Ladataan...
Siljan Reseptivihko

Porsaankyljyksiä ja bataattiranskiksia

 

Eilen poikaystävä saapui työreissulta Luxemburgista, ja tuliaisena hänellä oli varsin epämääräisen näköinen pussukka, jossa oli kaksi pakkausta. Toinen oli jonkinlainen savustettu läskiviipale ja toinen hyvinkin epäilyttävän näköinen purnukku vaaleaa tavaraa. Ilmeisesti syötävää kuitenkin. Hän mainitsi, että oli ostanut sen saksalaiselta myyjältä, ja saksankieltä osaamatta hän oli tulkinnut tämän "herkullisen" näköisen mössön olevan jonkinlaista lihamoussea. Itse ihmettelin pakkauksen korkeaa kalorimäärää, ja tuumin ettei sitä ihan sellaisenaan kannattane maistella. Itse olen toki saksaa koulussa jonkin verran lukenut, mutta tässä vaiheessa taidot eivät riittäneet pakkauksen tekstiä tulkitsemaan. Lopulta selvisi, että kyseinen "lihamousse" oli ehtaa tirolilaista laardia. Jep jep. Voi sanoa, että mitään huutavaa tarvetta moiselle tuotteelle ei ole vielä vuosien aikana ehtinyt kehkeytyä.. :)

Tirolilaisen savupossun ajattelin kuitenkin tänään hyödyntää lipstikkakeiton lisukkeena. Paistoin sen pieninä palasina sipulin kanssa rapeaksi. Keiton kanssa se toimi aivan älyttömän hyvin! Pääruoaksi tein vielä porsaankyljyksiä ja bataattiranskalaisia. Ranskikset ottivat hiukan liikaa väriä, ja aavistuksen paloivat uunissa, mutta onneksi muutama säästyi syötäväksi asti.

 

Lipstikkakeittoa, jossa lisukkeena rapeaksi paistettua savupossua ja sipulia

 

Lisptikkakeitto:

3 isoa sipulia

3-4 jauhoista perunaa

3 isoa kourallista lipstikkaa

1 litra kasvislientä

1 purkki kookosmaitoa (tai 2 dl ruokakermaa tms)

suolaa, pippuria

 

Pilko sipuli pieneksi. Kuori ja viipaloi perunat. Laita kattilan pohjalle nokare voita ja kuullota sipulia hetken ajan. Lisää sitten perunat ja lipstikat ja jatka kuullottamista. Lisää sitten kasvisliemi ja keitä kattilassa noin 15 minuuttia. Soseuta keitto. Lisää kookosmaito ja mausteet. Kiehauta keitto. Tarkista maku. Tarjoile esim. rapeaksi paistetun pekonin ja sipulin kera.

 

Porsaankyljykset:

6 kpl porsaankyljyksiä

suolaa, pippuria

 

Ota kyljykset huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen valmistusta. Paista kyljykset tilkassa öljyä ja voita kauniin värisiksi pannulla. Mausta suolalla ja pippurilla. Asettele kyljykset uunivuokaan ja kaada paistoliemi päälle. Kypsennä vielä uunissa 200 asteessa noin 15 minuttia.

 

Bataattiranskalaiset:

2 bataattia

öljyä, suolaa, paprikamaustetta

 

Kuori bataatit ja viipaloi ranskalaisiksi. Laita bataattisiivut likoamaan noin puoleksi tunniksi kulhoon, jossa on jääkylmää vettä. Tämä on ilmeisen tärkeä vaihe, jotta ranskalaisista tulisi rapsakoita. Vesihaude huuhtoo bataatin tärkkelystä pois. Kuivaa bataatit huolellisesti ja levitä ne uunipellille. Lorauta päälle öljyä ja mausta suolalla sekä paprikajauheella. Paista uunissa 220 asteessa noin 40-50 minuttia (tai kunnes ovat kypsiä ja rapsakoita). Kääntele paiston puolivälissä, etteivät pala niin kuin minulla :)

 

Tirolilaista savupossua

 

Saapas nähdä, mitä käyttöä tälle keksisi.. :)

 

 

Share

Ladataan...
Siljan Reseptivihko

 

Tosi helppo ja nopea kesäherkku (joka maistuu myös näin sadepäivinä... :) syntyy kookoskermasta, hunajasta ja marjoista. Itse käytin tällä kertaa äidin pakastearkun antimia hyväkseni, ja tein jäden marja-aroniasta sekä tyrnimarjoista.

 

Ainekset:

2 purkkia kookoskermaa eli yhteensä 400 ml

pari desiä marja-aroniaa

1 dl tyrniä

1-2 rkl hunajaa (oman maun mukaan)

 

Murskaa kaikki ainekset sauvasekottimella tai blenderissä tasaiseksi. Tarkista maku. Nosta kulho pakastimeen ja anna jähmettyä kolmisen tuntia. Käy pakastuksen aikana välillä sekoittelemassa, jotta lopputuloksesta tulee tasainen.

 

 

 

Share

Ladataan...
Siljan Reseptivihko

Kukkakaali-fenkolitaboulleh vuohenjuustolla höystettynä sekä makkarat: pikkumakkara "Salarakas" sekä pidempi "Maaherranmakkara".

 

Vappuaaton ruokapöytään tekaisin erityisen hyvältä vaikuttaneen kukkakaali-fenkolitaboullehin, jonka ohjeen olin aiemmin bongannut Uusia Tuulia -blogista. Hiukan muuntelin ohjetta, muun muassa siksi, koska kaupasta oli lehtipersilja loppunut :/ Taboulleh on libanonilainen persiljasalaatti, joten siinä mielessä oma versioni ei ollut taboullehia nähnytkään, koska siinä ei ollut grammaakaan persiljaa. No, väliäkö hällä. Maku oli joka tapauksessa hyvä :) Annoksen tein tuttuun tapaan tuplana, ja aika reilunlaisesti tulikin kvinoaa keitettyä. Taboullehin lisäksi maistelimme paria erilaista makkaraa, jotka nappasimme kaupan makkaratiskiltä. Testissä oli Makulihan Maaherranmakkara (mausteena valkosipuli ja paprika)  ja Salarakas (mausteena aurinkokuivattu tomaatti, mozzarella ja basilika). Itse pidin jälkimmäisestä enemmän sen syvemmän maun vuoksi.

 

 

Kukkakaali-fenkolitaboulleh (iso satsi)

4 dl kvinoaa

2 dl lehtipersiljaa 

1 reilu nippu basilikaa

1 iso nippu salaattia (mielellään tummanväristä = enemmän makua ja ravinteita)

1 iso kukkakaali 

4 salottisipulia

2 fenkolia

öliiviöljyä

suolaa ja mustapippuria

 

Kastike:

5-6 valkosipulinkynttä

1-2 tl hyvälaatuista suolaa

2 sitruunan mehu

pari desiä oliiviöljyä

2 tl kuivattua minttua (itse jätin pois)

 

Viimeistelyyn:

kurpitsansiemeniä

tuoretta korianteria

vuohenjuustoa

 

Paloittele pieneksi kukkakaali, fenkoli ja salottisipulit. Levitä ne pellille leivinpaperin päälle ja lorota päälle oliiviöljyä. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Paahda uunissa 225 asteessa noin 20 minuuttia.

Keitä kvinoa pakkauksen ohjeistuksen mukaan. Valmista sitten kastike: murskaa valkosipulit ja sekoita ne kulhossa suolan, sitruunamehun, oliiviöljyn sekä mintun kanssa. Paahda kurpitsansiemeniä haluamasi määrä pannulla (kannattaa olla tarkkana, ettei pala!).

Revi salaatinlehdet pieniksi paloiksi ja laita ne suureen kulhoon. Lisää pieneksi hakattu basilikanippu. Sekoita joukkoon kvinoa, paahdetutut kasvikset sekä kastike. Ripottele kurpitsansiemenet lopuksi pinnalle ja viimeistele halutessasi muutamalla vuohenjuustosiivulla. 

 

Alkumaljana Rotari Rosé Brut 2008.

 

Jälkkäriksi teimme vielä extempore olevinaan hieman terveellisemmän version mutakakusta.

Ohje meni suunnilleen näin:

 

1 dl kookosöljyä sulatettuna

2 munaa

2,5 dl intiaanisokeria

3 rkl kaakaojauhetta

2 dl mantelijauhetta

 

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon sula kookosöljy, kaakaojauhe sekä mantelijauhe. Voitele öljyllä piirasvuoka ja kaada seos siihen. Paista uunissa 175 asteessa noin 20 minuuttia. Kakku saa jäädä keskeltä hieman löysäksi. Jäähdytä. Tarjoa esim. luonnonjogurtin kera tai syö sellaisenaan :)

 

 

Vappupäivän lounaaksi olikin sitten testattava Pulled porkia eli suomalaisittain nyhtöpossua. Hyvin yksinkertainen ja helppo tehdä, ja korkea onnistumisprosentti keittiötaidoista riippumatta lähes taattu. Uunissaoloaika vaihtelee lihaköntin koon mukaan eri ohjeissa 4-6 tuntiin. Paistoaika on pitkä, jotta lopputulema olisi todella mureaa ja haarukalla helposti "revittävissä". Itse ostin 1200g kassleria ja tungin sen kastikkeineen uuniin noin neljäksi tunniksi 150 asteeseen. Oikein hyvin oli siinä ajassa ehtinyt kypsyä.

 

Pulled pork:

1200g porsaan kassleria

pari tl karkeaa merisuolaa, sormisuolaa tms.

 

Maustekastike:

1,5 dl intiaanisokeria tms.

0,5 dl soijakastiketta

2 rkl riisiviinietikkaa

1 rkl jauhettua korianteria

2 tl inkivääriä

1 tl kuivattua chiliä

5-6 valkosipulinkynttä

1 tl mustapippuria

 

Ota liha huoneenlämpöön tunti ennen paistamista. Laita liha esim. kannelliseen valurautapataan ja hiero siihen merisuolaa. Suolan kanssa kannattaa olla tarkkana, koska kastikkeeseen tulee myös soijakastiketta, joka on todella suolaista. 

Valmista kastike sekoittamalla kulhossa kaikki ainekset. Kaada kastike lihan päälle ja valele se kauttaaltaan mausteseoksella. Laita kansi päälle tai peitä vuoka foliolla. Kypsennä uunissa 150 asteessa noin 4-5 tuntia, kunnes liha hajoaa helposti haarukalla tökkiessä. Anna lihan jäähtyä hetki ennen pilkkomista. Nosta se leikkuulaudalle ja nyhdä liha pieniksi paloiksi kahdella haarukalla. Sekoita lihasuikaleet kulhossa paistoliemeen ja koristele vaikka tuoreella korianterilla. Tarjoile haluamasi lisukkeen kera!

 

Pulled porkia eli nyhtöpossua.

 

Share