Tyrni-suklaakakku

Sisunainen

 

Halusin tehdä eilisiin kesänlopetusjuhliin jotain teemaan ja vuodenaikaan sopivaa tarjottavaa. Lopputuloksena päädyin tyrnisuklaakakkuun, josta tuli sekä minun että vieraiden mielestä varsin onnistunut. Kakku on suhteellisen helppotekoinen, mutta vaatii jonkin verran aikaa jähmettymiseen. Tätä voit nopeuttaa laittamalla kakun välillä pakkaseen, jos leivot viimetipassa kuten minä. Kakku on luontaisesti gluteeniton ja siitä saa laktoosittoman käyttämällä sopivia maitotuotteita. 

 

TYRNI-SUKLAAKAKKU

Pohja

125 g hyvää tummaa suklaata*, 70-80 % kaakaota

125 g voita

2 dl ruokosokeria

3 luomukananmunaa

1 dl (raaka)kaakaojauhetta

Sulata suklaa ja voi mikrossa tai vesihauteessa. Vatkaa sekaan sokeri. Anna tässä vaiheessa seoksen tarvittaessa jäähtyä - se ei saa misään nimessä olla yli 40-asteista kun lisäät kananmunat. Tarkista lämpö tarvittaessa lämpömittarilla.

Lisää kananmunat ja vatkaa seos kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kaakaojauhe ja vatkaa vielä pari minuuttia, kunnes seos muistuttaa tiiviihköä samettista moussea. Laita rengasvuoan pohjalle leivinpaperi ja kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa 30-45 minuuttia. Anna kakun jäähtyä hyvin ennen täyttämistä.

 

Täyte

2 dl vispi- tai kuohukermaa

1 rkl vaniljasokeria

ruokosokeria maun mukaan, itse käytin noin 0,5 dl

2 dl maustamatonta maitorahkaa

2 dl tyrnihilloa

2 liivatelehteä tai muuta valinnaista hyydyysainetta

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma sokereiden kanssa, lisää rahka ja hillo. Purista liivatteista vesi pois ja liuota pieneen tilkkaan kiehuvaa vettä. Sekoita joukkoon. 

Levitä täyte kakun päälle (anna kakun olla edelleen vuoassa). Laita jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi tai yön yli. Voit tarvittaessa jäähdyttää kakun hieman nopeammin pakkasessa. 

 

Kuorrute

100 g tummaa suklaata

0,5-1 dl kermaa

reilu nokare voita

Kuumenna kerma mikrossa tai kattilassa, älä kuitenkaan keitä. Rouhi suklaa. Sekoita suklaa kerman joukkoon (jos teet tämän kattilassa, ota se ensin pois hellalta). Kun suklaa on sulanut, sekoita joukkoon voi. Kaada kuorrute kakun päälle ja kallistele vuokaa niin että se leviää tasaisesti. 

Kun kuorrute on jähmettynyt, irrota varovasti vuoan reunat ja koristele kakku haluamallasi tavalla, esimerkiksi suklaakuvioilla.

 

 

Share

Kommentoi