Ladataan...
Siljan Reseptivihko

 

 

Tällaisen kakun leipasin muutama viikko sitten, silloin kun kelit olivat vielä kohdillaan... Mitään suurta juhlaa varten en sitä vääntänyt, vaan olimme menossa syömään vanhemmilleni sunnuntailounasta ja lupasin tehdä kahvin kanssa jotain purtavaa. Itse pidän raakakakuista, mutta ne jakavat mielipiteita suuntaan jos toiseenkin, joten aivan joka kerralla en viitsi sellaista leipoa. Tämänkin tortun tein toki gluteenittomana ja laktoosittomana, omien ruoka-aineyliherkkyyksien ja äidin keliakian vuoksi. 

 

Pohja:

170g gluteenittomia suklaakeksejä

75g laktoositon voita

 

Täyte:

4 liivatelehteä

200g valkosuklaata

1 rkl sitruunamehua

250g maitorahkaa

2 rkl sokeria (tai halutessaan vaikkapa erytritolia)

2 valkuaista

2 dl kuohukermaa

 

Kiille:

200g vadelmia (pakaste)

2 liivatelehteä

makeuta oman maun mukaan intiaanisokerilla tms.

 

Valmista ensimmäiseksi pohja. Murskaa keksit jauhoksi, esimerkiksi laittamalla ne muovipussin sisään ja hienontamalla kaulimella. Sekoita hienonnetut keksit sulatetun voin kanssa tasaiseksi. Vuoraa irtopohjavuoka voipaperilla ja taputtele keksi-voiseos tiiviisti pohjalle. Siisti reunat. Laita jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin 5 minuutiksi niin, että ne pehmenevät. Vatkaa valkuaiset sokerin kanssa jämäkäksi vaahdoksi. Vataa myös kerma. Sulata suklaa esim. lämminvesihauteessa. Sekoita sulaneen suklaan joukkoon maitorahka. Lämmitä sitruunamehu kattilassa kiehuvaksi. Purista pehmenneistä liivatelehdistä vesi pois ja sekoita ne kuumaan sitruunamehuun. Jäähdytä hieman ja lisää ohuena nauhana suklaa-rahkatäytteeseen koko ajan sekoittaen. Lisää sitten täytteeseen valkuaisvaahto sekä kermavaahto varovasti nostellen. Tarkista maku. Kaada täyte keksipohjan päälle ja tasoita pinta mahdollisimman tasaiseksi. Nosta jääkaappiin hyytymään useaksi tunniksi tai seuraavaan päivään. Jos kakulla on kova kiire, niin laita se silloin pakastimeen.

Valmista vadelmakiille muutama tunti ennen tarjoilua, jotta se ehtii hyytymään ennen tarjoilua. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Kiehauta vadelmat kattilassa ja siivilöi niistä siemenet pois. Jäljelle jää periaatteessa vadelman mehu. Lisää makeutus, itse laitoin intiaanisokeria. Kuumenna vadelmamehu uudelleen ja lisää joukkoon pehmenneet liivatteet. Sekoita hyvin. Anna jäähtyä hieman ja kaada varovasti kakun pinnalle. Tasoita pinta ravistelemalla vuokaa. Nosta jääkaappiin hyytymään. 

Koristele pinta ennen tarjoilua vielä esim. tuoreilla marjoilla ja lehdillä.

 

 

Share

Ladataan...
Siljan Reseptivihko

 

Tänään herkuttelimme mutakakulla, jossa ei oltu suklaata ja rasvaa säätelty. Eli oikein tuhtia tavaraa siis. Maku oli arvatenkin superherkullinen :P Ohjeen nappasin Ulla Svenskiltä. Lisäsin omaan taikinaani hiukan intiaanisokeria ja vähensin yhden kananmunan. Tein kakun tarjoilua edeltävänä päivänä, ja koostumus oli tarjoiluhetkellä erinomainen. Vatkasin lisukkeeksi kermaa halukkaille.

 

Supersuklainen mutakakku:

250g tummaa suklaata

200g voita

5 kananmunaa

3 rkl mantelijauhetta

1,5 dl intiaanisokeria

 

Sulata suklaa ja voi, ja sekoita ne keskenään. Lisää joukkoon kananmunat yksi kerrallaan vatkaten. Sekoita taikinaan mantelijauhe ja intiaanisokeri. Kun massa on tasainen, kaada se leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Vuoan reunat on hyvä voidella ennen taikinan kaatamista siihen. Paista uunissa 200 asteessa noin 15-20 minuuttia. Paistoaika riippuu siitä, miten löysäksi haluat kakun jättää. Itse taisin pitää kakkua noin 15 minuuttia, ja se jäi keskeltä ihanan pehmeäksi. Koristele jäähtynyt kakku vaikka suklaarouheella. 

 

Share

Ladataan...
Siljan Reseptivihko

 

Aika pitkä tauko ollut edellisestä kirjoituksesta, mutta kyllä keittiössä on ollut toimintaa siitä huolimatta :) Usein en ole joko ehtinyt nappailla kuvia ruoista tai sitten sapuskat ovat olleet sellaista peruskauraa, joista en ole viitsinyt tänne kirjoitella. Viime aikoina suosikkejani ovat olleet täytetyt paprikat ja kesäkurpitsat, niin hyviä!

Kesällä tuli touhuttua kaikkea kivaa ja reissattua siellä sun täällä. Kävin muun muassa Tampereella pariin otteeseen. Toisella kerralla olin seuraamassa Tampere Open -tenniskisoja, joihin oli mukavaksi yllätykseksi päässyt myös Jarkko Nieminen osallistumaan. Seuraava reissu Tampereelle oli myös melko penkkiurheilupainotteinen, tosin laji oli vaihtunut koripalloon. Tampere on mun mielestä huippukiva kesäkaupunki. Sieltä löytyy kaikenlaisia kivoja ravintoloita ja kahviloita, joista pakko mainita Tammelantorilla sijaitseva kahvila-Bööna. Kävin siellä herkuttelemassa lakritsi-vadelmaraakakakulla, oli erinomaista! Bongasin myös kyltin, jossa mainittiin, että Böönan tuotteita on saatavilla  myös Tampereen Sokoksen Herkusta. Myös siellä kävin visiitillä, ja taisinpa ostaa kolme erimakuista kakkupalaa, ihan vain siksi, kun en osannut päättää mikä oli herkullisimman näköinen :).

Eli kaikenlaisia kesäherkkuja on tullut maisteltua. Ja kaikista parasta on tuoreet marjat. Jälleen kerran pitää mainita, että onneksi on olemassa sellainen äiti, joka viihtyy a) mökillä, b) metsässä ja c) on intohimoinen marjanpoimija :) Eilen kävin hakemassa häneltä kylmälaukullisen verran tuoreita mustikoita (hänen oma pakastimensa alkaa olla jo täynnä, joten pyysi pikaisesti noutamaan marjoja, jotta voisi poimia lisää...).

Tänään sitten leivoin mustikkaraakakakkua. Tein pohjan tällä kertaa pähkinöiden sijaan mantelijauhoista ja kookoshiutaleita. Makeutuksen jätin kokonaan pois, koska täytteessä on makeutta ja liian äklömakea kakku ei ole mun makuun (toinen syy oli se, että taatelit ja rusinat olivat loppu, enkä jaksanut käydä lähikaupasta niitä hakemassa). Täytteeseen löytyi raaka-aineet ihan hyvin omasta kaapista, eli mitään kovin ihmeellisiä aineksia tähän kakkuun ei tullut. Kakun tein sydämenmalliseen irtopohjavuokaan, joka vastaa suunnilleen normikokoista irtopohjavuokaa (halkaisija n. 24 cm).

 

Pohja:

1 dl mantelijauhoa

1 dl kookoshiutaleita

reilu 1 rkl sulaa kookosöljyä 

ripaus hyvälaatuista suolaa 

 

Täyte:

3 dl mustikoita (itse käytin tuoreita)

200 ml kookosmaitoa 

3 dl liotettuja pähkinöitä (cashew, para, saksanpähkinä ym) 

reilu 1 rkl sulaa kookosöljyä

hyvälaatuista suolaa (esim. meri-, tai ruususuolaa) 

1-2 rkl kookossokeria (oman maun mukaan)

 

Laita täytettä varten pähkinät hyvissä ajoin likoamaan veteen. Voit liottaa niitä vaikkapa yön yli. 

Aloita pohjan valmistus sekoittamalla mantelijauho, kookoshiutaleet, sula kookosöljy ja suolaripaus tasaiseksi seokseksi. Makeuta halutessasi pilkkomalla joukkoon esim. taateleita. Vuoraa irtopohjavuoka voipaperilla ja painele pohjataikina tiiviisti vuokaan. Nosta pohja pakastimeen täytteen valmistuksen ajaksi. 

Laita täytteen ainekset tehosekoittimeen ja pyöräytä siitä tasainen massa. Jos tehosekoittimesi on laiska teholtaan, niin kannattaa tehdä em. toimenpide osissa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa makeutusta tai suolaa. Suola viimeistelee ja tasoittaa maun, eli sitä ei kannata jättää pois. Levitä tayte pohjan päälle tasaisesti ja ripottele pinnalle tuoreita mustikoita ja vaikkapa kookoshiutaleita. Laita pakastimeen jähmettymään pariksi tunniksi ja nosta ajoissa huoneenlämpöön ennen tarjoilua.

Nautiskele hyvän kahvin kera :)

 

 

 

 

Share