Iik, kalori!

Sisunainen

Päivänä muutamana Facebookia selatessani silmiini sattui erään tunnetun fitness-valmentajan päivitys. Kuvassa oli lasi appelsiinimehua ja sen vieressä kasa sokeripaloja. Kuvateksti kuului jotakuinkin: näin paljon sokeria on yhdessä lasillisessa tuoremehua, ethän aloittanut aamuasi tällä? 

Päivityksen kommentoijista pari ihmetteli, eikö mitään enää saa syödä, mutta suurin osa kertoi ylpeänä nauttineensa aamupalaksi kaurapuuroa ja vettä. Nähtävästi ketään ei enää kiinnosta vitamiinit, jos kaupan päällisinä tulee, hui kauhistus, ylimääräisiä kaloreita.

Ruokien luokittelu hyviin ja pahoihin energiatiheyden perustella saa kannatusta aina virallisista ravitsmussuositukista alkaen. "Turhia kaloreita" voidaan nauttia kerran kuussa cheattipäivänä tai Anni-mummon 80-vuotiskahveilla, mutta silloinkin on kiirehdittävä kertomaan, kuinka kamala turvotus tuli ja en kyllä yhtään haluaisi syödä näin oikeasti. 

Mutta kuka päättää, mikä on turha kalori? Laihdutusvalmennuksilla rahaa tahkoava yritys? Superfoodeista bloggaava julkkis? Lauma professoreita ja elintarvikkealan edustajia ministeriön läpi filtteröitynä?

Onko kalori turha, jos sen syömisestä on saanut nautintoa? Jos se on helpoin tapa napata C-vitamiinit naamariin kiireaamuna? Jos sen avulla tuodaan saman pöydän ääreen neljä sukupolvea tai kaksi ihmistä kohtaamaan baarin tanssilattialla?

Ihan kiusallani laitoin tähän kuvan suklaakonvehtirasiasta. On muuten hyviä.

Kommentit

Aasara
Kunnon Mamma

Ah Fazermintit on parhaita! Muutenkin Komppaan aatoksiasi - ravitsemus kuten elämä muutenkaan ei ole mustavalkoista.

Suvi K.
Sisunainen

Hyvä ja paha missä tahansa asiassa on ensisijaisesti sosiaalinen konstruktio, joka riippuu täysin kontekstista. :) Huomasithan muuten, että noi on uusia tuplaminttutryffeleitä, jotka on vielä parempia kun ne perinteiset? (Ei maksettu mainos. :D)

Anumaaria78
Mis(s)Fit

Minäkin komppaan, ja kirjoitan varmasti aiheesta vielä tässä lähiaikoina. On ollut mielenpäällä. 

Suvi K.
Sisunainen

Odotan mielenkiinnolla sun postausta! :)

Mia K.
Voi taivas

Ihanaa! Hyvä sinä :) Oon ollu tuota mieltä jo vuosia... ! Jokaisen pitäisi seurata omaa vaistoaan ja oloaan ;)

Suvi K.
Sisunainen

Kiitos. :) Juuri niin!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.