mantelijauho, porkkanaraaste, kuivattu nokkonen ja öljy. Sekoita. Rouhaise joukkoon mustapippuria ja suolaa. 

Kaada taikina voideltuun uunivuokaan. Itse käytin pyöreää piirasvuokaa. Ripottele pinnalle kurpitsansiemeniä. Paista uunissa 200 asteessa noin 30 min, kunnes taikina on kauttaaltaan hyytynyt.

 

 

Share

Ladataan...
Siljan Reseptivihko

 

Nimpparipäivän kunniaksi tein tänään jälkkäriksi pehmeän raakasuklaamoussen, jossa pientä lisäsäväystä antaa yksi lempimausteistani eli kardemumma. Tämä herkku syntyy käden käänteessä, joten kiireemmässäkin aikataulussa onnistuu mainiosti!

 

Raakasuklaa-kardemumma mousse (yksi annos):

1 kypsä avokado

1 kypsä banaani

1 kukkura tl kookosöljyä

2 rkl raakakaakaojauhetta (voi laittaa enemmänkin, jos haluaa tummempaa moussea)

ripaus laadukasta suolaa, esim. aitoa hienojakoista merisuolaa

kardemummaa jauheena 

Koristeeksi: kaakaonibsejä

 

Pilko avokado ja banaani kulhoon. Surauta sauvasekoittimella mahdollisimman tasaiseksi seokseksi. Lisää sula kookosöljy, raakakaakaojauhe sekä suola ja kardemumma sekaan. Sekoita sauvasekoittimella. Tarkista lopuksi maku. Lisää tarvittaessa kardemummaa, jos haluat vielä enemmän mausteista makua. Siirrä mousse tarjoilukulhoon ja koristele kaakaonibseillä. Nauti vaikka hyvän kahvin kera, ja ai että :)

 

 

Share

Pages