Kolme syytä joogata sittenkin

Sisunainen

Ihmisiltä kuulee mitä mielenkiintoisimpia perusteluja sille, miksi he eivät halua tai voi harrastaa joogaa. En väitä että jooga olisi kaikille pakollinen tai edes sopiva liikuntalaji, mutta haluaisin kumota muutaman joogaan liittyvän harhaluulon.

1. Jooga ei ole tylsää.

Yllättävän usein kuulee sanottavan, usein yhden tai nollan kokeilukerran perusteella, että "jooga on liian hidasta mulle kun tykkään kato nopeetemposemmista lajeista" tai "jooga nyt vaan on semmosta hengittelyä, ei se oo kunnon treeniä".

Koska kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, pyydän teitä arvioimaan, onko tämä liian "tylsää ja helppoa" liikuntaa:

Kuvalähde: http://www.yogavibes.com

Joogalajeja on useita erilaisia, eikä kaikissa tehdä esimerkiksi käsitasapainoja, vaan osa sisältää lähinnä venyttelyä. Itse harrastan pääasiassa vinyasajoogaa, joka on suhteellisen dynaaminen joogamuoto, eli liikkeet vaativat myös lihasvoimaa ja ne tehdään koko ajan etenevinä sarjoina. Joogassa kyse on ennemmin laadusta kuin määrästä, ja moniin asanoihin pysähdytään, koska niitä ei nopeammin pystyisi tekemään kunnolla. Staattinen tai hidastettu liike myös haastavat kroppaa eri tavalla kuin nopea pomppiminen; esimerkiksi vinyasan ja astangan vakiovalikoimaan kuuluva aurinkotervehdys on aivan kuin moninkertaisesti hidastettu burpee.

Mitä tylsistymiseen tulee, itse koen myös äärimmäisen hidastempoisen yin-joogan henkisesti todella rentouttavana. Uskon, että täydellinen pysähtyminen tekisi hyvää erityisesti niille, jotka sitä eniten välttelevät. Vinyasa-tunneilla taas ei kerta kaikkiaan ehdi pitkästymään, kun pitää miettiä alavatsan lukkoa ja pottuvarpaan tyviniveliä mitä erilaisimpiin asentoihin vääntäytyessä.

 

2. Joogassa ei tarvitse olla valmiiksi hyvä.

Moni luulee, ettei voi mennä joogaan jos ei ole tarpeeksi notkea tai muuten hyvässä kunnossa. Väärin. Jos on omasta mielestään esimerkiksi turhan jäykkä, silloin juuri kannattaa mennä joogaan. Tottakai aloittelijan on syytä valita aloittelijoille suunnattu tunti, mutta muutoin joogassa ei ole mitään lähtotasovaatimuksia. 

Joogan ideaan kuuluu, että mitään liikettä ei tehdä niin että se sattuu tai menee yli omien voimien tai kykyjen. Hyvä joogaopettaja tarjoaa liikkeistä riittävän helpot ja haastavat variaatiot, jotta jokainen voi toteuttaa harjoituksen itselleen mielekkäällä ja sopivalla tavalla. Heikkoja ominaisuuksia harjoittelemalla niistä tulee vahvempia, ei sillä että välttelee asioita joita ei vielä osaa.

Mitä ruumiinrakenteeseen tulee, itsekin olen kaukana ihanteellisesta joogista lyhyine käsineni ja *krhm* suht alhaalla olevan painopisteeni kanssa. Silti olen kehittynyt joogassa koko ajan. Yksi samoilla tunneilla käyvä minua selvästi pyöreämpi tyttö taas tekee asanoista huomattavasti haastavampia variaatioita kuin minä, ja eräs varsin atleettisen näköinen mies äheltää alkeiden kanssa. Toisin sanottuna harjoitusten määrä merkitsee, ei se millainen kroppa sinulle on sattunut syntymälahjaksi siunaantumaan.

 

3. Jooga ei vaadi aatemaailman vaihtoa.

Eniten minua ihmetyttää se, että monet kieltäytyvät edes kokeilemasta joogaa, koska siihe liittyy "henkisyyttä" ja "itämaista mystiikkaa" ts. joogan koetaan sotivan omaa maailmankuvaa ja mahdollista uskontoa vastaan.

Myönnetään, että olen käynyt vain oman kuntosalin joogatunneilla, joita kuitenkin vetää ihan päätoiminen joogaopettaja eikä "tavallinen" jumppaohjaaja, ja yhdellä helsinkiläisillä joogasalilla, siellä tosin usean eri opettajan tunneilla. Missään näistä ei ole tuputettu mitään uskontoon viittaavaakaan, eivätkä harjoitukset ole eronneet muista jumppatunneista muutoin kuin tehtyjen liikkeiden yms. sisällön osalta. Oma joogaopettajamme kertoo kyllä välillä asioita lajin historiasta ja joihinkin asanoihin liittyviä uskomuksia (kuten että tietty sormien asento saattaa parantaa tasapainoa), mutta enemmän kuriositeettina ja uskoo-kuka-haluaa-sävyyn. 

Joogan aloittaminen ei vaadi mitään kokonaisvaltaista elämäntapamuutosta kuten joka aamuista mietiskelyhetkeä, ayurvedista ruokavaliota tai universumin energioiden kohtaamista (en tosin edes tiedä liittyykö joogan mitään sellaista, koska minulle ei ole kerrottu), vaikka toki vastaavia lisäpaloja harrastukseen voi halutessaan ottaa. Joogatunneilla opetetaan kuitenkin pääasiassa liikuntalajia, ei mitään sen syvällisempää.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.