Istumisen karmaisevat vaikutukset + täsmähoito

Sisunainen

Istuttuani viikonloppuna 1300 km bussissa ja tämän jälkeen pari päivää lähinnä kotona sisällä flunssan takia, olin onnistunut kehittämään itselleni jäätävän kokovartalolihasjumin. Erityisesti alaselkä, pakarat ja takareidet tuntuvat siltä, kuin joku olisi virittänyt lihasten tilalle 100 kg:n vastuskuminauhoja.

Olen tehnyt tuttavuutta istumisen negatiivisten vaikutusten kanssa ennenkin. Muun muassa pari vuotta sitten lopetin pelkkää koneella istumista sisältävän kesätyön sen jälkeen, kun juhannusaattona meinasin pyörtyä kauppaan, koska hartiani olivat niin jumissa. Joskus kuitenkin vastaan tulee tilanteita, joissa pitkää yhtäjaksoista istumista ei voi tai halua välttää, kuten matkustaessa.

Yllä oleva kuva on lavastettu, mutta se havainnollistaa tilannetta a) tänään aamulla em. istumissession jäljiltä ja b) yhden joogatunnin jälkeen. Tunnin alussa olo oli notkea kuin rautakangella, mutta jo muutaman aurinkotervehdyksen jälkeen kroppa alkoi selvästi saada lisää notkeutta. Harjoituksen lopussa liikkuvuuteni oli jo palautunut lähelle normaalia tasoa, joskin alaselkä tuntuu edelleen hieman kipeältä.

Crossfit-valmentajani sanoi kerran, että tunnin istumisesta palautuakseen kroppa vaatii viisi minuuttia liikkuvuusharjoittelua. Jos ajatellaan, että rauhalliseen tahtiin tehty aurinkotervehdys vie viitisen minuuttia, tämä tarkoittaisi yhtä aurinkotervehdystä yhtä bussissa tai muussa kulkuneuvossa istuttua tuntia kohden perille päästyä. Aion ottaa tämän taktiikan käyttöön heti ensi viikonlopun Venetsian-reissulla.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.