Puntit pois rosvoilta?

Sisunainen

Tämän päivän Karjalainen (18.1.2014) kirjoitti, että monet vankilat ovat rajoittaneet tai aikovat rajoittaa vankien kuntosalin käyttöä, erityisesti vapaapainoilla tehtävää harjoittelua. Perusteiksi mainittiin hormonien käyttö, vankilahierarkia ja että vankeusaikana hankittua voimaa "voi hyödyntää siviilissä". Siis mitä v****a?

Disclaimer: Tässä kohtaa mainittakoon, että en oikeasti tiedä vankiloista juuri mitään, eikä asia muutenkaan mitenkään minulle edes kuulu. Ja tottakai kyseessä on rangaistus, jossa ei kuulu olla kivaa ja hirveästi hauskoja harrastuksia. Silti kielto on mielestäni älytön.

Vapaapainojen kieltäminen estää käytännössä kahden urheilulajin, voimanoston ja painonnoston, harrastamisen kokonaan. Molemmat lajit ovat kuitenkin erittäin kustannustehokkaita harrastuksia ja kuntoilumuotoja: ei tarvita kuin tanko ja kiekkoja, ja jokunen teline näille.  Lieveilmiöihin viittaaminen on mielestäni samaa tasoa, kuin vangeilta kiellettäisiin kieltenopiskelu, koska sittenhän he voisivat liittyä ulkomaisiin mafioihin.

Laittomat aineet - oli sitten kyse huumeista tai dopingista - ovat tottakai ongelma, mutta ihmettelen suuresti, millä logiikalla vapaapainojen kielto ratkaisee asian. Eivätkö vaikka perinteiset dopingtestit toimisi paremmin? Luulisi, että urheiluharrastus yleensä ottaen ohjaisi ihmisiä ennemmin terveellisten elämäntapojen pariin, ja toisaalta isoja lihaksia voi uskoakseni kasvattaa lähes yhtä hyvin kuntosalilaitteiden (ja hormonien) kuin levytangon avulla.

Ainakin mediassa ahkerasti hehkutetaan, että vankiloiden tarkoitus ei ole vain säilöä ja rangaista rikollisia, vaan "kuntouttaa" heistä jälleen kunnon kansalaisia. On AA-ryhmää, käsityötoimintaa ja joissain edistyneemmissä paikoissa kuulemma jopa jooga- ja meditaatioryhmiä. Myös Karjalaisen jutussa myönnetään, että monet suhtautuvat nuivasti painonnostokieltoon, koska harrastuksella on myös monia myönteisiä vaikutuksia. Miksi siis kieltää koko laji, eikä ennemmin ohjata tervehenkiseen urheiluun ilman laittomia aineita? En ihan ymmärrä. 

Kommentit

-Hanna (Ei varmistettu)

Siis mitä hittoa? Eiköhän vankien liikunnalla oo enemmän positiivisia ku negatiivisia vaikutuksia. Luulis että esim. väkivaltarikolliset vois purkaa aggressioitaan just salilla... En kyllä ymmärrä tuota logiikkaa, tuntuu aika kaukaa haetulta. :D

Suvi K.
Sisunainen

Sanos muuta! Maalaisjärjellä ajatellen ne hormonien käyttäjät sitäpaitsi siirtyy vaan helposti muihin huumeisiin, jos ei pääse salille.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.