Pukuhuoneujous

Sisunainen

Kuvakaappaus: Yle.fi

Yle uutisoi uimahallien erilaisista käytännöistä ottaa uskonnolliset ja etniset vähemmistöt huomioon sallittujen uimapukutyyppien ja pesutilojen suhteen. Monissa kulttuureissa alastomuus on tabu ja siksi uimahallien suihkuissa käyminen tai vastakkaiselle sukupuolelle perusuikkarissa näyttäytyminen vaikeaa, jollei mahdotonta. Kuten jutussakin viitattiin, burkinien (=burkha-uimapuku) käyttäjät eivät kuitenkaan ole ainoa ryhmä, jolle alasti vieraiden ihmisten seurassa oleminen on kiusallista.

Muistan edelleen elävästi yläasteella, kun ennen liikuntatunteja osa tytöistä kävi vaihtamassa vaatteet pukuhuoneen vessassa. Tämä tietysti harmitti meitä muita, kun ainoa vessakoppi oli koko ajan varattu, ja toisilla olisi oikeasti ollut pissahätä. Omat silmäni kuitenkin avautuivat, kun terveystiedon kirjassamme sukupuolikasvatuksen osasssa sanottiin jotakuinkin näin: Jokaisella on oikeus päättää, minkä verran näyttää muille kehostaan. Miten tämä on huomioitu esimerkiksi koulunne liikuntatunneilla? No ei tasan mitenkään!

Tiedän suomalaisia aikuisia ihmisiä, jotka jumppatunnin jälkeen odottavat kaikkien muiden poistuvan pukkarista, ennen kuin menevät itse suihkuun. Voin vain kuvitella, miltä alasti kymmenien tuntemattomien ihmisten keskellä pyöriminen tuntuu ihmisestä, joka ei ole tottunut saunakulttuuriin saati edes meille normaaleissa kesävaatteissa ulkona liikkumiseen.

Olisi tietysti hienoa, jos kaikki hyväksyisivät oman kroppansa ja kantaisivat sitä ylpeydellä, vaikka siinä olisi jokunen jenkkakahva,  raskausarpi tai vain yksi tissi. Kun kuitenkin tähän on vielä matkaa, olisi suotavaa, että keneltäkään ei jäisi hyvä ja mieluinen harrastus välistä vain siksi, että liikuntapaikkojen pukuhuoneet on rakennettu unohtaen ne, jotka eivät halua esitellä vartaloaan tuntemattomille.

Kommentit

leya
Mun Satumaa

On muuten jännä juttu, miten tuota asiaa on itse todella vähän tullut mietittyä kunnes muutin Irlantiin. Olin siis siihen astisen elämäni elänyt perisuomalaiseen tapaan, saunassa ollan ilman rihmankiertämää, myös kaveriporukalla, oli siellä miehiä ja naisia sekaisin tai ei. Tai että pukkarissa viskataan vaatteet kaappiin ja viipotetaan suihkuun ehkä hätäseen pyyhe jossain tuossa keskivartalon tietämillä, ehkä. Kiireestä riippuen. Sitten muutin tänne Irlantiin ja täälläpä on pukkarikäyttäytyminen aivan eri! Oli jotenkin ihmeellistä huomata miten naiset, naisten pukkarissa kiemurtelivat pyyhkeen alla ottaen vaatteita pois ja laittaen treenivaatetta päälle, niin ettei kukaan näe. Se tuntui aluksi jotenkin tosi hämmentävältä! Päällimmäisenä tuli itselleni mieleen, että eikai täällä nyt kukaan oo toisten vartaloita kyttäämässä. Että ketä oikeesti kiinnostaa? Ja sitten kun itse omaan tapaansa heittää ne vaatteet sinne kaapin nurkkaan ilman sitä pyyhe-episodia, sitä alkoi yhtäkkiä miettimään, että apua pitäisköhän mun jotenkin peitellä itseäni, oonkohan mä nyt jotenkin ihan perverssi näiden mielestä? Alkoi vaan naurattaa tuo oma kokemus kun luin sun postauksen. Tietenkin kaikilla pitäisi olla mahdollisuus hoitaa nämä niin kuin itse haluaa! Ymmärrän kyllä ettei kaikki ole samanlaisia paljastelijoita kuin mä, heh...

Suvi K.
Sisunainen

Mielenkiintoinen tarina! :) Joo tiedän ton kiemurtelutaktiikan, ja kyllä sitä näkee välillä Suomessakin.

CougarWoman
CougarWoman

Sattumalta koskaan käynyt Saksassa kylpylässä? Siellä on naiset ja miehet sekaisin samassa pukkarissa (ja tietty siellä saunassakin), ALASTI. En ole turhan häveliäs, mutta piti muutama kerta nielaista ekalla kerralla, ennen kuin alkoi strippaamaan. 

Suvi K.
Sisunainen

Oho. :o Mullekin sekasaunat on sellanen, mikä vaatii vähän itsensä psyykkaamista, vaikka olisi tuttu porukka. Sen sijaan jos paikalla on vain naisia, alastomuus on täysin ok, tai jos saa pitää vähintään bikinit/alusvaatteet päällä, voin vaikka vaihtaa paitaa keskellä pihaa. :D Nää on tosi yksilöllisiä juttuja missä kenenkin rajat menee.

Anumaaria78
Mis(s)Fit

Hahaa, en oo koskaan tajunnu semmosta pyyhkeen takana venkoilua. Näytääkin niin pirun naurettavalta. Toisaalta oon kyl joskus törmännyt kunnon revittelyynkin. :D Voitaisko olla vaan normaalisti?

Suvi K.
Sisunainen

Niinpä, vaan kun toisten normaali ei olekaan toisten normaali. :)

Anumaaria78
Mis(s)Fit

Sit mä ehdotan, että täällä uimahalleissa otettais samanlaiset pikkukopit käytöön kuten Briteissäkin. Siellä vaihdetaan pikaseen vaatteet, joita säilytetään omissa lokeroissa. Esim. Vaasan uimahallissa riittäis hyvin alle kymmenen tollasta kopperoa. 

Saranda
Tyhjä ajatus

Oon sun kanssa täsmälleen samaa mieltä. Kävin yksi kerta mielenkiinnosta uimassa naisten vuorolla Helsingin Jakomäessä, joka oli täpötäynnä eri-ikäisiä naisia eri kulttuureista - suomalaisiakin. Jakomäen uimahalli on ainoa Helsingin uimahalli jossa on naisten vuoro ja sekin kerran viikossa muutaman tunnin. Harmittaa hirveästi koska sen yhden vuoron naisilla ei ollut edes tilaa uida kun se oli niin täynnä jengiä! Ulkona oli myös pitkä jono eivätkä kaikki läheskään päässeet sisälle.

(Tietty on myös Yrjönkadun uimahalli mutta siellä uidaankin alasti ja se voi olla aiiikamoinen shokki esim. joillekin muslimitaustaisille naisille.:))

Suvi K.
Sisunainen

Totta, naistenvuoroja (ja miksei tarvittaessa miestenvuorojakin) voisi olla reilusti lisää, se varmasti helpottaisi monia!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.