Lihaton lokakuu: kuinkas sitten kävikään

Sisunainen

Lihaton lokakuu päättyi eilen, ja lupasin raportoida teille, kuinka kävi. Osallistuin suhteellisen kevyellä panoksella: olin kuukauden syömättä punaista (=nisäkäseläinten) lihaa.

Tuliko nälkä? Ei. Menikö hermo? Ei. Kutistuiko ruokavalioni olemattoman suppeaksi? Vähän normaalia suppeammaksi, muttei olemattomaksi. Kaipasinko lihaa? Vähän, mutta söin sitten mm. broilerinjauhelihasta tehtyä bolognesea.

Voisinko jatkaa tällä ruokavaliolla loputtomiin? Halutessani voisin. Teinkö niin? En. Tänään söin äidin tekemää sepherd's pie'ta, joka oli yksi parhaista ruuista, joita olen pitkään aikaan maistanut. 

Syyni syödä (silloin tällöin) punaista lihaa ovat täysin itsekkäät: ruokavalion monipuolisuus ja nautittavuus. Edelleen olen sitä mieltä, että kasvisruokaa ja ainakin karjataloustuotteiden vähentämistä kannattaa suosia silloin, kun siihen on helposti mahdollisuus. Keyword: helposti.

Tiedän, että minun syyni elää toisten elävien ja tuntevien olentojen kustannuksella ovat monen mielestä tekosyitä. En yritäkään väittää vastaan. Minusta ei kuitenkaan ole laskemaan ravintoaineita excel-taulukoilla tai syömään joka päivä samoja ruokia vitamiinipillereillä täydennettynä, saati syömään ruokia, joiden takia istun seuraavan päivän luentojen sijaan vessassa.

Mitä kuitenkin lupaan tehdä, on arvostaa ruuakseni päätyneen eläimen henkeä. Lupaan olla tekemättä pahaa ruokaa ja varsinkin heittämättä sitä pois. Lupaan syödä, aina kun mahdollista, eläimiä, jotka ovat eläneet mahdollisimman eläinarvoisen elämän.

Tämä on vähän, mutta samalla kaikki, mihin juuri nyt pystyn. 

Juttu on kuvitettu satunnaisilla hassuilla netistä pöllityillä kuvilla.

Kommentit

Anumaaria78
Mis(s)Fit

Tää teksti olis voinut olla mun kirjoittama. Noin teen, tuon pystyn lupaamaan. Musta sekin on kuitenkin ihan hyvin. 

Suvi K.
Sisunainen

Jep, jokainen omalla panoksellaan! :)

Jaakkoliina (Ei varmistettu)

Hienoa, että kokeilit olla kuukaudenkin ilman punaista lihaa! :)

Olet ehkä puhunut ruokavaliostasi blogissa aikaisemmin, mutta kysyn nyt silti uteliasuuttani: miksi koet, että punaisen lihan välttäminen johtaisi liian yksipuoliseen ruokavalioon? Onko sulla siis paljon jotain allergioita tai ruoka-aineyliherkkyyksiä? Sori olen laiska, en jaksa käydä vanhoja postauksia läpi. :D

Olen itse äryvästä paksusuolesta kärsivä keliaakikko ja noudatan pitkälti kasvisruokavaliota. Maitotuotteita käytän, vaikka poden siitä koko ajan enemmän ja enemmän huonoa omatuntoa, koska VOISIN ihan hyvin siirtyä kasvimaitotuitteisiin ja jättää juustotkin pois. Minkäänlaista lihaa en kuitenkaan syö enkä koe tätä hankalaksi. Maitotuotteiden jättäminen tuntuu vaan tosi vaikealta, koska tykkään kiistä ja ne ovat tärkeä osa ruokavaliotani.

Olen sitä mieltä, että jokainen syö mitä tahtoo, en todellakaan moralisoi sinua- musta on vaan mielenkiintoista tietää, mitä ihmisten ruokavaliovalintojen taustalla on.

Suvi K.
Sisunainen

Hei! Ilman muuta saa kysyä, kiva että aihe herättää keskustelua. :)

Summailin mun ruokavaliota aikasemmin tässä postauksessa. Gluteeniton kasvisruokahan ei ole mikään ongelma, mutta kun mulla on lisäksi kieltolistalla soija, pavut ja pähkinät, proteiininlähteistä käytettävissä on lähinnä eläinperäiset vaihtoehdot. Se, syökö vuoropäivin kanaa ja kalaa vai kanaa, kalaa ja jauhelihaa, on toki lähinnä makukysymys, niinkun tossa postauksessa toinkin esille. :) Mulle punainen liha on joka tapauksessa enempi sellanen satunnaisherkku, jota en yleensä osta itse, vaan syön just esim. kylässä tai jos yliopistolla ei ole muuta sopivaa tarjolla.

Mutta jos saa esittää vastakysymyksen, mitä ihmettä sä sitten syöt? :D

Jaakkoliina (Ei varmistettu)

Voi hitsit, tosi ikävää, että sulla on noin kattava kieltolista! Nyt ymmärrän lihansyönnin paremmin.

Niin siis mähän käytän maitotuotteita, eli en ole vegaani. Papuja välttelen mutta pähkinöitä syön paljonkin (okei tosi paljon:D) ja tofua ja soijarouhetta välillä. En koe tänhetkistä ruokavaliota mitenkään ongelmallisena eikä mulla tutkitusti ole mitään puutostiloja. Mitään gluteenipitoista en tietenkään syö ja yliopistolla sopivan ruoan löytäminen on välillä vaikeaa, muttei onneksi mahdotonta. Ja jos lounas jää köykäiseksi syön ravitsevampaa ruokaa muilla aterioilla. Aamupalaksi menee tuorepuuro (kaura, banaani, jogurtti, siemeniä, pellavansiemenrouhetta) ja useimmiten myös vihersmoothie, lounaalla mitä nyt milloinkin yo:lla on ja päivälliseksi usein kasvissosekeittoa tai salaatti, viereen usein gluteenitonta näkkäriä/leipää (leivon paljon itse). Pähkinöiden lisäksi menee avokadoa ja ihan kasviöljyjä joita kaadan puuroon, smoothieen, salaattiin na keittoonkin. Ja ilman maitotuotteita olisi tosiaan työläämpää syödä hyvin, jogurttia ja juustoa menee päivittäin ja raejuustoakin usein. Silti mietin koko ajan vegaaniksi ryhtymistä. Yritän korvata ainakin osan maitotuotteista kasvimaidolla. Mutku juusto... Se on niin hyvää!

Suvi K.
Sisunainen

Hyvän kuulosen ruokavalion oot saanut aikaan noinkin supealla repertuaarilla. :)

Mun ruokavalioon tietty vaikuttaa sekin, että (ihan omien valintojen seurauksena) mun energiantarve on niin suuri, että esim. sosekeitoista ja vastaavista on yksinkertaisesti aika mahdoton saada tarpeeksi energiaa.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.