Töihin palaamisen herättämät ajatukset

Huomenna se sit tapahtuu. Paljon puhuttu töihinpaluu! Luulen, että jos asian toisin julki vaikkapa jollain mammafoorumilla, seuraisi hirveä haloo. Tai ehkä olen vain ennakkoluuloinen foorumeita kohtaan. :D No mutta vauva sentään jää kotiin isänsä kanssa, joten ehkä se helpottaa pahimpia kivittäjiä.

En stressaa S:n ja vauvan kotiinjäämisestä kahdestaan, hyvin he tulevat pärjäämään. Omasta töissä jaksamisesta olen enemmän huolissani. Ja tämähän on siis ihan puhtaasti rahakysymys. Jotain tukia ja sossua apuna käyttäen EHKÄ pystyisimme olemaan kotona pidempään yhdessä, mutta kun itsellä on ihan hyväpalkkainen vakiduuni, niin ehkä kuitenkin on viisainta palata töihin. Eikähän S:n pää räjähdä (introvertti kun on), kun olemme olleet jo viisi kuukautta melkein joka päivä yhdessä 24 tuntia. Välihuomautus: Emme ole riidelleet vielä kertaakaan.

Tähän saakka olen hoitanut suurimman osan öistä, mutta kumpikaan meistä ei silti ole nukkunut ihan niin hyvin kuin olisi voinut (univelkaakin kolmelta kuukaudelta on kertynyt). S on ollut joulusta lähtien kipeänä, joten hän on nukkunut huonosti sen takia. Tänään hän nousi vauvan kanssa kahdeksalta ylös, mutta en itse saanut enää sen jälkeen kunnolla unenpäästä kiinni, kun vauva kuitenkin jokelteli olohuoneessa ja kuului normaaleja kotiääniä. Nukuin hieman levottomasti lopulta yhteentoista kunnes vauva heräsi ekoilta päikkäreiltään ja alkoi vaatia huomiota. S siirtyi nukkumaan tunniksi ennen lähtöään kaupungille syömään.

Yritämme siis kääntää pikkuisen rytmiä neljällä tunnilla taaksepäin. Kolme kuukautta olemme saaneet nukkua aamuisin pitkään (satunnaisia herätyksiä lukuunottamatta), mutta kun työt alkavat klo 9, niin sängystä olisi päästävä ylös siinä kahdeksan aikoihin. Mielellään jo vähän aikaisemmin, ettei kiire tule.

Olen nähnyt viime aikoina odotetusti myös unia töistä. Milloin meille on tullut uusia ohjelmistoja tai uusia työkavereita; ja milloin olen ollut ihan pihalla yksinkertaisesti kaikesta! Eihän viisi kuukautta ole aika eikä mikään, mutta pari päivää varmaan menee ennen kuin pääsen takaisin rutiineihin, ensi viikolla viimeistään asiat palautuvat mieleen. Toivon pitkää pinnaa työkavereille, kun tämä äitipää alkaa hosumaan. Ja eihän luvassa olekaan kuin vuoden kiireisin kuukausi... 

Kovasti toivoin alkuun, että imettäminen onnistuisi työn ohessa (rintapumppu apuna, tottakai), mutta kun imettää/pumpata pitäisi öisin, jotta maidontulo ei ala vähenemään, jouduin luopumaan tästä ajatuksesta. Tämä varmaankin toinen asia mistä mammafoorumit minut kivittäisivät, lopetin imettämisen, vaikka se onnistui todella hyvin ja maitoa olisi riittänyt. Mutta en kykenisi palaamaan töihin, jos en saa nukkua (voi olla ettei nukuta vaikken imetäkkään, saas nähdä). Tai luultavasti olisin burnout ennen kuun vaihdetta. Kolmessa viikossa rinnat lopettivat maidontuotannon melkein kokonaan. Koska E ei ole nyt vaatinut maitoa kuin satunnaisesti yöllä tämän kolmen viikon aikana, en ole tehnyt asialle mitään, koska töihinpaluu on kokoajan häämöttänyt näköpiirissä. 

Pidin imettämisestä. Se ei sattunut missään vaiheessa ja heruminen alkoi heti synnytyksen jälkeen. E söi hyvin ja kasvoi vauhdilla. Kaksi kuukautta täysimetystä oli ihan hyvin, vaikka olisinkin tahtonut imettää neljä kuukautta. Aloimme harjoitella 2kk neuvolan jälkeen kunnolla korvikkeen antoa ja imetin siinä sivussa niin paljon kuin mahdollista. Sitten pikkuinen alkoikin nukkumaan öitään ja imetys muuttui enää vain kerran kahdessa päivässä tapahtuvaksi lyhyeksi fiilistelyhetkeksi. Meille on tärkeää, että vauva saa terveellistä ja mahdollisimman puhdasta ruokaa, mutta joskus pitää tehdä kompromissejä luomun ja teollisenruuan kanssa. Elämä olisi muuttunut vaikeaksi, jos E ei olisikaan suostunut ottamaan nyt tuttipulloa ja korviketta. Siksi pidimme kuukauden harjoitteluaikaa hyvänä. Siinä olisi mahdollista löytää parempi korvikemerkki tai pullo, jos jokin alkaisi tökkimään. 

Tämä korvikkeen anto on yksi syy miksi toivomme, että soseiden maistelu alkaa tämän kuun lopulla (jos ei onnistu, niin ei onnistu, mutta harjoitellaan!). Aikomuksemme on edelleenkin tehdä soseet itse tuoreista raaka-aineista ja muutenkin panostaa ruoka-aineidemme laatuun. Olen pohtinut paikallisen lähiruokapiirin kautta tilaamista suoraan tuottajilta, mutta katsotaan miten asia ottaa tuulta alleen. Vähintäänkin luomuraaka-aineita kaupasta. S on kunnostautunut tekemään itse leipää viime aikoina ja aikomuksena on tehdä omat leivät mahdollisimman usein. Kokeilimme myöskin tehdä tortilloja itse, onnistui! Söimme quesadilloja kahtena päivänä, kun tuli niin hyviä! Ainiin ja löysin tämän keittokirjan alennuksesta! Vaikuttaa hyvältä!

Olen myöskin nyt alkanut miettimään paljon maidon juomista. Yleensähän laktoosi-intoleranssi on nisäkkäiden tapa vieroittaa pentunsa maidosta, minkä takia aikuiset eivät sitä juo. Taidankin siirtyä kokonaan luomutäysmaidon käyttöön, kun S ei maitoa käytä muutenkaan. Ehkä tämä oma älytön liman eritys loppuisi... 

Share

Kommentit

toivon että kaikki sujuu iisisti siellä :) tsemppiä :D

mä oon käyttäny ns. aina luomumaitoa eli siis täällä kun on navettaa naapureissa niin meillä saa ostaa tonkissa maitoa. ja heh, harva muuten tietää (ne jotka ovat rasvahysterioita), että luomumaidossa on vähiten ns. rasvaa ! ja rasvaahan pitää olla jotta meidän ihmisten elimistö pystyy ylipäätään käyttämään mitään ravintoa hyväkseen. mä olen ihan henk.koht. sitä mieltä että Suomessa (enkä käsitä miksi täällä on niin hirveää rasvapoliisienergiaa?) käytetään ns. liian vähän öljyjä ja hyviä oikeita rasvoja. kaikki on niin tuotettua, kevyttä, teollistettua etc. että ei ihme että on kaikenmaailman vaivoja. 

(sori, tää ei oo paasausta ;) mutta, olen elänyt ulkomailla ja joka kerta kun esim. menen Espanjan kotiimme, siellä juodaan maitoa ja maitotuotteita tuplasti enemmän kuin täällä, ja siellä ei tule kellään mitään oireita ikinä ?? ja yhtälailla siellä käytetään kaikkia ihmeviljelymyrkkyjä etc. ja, vielä tähän mennessä en ole tuntenut siellä ketään joilla olisi maidoista mitään ongelmia. tuntuu hullulta että suomalaiset ovat nykyään tyyliin joka asiassa jotenkin allergisia tai kipeitä ?? onko kukaan muu miettinyt näitä näin :) että miksi näin on ? 

no, voisin kirjoittaa tästä vaikka kuinka, joten lopetan tähän :) 

 

HelloAochi

Heh joo, mä en ollut ikinä kuullutkaan termiä 'laktoosi-intoleranssi' ennen kuin muutin 17-vuotiaana Suomeen. Allergiatkin olivat enemmän semmoinen tää-ei-nyt-mulle-oikein-sovi juttu. Itsekin aloin todenteolla oireilemaan Suomessa (ja olen nykyään allerginen kaikelle mahdolliselle), aiemmin en syönyt edes lääkkeitä - vaikka pientä oireilua/ihottumaa minulla on tosin aina ollut.

siis aivan !! tätä mä just tarkoitan ! ollaanko me täällä allergisia suomelle ?? :P ku joku tässä mättää vaan täällä ! 

tai sitten täällä ollaan yli-ylihygieenisiä jo että mikään hyvä ja luonnollinen bakteeristo ei enää kasva ? ja justhan tuli kakkoselta se dokkari suomalaisesta sairaalasta ja niiden käyttämistä desinfiointi-aineista jotka jo itessään aiheuttavat keuhkoihin vaikka mitä turvotusta ja pahaa allergiaa josta voi lähteä henki ja myrkytystä etc. !!?? onko tää oikeesti ihan tervettä järkee. ja missä se järki nykyään on :D

luojan kiitos en oo koskaan, ikinä käyttänyt mitään näitä "ihmesuper" pesuaineita. käytän vain ja ainoastaan mäntysuopaa, jolla pesen kaikki. 

Silkkitassu

Mä yritän välttää kaikkea missä lukee kevyt. Ainut "kevyt" tuote taitaa olla pepsi max mitä tulee juotua ehkä turhan paljon. Rasvat ja öljyt ovat vaan hyvästä (kaikkea tietenkin kohtuudella). Rasvahysteria on asia mitä en voi käsittää, varsinkin kun se harvoin lihottaa yksinään ketään. Eiköhän ne ole ruokamäärät ja liikunnan vähyys mitkä ovat suuremmassa osassa. No tästä voi olla erimieltäkin.
Yliprosessoidut tuotteet, lääkeainejämät, yms... varmasti ovat vaikuttamassa ja ehkä tuossa linkissä mainitut ylijalostetut eläimet joita käytetään tuottamaan meidän raaka-aineet. Oon miettinyt näitä asioita ja ajattelin nyt vihdoin alkaa tekemään valintoja myös siellä kaupassa, jotta meidän perhe söisi parempaa ruokaa. Tiedä onko siitä sitten apua... 

joo. kyllä :) ja esim. oliiviöljyhän ei oikeasti lihota kun sillä on kyky liueta suolistosta ylimääräisetpois-tyyliin. ja se on ainoa öljy joka ei imeydy paistettaessakaan ruokaan. ja mikäli espanjalaisia on uskominen ;) ja miksi en heitä uskoisi, kun ovat historiaa tällä öljyllä tehneet. mutta, yhtälailla siellä syödään juuri näitä prosessoitujakin ruokia. ja silti ei oo tällasta buumia mitä täällä ? ei siellä oo se ruoka puhtaampaa yhtään kun täälläkään. paitsi ehkä se maito/tuotteet sitten. ja sekin on se juttu että ne ovat siellä rasvaisempia niin imeytyvät paremmin. 

henk.koht. uskon että jos sitä maitomaitoa pitää käyttää niin mitä rasvaisempi ja luonnonmukaisempaa on, sitä vähemmän aiheuttaa mitään ns. oireita. kun eräät tahot kertovat rasvattoman maidon tihkuvan jonnekin muualle kuin sinne minne sen pitäisi ?? no, en osaa sanoa. :) itellä mulla ei oo koskaan ollut mitään vaikeuksia maidosta.

:) tuo pepsi ja colajuomat verottaa vaan aika mahtavasti kalsiumia kehosta. se on faktaa. mahalaukku tarvitsee ison määrän mm. kalciumia siihen että saa neutralisoitua sitä mustaa juomaa niin että keho voi sitä käyttää. en oo koskaan juonu niitäkään :) 

 

Silkkitassu

Neuvolatkin alkaa vuoden iässä kuulemma lapsille ruokajuomaksi rasvatonta maitoa ehdottaa, jotta lapsi ei lihoisi. :/

Oliiviöljyä käytetäänkin meillä aika paljon ruuanlaitossa tavallisen voin rinnalla. Italiassakin tuntui että ne laittaa sitä ihan kaikkeen ja kyllähän se tosi monessa paikassa toimiikin hyvin! Leivontaan en vielä ole osannut sitä soveltaa. Peruspullataikina kaipaa voin makua. 

Ja colajuomia yritän vähentää. Pikkuhiljaa ainakin. 

oi ei tuota rasvatonta :(( mun tekee niiden lasten puolesta huonoa. 

etelä-euroopassahan ei kyllä ole edes (tai mä en oo koskaan nähnyt) rasvattomia maitotuotteita, ja hyvinkin on, että ne aiheuttavatkin nämä kaikki, tai jotenkin sysäävät alkuun ?? kun miten yhtäkkiä täällä muuten koko kansa on ns. sairaampaa ja heti pienestä asti :( 

meillä poika on juonut ja itse vain ns. oikeaa maitoo ja syö ihan sekalaista ja ei oo lihonu koskaan, päinvastoin :D ite vedän kermaa huoletta ja ei kyllä vaikuta mihinkään :) no, joo, noihin colaan jos jää koukkuun, niistä on kuulemma vaikee päästä eroon ? tsemppiä :D 

HelloAochi

Kyllä mä juon Kreikassakin rasvatonta, mutta vain suomalainen turvottaa :)

Katie
Aika kypsä äidiksi

Joo, on tuo maito jännä juttu: mä olen lievästi intolerantti suomalaiselle maidolle, mutta en englantilaiselle! Ei hajuakaan, miten ne eroavat toisistaan.

Tuosta soseitten aloittamisesta: täällä kyllä neuvotaan, että alle nelikuisen lapsen suolisto ei kestä vielä kuin maitoa... Onko Suomen suositukset tuossakin erilaiset?

Katie
Aika kypsä äidiksi

Niin joo, ja täällä suositus on, että alle kaksivuotiaat saavat vain täysmaitoa, sen jälkeen voi halutessaan siirtyä kevytmaitoon, mutta rasvatonta ei saisi antaa alle viisivuotiaalle. Syyksi sanottiin, että lapset tarvitsevat täysmaidon rautaa, jota rasvattomassa on liian vähän.

Silkkitassu

Kuulostaa järkevältä! Tuota itsekin pitäisi parempana kuin rasvatonta vaihtoehtoa!

Silkkitassu

pikkuinen täyttää 4 kk 30. päivä, joten se on tämän kuun puolella. :) 

no just :) ja mulla sama juttu espanjassa. toki ei mulla täälläkään tuu mitään enää kun juon sitä rasvaisinta mitä vaan voi olla. etc.

oisko niin että suomessa se maito pilkotaan piloille tuolla tehtaassa ?? tai sitten lehmissä on jotain ? mutta mäkin olen ehdottomasti sitä mieltä että jokaisen ihmisen pitäisi ajatella omalla järjellään es. ruuan koostumusta, eikä mennä mukaan näihin rasvattomuusjuttuihin. eihän se voi olla elolliselle mahdollista käyttää hyväkseen tuollaista ravintoa, jossa ei ole mitään muuta kuin ns. vettä ? nyt kun meen seuraavan kerran taas Torreviejaan, mä otan sieltä maidon ja tuon sen tänne ja tutkitutan sen. ei tää muuten selviä.

:)

matja (Ei varmistettu) http://vegevauvelo.blogspot.fi/

Me kuuluttiin jossain vaiheessa paikalliseen lähiruokapiiriin. Ihan hauskaa, mutta vähän vaivalloista tilausaikatauluineen ja etäisine noutopaikkoineen. Tuotteet myös luonnollisesti vaihtuvat kausittain, eli talvella on saatavissa lähinnä jyviä, papuja jne kuivatavaraa.

En ota kantaa lehmänmaidon terveellisyyteen, mutta eettisestä näkökulmasta - ajattelen tässä vasikkaa - ero on tavallisen ja luomun välillä on pieni. Kummassakin tapauksessa vasikka vieroitetaan emolehmästä varhain, yleensä muutaman päivän iässä. Jos kyse on kalsiumista, sitä löytyy hyvin myös kasvikunnan tuotteista: siemenistä, pähkinöistä, kuivatuista hedelmistä, kaalista, tofusta ja vihreistä lehtivihanneksista. Mä itse juon litratolkulla Rainbow'n kauramaitoa, sen proteiinipitoisuus on olematon mutta kalsiummäärät lehmänmaidon luokkaa.

Onnea töihinpaluuseen!

Silkkitassu

Juu, pitää katsoa et onko siellä mitä saatavilla ja miten usein. Kaveri oli ainakin jossain vaiheessa vetämässä sitä rinkiä, joten tietoa saan kyllä aika helposti. 
Nää on tottumiskysymyksiä varmasti pitkälti omalla kohdalla. Meillä on kotona syöty paljon lihaa, kun ollaan kasvatettu omaksi ruuaksi lampaita ja meillä oli lisäksi yksi vuohi, josta sai vuohenmaitoa. Mummolassa oli minun ollessa pieni niin maitokarjaa. Hirveästi ei ole näkynyt pelkkää kasvisruokaa ja raaka-aineet kuten siemenet ja tofu on itselle edelleenkin aika vieraita. Nyt sitten pitäisi vain uskaltaa maistella... Olen tosi nirso omien syömisten kanssa, joten useampi hyvä kokemus jostain ruuasta on saatava ennen kuin mielikuvat siitä muuttuvat. Minun mielestä erimuotoiset pastatkin maistuvat ihan erilaiselta, koska ne on aina yhdistänyt tiettyihin ruoka-annoksiin. 

Esba (Ei varmistettu)

Onpa kiva lukea vaihteeksi tällaista blogia ja ajatuksia imettämisestä, vanhempien välisestä tasa-arvosta ja töihinpaluusta! Kaikki teidän valinnat kuulostaa järkevältä ja teidän perheelle sopivalta. En ymmärrä, miksi mammafoorumeissa kukoistaa toisten äitien syyllistäminen. Ehkä se on helpompaa tuomita, jos joku on erilainen kuin itse, ettei tule sellaista oloa että itse olisi väärässä. Mikä on tietenkin vanhemmuuden kohdalla vähän kummallista, koska ei ole oikeaa eikä väärää, vain henkilökohtainen kokemus, ja jokainen perhe/äiti/vauva saa tehdä omat valintansa ja löytää itselleen sopivat keinot tasapainoiseen elämään!

Meidänkin perheessä isä on ollut alusta asti mukana lähes tasapuolisena vanhempana. Isyyden roolia vähätellään mun mielestä edelleen, tasa-arvosta ollaan kaukana niin yhteiskunnan kuin mielipiteidenkin tahoilta. Mutta pikkuhiljaa :) Ja jokainen perhe tekee niin kuin parhaaksi näkee! Mä oon ajatellut paljosta samoin kuin sinä, siksi kiva löytää kohtalotovereita. Kaikkea hyvää ja tsemppiä töihin!

Silkkitassu

Kiitos! Hienoa tosiaan että kohtalotovereita on!
Välillä tuntuu että myös miehet itse vähättelevät omaa rooliaan, ei osallistuta kun ei muka osata sitä vauvaa hoitaa niin hyvin kuin äiti. Mutta tietysti pitää katsoa sitä kokonaiskuvaa. Valitettavan usein isä tienaa eniten ja äidin tuoma raha perheeseen on se mistä voidaan ensimmäisenä luopua, kun katsotaan budjettia ja siksi miesten on helpoin tehdä töitä, vaikka halua jäädä kotiin olisi.

Toisekseen, jos tahtoo täysimettää pitkään, ei töihin paluu ole ainakaan ihan helpoiten järjestettävissä. Ehkä meilläkin oltaisiin voitu imettää ja pumpata vielä minun palattua töihin, mutta ehkä kaikkien mielenterveyden kannalta tämä on paras ratkaisu meille. Katsellaan sitten jos meille joskus toinen lapsi tulee, että minä voisin sitten olla kotona vanhempainvapaan.

Toivottavasti jatkat blogin seuraamista ja kommentoit jatkossakin!

eer (Ei varmistettu)

Hienoa, että palaat töihin ja samalla rikot "stereotypioita", jotta jatkossa erilaiset valinnat olisivat helpompia muillekin!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.