Nainen bikineissä

Sisunainen

Ruotsalaisen bikinikaupan mainonta herätti keskustelua MirvaAnnaMarian blogissa. Kyseinen firma mainostaa uskovansa terveyteen laihuuden sijaan ja kehottaa asiakkaitaan rakastamaan kroppaansa, mikä luonnollisestikin tapahtuu heidän bikineitään ostamalla. Samalla sivuston kuvasto on täysin tavanomaista ja konventionaalista bikinimainoskuvastoa, olkoonkin että mallien kokoskaala on hieman laajempi kuin XXS-XS.

Näemme vähäpukeistia naisia jatkuvasti mainoksissa, lehdissä, televisiossa ja elokuvissa, monet myös livenä uimahalleissa ja kuntosalien pukuhuoneissa. Suurin osa näistä ei herätä minkäänlaisia tunteita, mutta ruotsalaiskauppa sai ainakin minut heti varpailleni. Mikä siis meni pieleen?

Vähäpukeisia naisia. Kuvakaappaukset vasemmalta oikealle: H&M, To Die For, Crossfit Games.

Sukupuolentutkijoiden keskuudessa suositun konstruktiivisen sukupuolikäsityksen mukaan sukupuoli ei ole synnynnäinen ominaisuus, vaan se tuotetaan jatkuvasti uudelleen kaikessa yhteiskunnallisessa toiminnassa. Medialla on tässä erityinen rooli sukupuolen normien ja representaatioiden välittäjänä ja luojana. Vaikutus on kaksisuuntainen: media tuottaa sukupuolen representaatiota ja sukupuolisuus tuottaa (tietynlaista) mediaa. Siksi kaikki, mitä sukupuolesta sanotaan, on paitsi sukupuolen uudelleentuottamista, myös viesti tekijän omista sukupuolikäsityksistä.

Kulttuurintukijoiden mukaan nykyisellä postfeministisellä aikakaudella trendi on, että naisia ei haluta enää nähdä passiivisina uhreina, joilla ei ole mahdollisuutta vaikuttaa omaan elämäänsä. Siksi ylhäältä alas suuntautuvat oletukset, kuten "media tuhoaa naisten itsetunnon" tai "bikinikuvat sairastuttavat tytöt anoreksiaan", tuntuvat vanhanaikaisilta ja ärsyttäviltä. Samoin tuntuu mainonnan keinoksi otettu ylenmääräinen huoli siitä, että eihän vaan kenellekään tule paha mieli liian laihoista malleista.

Bikinikaupan mainonnan ongelmallisuus koostuu kahdesta osasta. Ensimmäinen ongelma on "arvostamme terveyttä" ja "rakasta itseäsi" -mainoslauseiden ja konventionaalisen kuvaston välinen ristiriita. Tähän sisältyy kaksi implisiittistä viestiä: a) koska meidän mallimme eivät itseasiassa ole laihoja, jos olet itse vielä lihavampi tai rumempi, olet sitten varmaan tosi lihava ja ruma sekä b) jos et tunne oloasi mukavaksi bikineissämme, et varmaankaan osaa rakastaa itseäsi oikein. Hyvä tarkoitus, mutta aika karu lopputulos.

Toinen ongelma on holhoava asenne. Oletus siitä, että naisia tulee nimenomaisesti varjella "vääriltä" sukupuolen representaatioilta ts. liian laihojen mallien kuvilta, toistaa juuri sitä pelastettavan prinsessan myyttiä, josta nykyajan valveutuneet naiset tahtovat päästä eroon.

Mainoskuva laihasta naisesta bikineissä on kuva laihasta naisesta bikineissä. Kuva kaksi kiloa painavammasta mallista väittäen samalla, että kyseessä on terveen kauneusihanteen vaaliminen, paitsi itseasissa ohjailee naiskehoon liittyviä normeja voimakkaammin, myös aliarvioi kuvan katsojan itsemääräämisoikeutta ja harkintakykyä.

Bikinikuvissa ei mielestäni ole mitään vikaa. Ne ovat yksi naiseuden representaatio, jolla on myös positiivisia aspekteja; esimerkiksi se, että on ok näyttää halutessaan paljasta pintaa ilman, että sitä pidetään moraalisesti arveluttavana. Myös estetisoiduilla kuvilla on paikkansa niin taiteessa, populaarikulttuurissa kuin mainonnassakin, kunhan kaikki osapuolet ymmärtävät, ettei kyse ole todellisuuden esittämisestä.

Voitaisiinko siis sopia, että kun näytetään kuvia ammattilaismalleista maskeeraamon, valokuvastudion ja photoshopin kautta kierrätettynä, ei väitetä niiden olevan mitään muuta kuin mitä ne ovat: estetisoituja mainoskuvia?

Kommentit

Tytti L (Ei varmistettu)

En tiedä, onko nettisivusto henkilökohtaisesti kertonut sinulle kuvistaan sellaista, josta olet herneen nenään vetänyt:
''Voitaisiinko siis sopia, että kun näytetään kuvia ammattilaismalleista maskeeraamon, valokuvastudion ja photoshopin kautta kierrätettynä, ei väitetä niiden olevan mitään muuta kuin mitä ne ovat: estetisoituja mainoskuvia? ''

Itse en löydä sivuilta sellaista viestiä, jossa kerrotaan kuvien tulleen suoraan kameralta koneelle ja että niiden tarkoitus ei ole mainostaa. On siis hyvinkin todennäköistä, että kuvat on käytetty photoshopissa ja ne ovat sivuilla nimenomaan mainostaakseen tuotteita.

Kirjoitat usein kivasti ja tästäkin tekstistä löytyy hyviä piirteitä, mutta en usko että pointtisi tulee oikein esille tästä tekstistä. Teksti on täynnä faktatietoa ja sivistyssanoja, mutta vaikuttaisi siltä, että nyt on vedetty se herne väärästä rööristä sisään vähän liian pikaiseen, eikä se herne ole ilmeisesti peräisin edes nettisivuilta, vaan keskustelusta joka inspiroi sinut kirjoittamaan tämän tekstin. Tämä teksti jää siis mielestäni turhaksi aiheeksi arkistossasi. Ehkä keskustelua olisi kannattanut jatkaa siellä, missä se sai alkunsa?

Ps. maku-ja mielipideasioista saa helposti kiistelyn aikaiseksi mutta päätepistettä harvoin kiistelylle löytyy - on siis hyvä miettiä, missä vaiheessa on hyvä aika hyväksyä toisen ihmisen eroava mielipide.

Suvi K.
Sisunainen

Hei Tytti!

Ymmärrän pointtisi, ja harmi jos postaus ei miellyttänyt. Otin toki tietoisen riskin kirjoittaessani postuaksen, jossa on paljon sivistyssanoja ja suhteellisen pitkälle vietyjä johtopäätöksiä. Pari sanaa kuitenkin puolustuksekseni:

En vetänyt hernettä nenään, eikä aiheessa ollut mitään henkilökohtaista. Halusin tuoda näkökulmani esille laajemmin, kuin se oli toisen postauksen kommenttiosioissa mahdollista. Blogiskenessä vuorovaikutuksellisuus ja toisten postausten ja mediailmiöiden kommentointi on yksi alan keskeisiä käytäntöjä ja mielestäni myös mielenkiintoisimpia piirteitä. Oman mielipiteen kertominen ei tarkoita, ettei hyväksyisi, kuulisi tai ymmärtäisi myös toisten osapuolten kantoja.

Olet sikäli oikeassa, että inspiraatio tähän postaukseen lähti toisesta blogista, ei siitä, että olisin sattumalta törmännyt ko. nettikauppaan. Silti kyseessä on mielestäni aihe, joka on ehdottomasti vähintään yhden postauksen arvoinen. En lähde tässä toistamaan kirjoitukseni pointteja, mutta kyse on laajemmasta ilmiöstä, kuin yksittäisen yrityksen markkinointi. En kritisoinut myöskään missään vaiheessa sitä, että yritys markkinoi tuotteitaan, vaan itse markkinoinnin sisällä olevia ristiriitaisia viestejä.

Jatkossakin suurin osa postauksistani tulee todennäköisesti olemaan epäpoliittisia ja vähemmän mutkikasta teoriaa sisältäviä. Toivottavasti pysyt linjoilla. :)

Tytti L (Ei varmistettu)

Kiitos asiallisesta vastauksesta ja pahoittelen hyökkäävää kommenttiani. Täällä pysytään ;)

Suvi K.
Sisunainen

Eipä kestä, ja sitä vartenhan tässä tää komennttiboksi on, että saa jokainen kertoa mielipiteensä suuntaan ja toiseen (asiattomat kommentit toki poistaisin, mutta niitä onneksi tulee todella harvoin). :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.