Ladataan...
Siljan Reseptivihko

 

Pidimme perjantaina blini-illan, jossa pääsin samalla testaamaan tuliterää blinipannuani. Blinejä ei ole aiemmin tullut juuri tehtyä, joten mitään takuuvarmaa onnistumista ei tällä kertaa ollut tiedossa. Varsinkin, kun ajattelin tehdä taikinan täysin gluteenittomasti tattarijauhoista. Pieni paniikki iski siinä vaiheessa, kun maistettuani ensimmäistä paistettua lettua mieleen tuli lähinnä sämpylä (!). Onneksi kauppaan ei tarvinnut rynnätä ostamaan valmiita lettuja, ja sain paistettua kaikki ajallaan ennen vieraiden saapumista. Loppujen lopuksi maku oli oikein mainio täytteiden (smetana, mäti, punasipuli, sienisalaatti, kylmäsavulohi, suolakurkku) kera. Tosin rakenteen puolesta letut olisivat voineet olla hiukan ohkaisempia ja huokoisempia. Alkupalana tarjolla oli karpalo-pinjansimensalaattia, joka yksinkertaisuudessaan oli kaikkien mielestä superhyvää. Reseptin olen bongannut täältä. Jälkkäriksi tein Thaimaalaista hedelmäsalaattia, jossa hedelmänä käytin ainoastaan mangoa. Ajatuksena oli tehdä simppeli ja kohtalaisen raikas herkku raskaan blini-aterian päätteeksi. 

 

 

Gluteenittomat blinit (n. 10 kpl):

2 dl maitoa

20 g hiivaa 

2 tl vaahterasiirappia

1 kermaviili

1 tl suolaa

n. 4 dl tattarijauhoja

2 keltuiasta

2 valkuaista

 

Murenna hiiva kylmään maitoon. Sekoita joukkoon vaahterasiirappi, kermaviili, suola, jauhot ja kaksi keltuaista. Jätä tekeytymään huoneenlämpöön noin 6 tunniksi. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää taikinan joukkoon lopuksi ennen paistamista. 

Paista blinit esim. kirkastetussa voissa tai kookosöljyssä blinipannussa kypsiksi. Itse käytin kookosöljyä, koska en ehtinyt tehdä kirkastettua voita ja kookosöljy kestää myös hyvin kuumia lämpötiloja. Paistamisen jälkeen laitoin valmiit blinit tarjoiluastiassa folion alle miedolle lämmölle uuniin odottamaan ruokailua.

 

 

Karpalo-pinjansiemensalaatti:

erilaisia salaatinlehtiä (itse käytin rucolaa ja baby-pinaattia)

1 ruukku tuoretta basilikaa

1 pussillinen kuivattuja karpaloja

1 pussillinen pinjansiemeniä

2 pakettia kirsikkatomaatteja

 

Vinaigrette:

6 rkl oliiviöljyä

2 rkl balsamiviinietikkaa

suolaa, mustapippuria

 

Huuhtele salaatinlehdet ja levitä ne tarjoiluastiaan yhdessä basilikanlehtien kanssa. Puolita kirsikkatomaatit ja paahda pinjansiemenet kuumalla pannulla, sekoita ne salaatin joukkoon. Ripottele päälle kuivatut karpalot. 

Valmista vinaigrette-kastike sekoittamalla oliiviöljy ja balsamiviinietikka keskenään. Ripauta sekaan suolaa ja mustapuppuria. Levitä valmiin salaatin päälle.

 

 

Thaimaalainen hedelmäsalaatti:

mangoa

1 tölkki kookoskermaa

1 purkki kondensoitua maitoa

 

Paloittele mango tarjoilukulhoihin. Sekoita kookoskerma ja kondensoitu maito keskenään ja kaada mangopalojen päälle kastikkeeksi. 

 

 

 

 

 

Share