Liikunta-allergia

Sisunainen

Kaikille lienee jo tuttua kauraa se, että ihmisillä on mitä erilaisimpia erikoisruokavaliota mitä erilaisimmista syistä. Mutta oletteko huomanneet, että hyvin samankaltaiseen ilmiöön törmää myös liikuntapuolella (allekirjoittanut mukaanlukien)? Että ei voida tehdä sitä ja tätä koska on se ja tämä.

Nähdäkseni aka empiiristen havaintojen perusteella liikunta-allergian kolme päätyyppiä ovat:

1. En mä tykkää

Yleinen ja melko harmiton, mutta usein käytännön elämää varsin rajoittava allergiatyyppi. Voi kohdistua sekä kokonaisen lajiin että yksittäiseen liikkeeseen. Siedätyshoidolla on saatu erittäin lupaavia tuloksia tämän allergian hoidossa. Alalajina en mä kuitenkaan osaa -allergia, johon toimii pitkälti sama taktiikka.

2. Mutkun käsi/selkä/jalka kipeä jne.

Tarkempi määritelmä: tilapäinen fyysinen kykenemättömyys suorittaa tiettyä liikettä tai harjoitetta. Tämä sekoitetaan usein en mä kuitenkaan osaa -allergiaan. Tila on yleensä hoidettavissa oikeanlaisella oheisharjoittelulla (kuten venyttely, jos ei pääse syväkyykkyn, korsettijumppa, jos selkä kipuilee, jne.), harvoin sohvalla makaamisella.

3. Ei liikunta ole mun juttu

En mä tykkää -allergian vaikeampi muoto, jossa reaktio kohdistuu kaikkea liikuntaa vastaan. Vaatii erittäin sinnikästä ja pitkäjänteistä siedätyshoitoa. Potilas usein vastustaa hoitoa, mikäli lähipiiri sitä yrittää tarjota. Siksi potilaan oman kiinnostuksen heräämistä siedätystä kohtaan ja esimerkiksi allergian lieventymistä en mä tykkää -tasolle voidaan pitää hyvinä hoitotuloksina.

 

 

----

(Disclaimer: En ota kantaa vakaviin ja/tai pysyviin liikkumista haittaaviin sairauksiin tai vammoihin.)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.