Keski-Suomen synntyssairaala - kokemuksia?

Olen puhunut ystäväni kanssa paljon Jyväskylän alueen synnytysmahdollisuuksista ja tiedustelin sitten, millaisia kivunlievitystapoja Keski-Suomen synnytyssairaalassa on tarjota. Asiasta voi lukea kattavammin täällä, mutta jo ystäväni kanssa jutellessa tuli esille seuraavat asiat:

  • Ilokaasua ei ole saatavilla koko sairaalassa (en välttämättä käyttäisi, mutta se optio olisi kuitenkin mukava olla olemassa, ymmärrän kyllä miksi ilokaasua ei käytetä -> henkilökunnan altistumista kaasulle halutaan vähentää)
  • Ei ammetta, tai mahdollisuutta vesisynnyttää. Amme olisi mukava, koska ainakin ystävän kokemus suihkun käytöstä oli hieman hankala. Ammeessa olisit kokonaan lämpimässä vedessä, kun suihku taas lämmittää kerrallaan vain osaa kehosta...

Lisäksi asia mikä häiritsee melkeinpä yhtä paljon on:

  • Ei perhehuoneita. Pelkästään vierihoitopaikkoja.

Okei, eihän siellä sairaalassa niin pitkään olla (toivottavasti ainakaan) ja ei monikaan isä välttämättä siellä halua olla yhtään sen enempää kuin äitikään, mutta varsinkin ensisynnyttäjälle kokemus on kaikinpuolin jo niin uusi ja varmasti shokeeraava, että olisi vähintäänkin inhimillistä, että yksi tuttu henkilö olisi seurassasi edes ensimmäisen yön. No, tilat ovat tietysti rajalliset, mutta miten muissa kaupungeissa se sitten on järjestetty?

Isän (tai tukihenkilön) vierailuajat ovat 8-20 ja samalla myös vastasyntyneen sisarukset (jos niitä on) voivat käydä osastolla. Tämän lisäksi ainoastaan vastasyntyneen isovanhemmat ovat tervetulleita 17-19 välisenä aikana osaston yleisiin tiloihin.

No tämä kuulostaa ihan kohtuulliselta, ei kait sitä muita henkilöitä sinne tarvitsisikaan.

Ystäväni kokemus toisen lapsensa synnytyksestä ja osastolle yksin jäämisestä oli varmaankin hyvin tavallinen synnyttäjien keskuudessa, koti-ikävää, yksinäisyyttä, ahdistuneisuutta, huoli... Voisin kuvitella itsekin käyvän samanlaisia tunnelmia läpi. Muistan lapsena viettäneeni paljon aikaa Joensuun keskussairaalan lastenosastolla, kun epilepsiaani tutkittiin. Jouduin viettämään noin 11-vuotiaana useita päiviä osastolla, eikä se ollut kovinkaan herkkua. Päivällä oli mukavaa, kun äiti oli seurassa ja muita lapsia oli joiden kanssa pystyi leikkimään. Mutta yöt olivat kyllä hyvin ahdistavia kaikkine äänineen ja sinisine valoineen.

Olisi mukava kuulla, minkälaisia kokemuksia muilla tällä suunnalla asuvilla on Keski-Suomen synnytyssairaalasta? Onko kaikki sujunut hyvin ja onko näitä minun listaamia miinuksia edes kaivannut? Vai puuttuuko listalta miinuksia ja mitä plussia löytyy?

Kommentit

M-M

Ilokaasusta sen verran, että siitä voi myös tulla huono olo. nim.merkillä hengitin kerran ja sitten tuli tosi huono olo ja oksennus. Ei yhtään hauskaa yhtä aikaa supistuksien kanssa. Mutta tulipa kokeiltua. Epiduraalipiikki vasta vei kivut pois. En tosin synnyttänyt Keski-Suomessa. Täällä lapissa. Enkä edes ajattelut mitään ammetta siinä vaiheessa, enkä mitään muutakaan. Vessaankaan en päässyt, kun oli vauvan päässä jo pinni kiinni ja seurattiin sykettä sitä kautta. Että sängyllä makoilua vain. Jälkeenpäin mietin, että olisi ehkä ollut kiva kokeilla jotain muutakin. Mutta ilokaasua en enää ikinä halua kokeilla, jos sellainen tilanne tulee.

Silkkitassu

Minulla itselläni ei ole edes hammaslääkäristä ilokaasukokemuksia, että ehkä enemmänkin sellainen "miltähän se tuntuisi"-fiilis sitä kohtaan tällä hetkellä, mutta kiitos vinkistä, oksentelua siihen nyt viimeiseksi tarvitsisi... Mies haikaili sen perään itse enemmän.. :D Kuvittelee varmaan tarvitsevansa sitä kaiken sen stressin keskellä..

Toisaalta jos tulee syöksysynnytys niin eipähän siinä hirveästi kerkeä miettimään, kun vauva alkaa tulla jo ilman kivunlievityksiä..

Luultavasti minäkin päätyisin (kaikista vaihtoehdoista huolimatta (jos niitä siis olisi)) ihan perinteiseen sänkysynnytykseen. Mut tuntuu vain, että eri puolilla Suomea ollaan hyvin eriarvoisessa asemassa.

 

 

annakarin
Anna Karin

mullakin tuli ilokaasusta kamala olo, en kyllä tee samaa virhettä enää toista kertaa. meilläkin mies oli enemmän sen ilokaasun perään ja voi sitä ilmettä, kun hanat meni kiinni. "etkö sä vois sanoo et tarvit vielä?!" ööh joo, samalla kun oksentelen tässä..

mä siis synnytin oulussa, täällä nyt on vähän kaikkea, mutta ei kaikille. ne ammehuoneet on usein varattuja, samoin perhehuoneet. toiveissa oli kumpikin, mutta sitten ei kuitenkaan saatu. suihku oli mullakin vähän ikävä, kun siellä pikkukopissa alko tulla vesihöyryä niin paljon, että siitäkin tuli tosi huono olo.

vierailuhommat jyväskylässä on kyllä paremmin kuin oulussa - muistaakseni oulussa sai olla kahdestatoista seitsemään, eikä vierailijoiksi saanut tulla kuin mies ja mahdolliset muut lapset. mä en ollut koskaan ollut sairaalassa, joten ahdisti kyllä ja halusin heti äkkiä pois. 

Silkkitassu

Hehe... miehet.. :D

Hienoa et täällä on edes jotain pikkuisen paremmin, tuntuu välillä siltä et kun on opiskelijakaupunki niin täällä keskitytään muihin juttuihin kuin vanhemmuuteen. Toivottavasti kaikkialla tilanne paranis joskus..

annakarin
Anna Karin

louna, synnytyssalissa saa olla kellon ympäri. :-) meillä vauva syntyi yhden aikaan yöllä, ja oltiin siitä vielä ainakin puolitoista tuntia synnytyssalissa tutustumassa vauvaan, sitten miehen piti lähtee.

Silkkitassu

synnytyssaliin vain yksi henkilö, mies tai tukihenkilö. Onko pakko valita äidin ja miehen väliltä.. :///

Kippuralla

Kaksi ekaa syntyi tyksissä ilokaasun avulla ja kolmas ilman sitä ksks.
Kivoja kätilöitä ja hoitajia, sain olla hyvin omissa oloissani kun oli jo kolmannen kera kaikki tuttua :)
Synnytim vähän ennen sen parakkisairaalan tuloa, sitä ei siis omia kokemuksia mutta on kuulemma tilavammat salit.
Luin kauhena huonoja kokemuksia mutta tältä osin jyväskylä yllätti positiivisesti :)

Silkkitassu

Okei. Hyvä et positiivisia muistoja. :)

Baby Bubble

Kyl itestä tuntu ainakin jos voi sanoa ''ankealta'' tuo paikka, ei oikeen mitään mahdollisuuksia. Paitsi et omas synnytykses en ois niitä kerenny käyttämään.Mut yleisesti ottaen. Ja mikä mua otti päähän oli se kun isä ei saanut tehdä ensikylvetystä. Ite sitä piti jotenkin ''perinteenä''.

Vaavin olin kerennyt synnyttämään ja sanoin että mielelläni lähtisin samantien nyytin kanssa kotiin.

Ei sinne tehnyt mieli jäädä. Itseasiassa se oli aika ahdistavaakin.

Jos jotain plussaa pitää sanoa, niin itsellä oli ainakin mukavat hoitajat. Ottaen huomioon kuinka raskasta heidänkin työnsä varmasti on. Kiire oli heillä koko ajan, ilmeisesti aika pitkiä vuoroja. Ainakin minusta tuntui että samat ''naamat'' olivat aina paikalla.

 

Silkkitassu

voi ei... :/

Kippuralla

Itse lepäsin mielelläni 2vrk siellä kun kotona oli kaksi pientä lasta jo ja meno sen mukaista :) vaikka V syntyi 23:28, tarjottiin kyllä mahdollisuutta lähteä kotiin heti aamusta.
Samat hoitajat oli mullakin, öisin vain eri.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.