Vinkkejä hyvän olon joululomaan

Sisunainen

Allekirjoittanut siirtyi joululomalle jo muutama päivä sitten, kun keskiviikkona kävin tekemässä lukukauden viimeisen tentin. Joululoma - kuten mikä tahansa muukin loma - on loistavaa aikaa huoltaa sekä mieltä että kroppaa ja palautua syksyn rasituksista. Se, miten kukakin tämän tekee, on toki yksilöllistä, mutta tässä omat hyväksi havaitsemani konstit hyvän olon joululomaan.

1. Harrasta sellaista liikuntaa, joka tuntuu hyvältä

Lomalla ei kannata stressata, ei myöskään treeniohjelmista tai kyykkypäivän menemisestä päällekkäin sukujuhlien kanssa. Kuitenkin omaan tahtiin ja oman fiiliksen mukaan tehty liikunta yleensä piristää ja rentouttaa. Jos sää sallii, lähde ystäväsi kanssa luistelemaan, jos ei, uimahalliin. Jos et jaksa lähteä minnekään tai vakisalisi on pyhinä kiinni, kokeile nettijoogaa tai kehonpainotreeniä kotona. Oma suosikkini kotona joogaamiseen on Yoogaia, ja vähän vauhdikkaampaan menoon inspiraatiota löytyy esimerkiksi Youtubesta hakusanoilla "street workout for beginners". 

Kuntosaleillakin on yleensä loma-aikaan miellyttävän hiljaista. Jos vakijumppasi ovat tauolla ja kaipaat vaihtelua perusteeniin, kokeile näitä: 

Yksin salilla: 

 • Squat clean (rinnalleveto kyykkyyn) 5×3.
 • 12-10-8-6 toistoa aikaa vastaan: rengasdippi, kahvakuulatempaus, rengassoutu.
 • Dippiä voit keventää kuminauhalla tai tehdä tilalla vaikkapa etunojapunnerruksia. Kahvakuulatempaukset voit halutessasi vaihtaa myös etuheilautuksiin.

Kaverin kanssa:

 • Yhteensä 100 toistoa kutakin: kyykkyhypyt, etunojapunnerrukset, etuheilautukset kahvakuulalla, istumaannousut ja askelkyykkykävely.
 • Toinen aloittaa ja tekee toistot esimerkiksi yhdestä kymmeneen, toinen jatkaa siitä tehden toistot 11-20 ja niin edelleen, kunnes yhteensä sata toistoa (eli 50 per naama) on täynnä. Kaverin tehdessä toinen huilaa ja kannustaa. 
2. Rentoudu ja hemmottele itseäsi

Katso Rakkautta vain sadannen kerran, järjestä Taru sormusten herrasta -leffamaraton tai uppoudu lempikirjaasi. Sauno vaikka joka päivä, jos siihen on tilaisuus, ja helli ihoasi erilaisilla kauneushoidoilla.

Omat suosikkini joulunajan leffoista ovat:

 • Holiday. Sopivasti romantiikkaa, sopivasti draamaa, sopivasti hömppää ja varmasti hyvä mieli katsojalle.
 • Artturi Joulu. Animaatioseikkailu lähestyy joulua uudesta näkökulmasta. Jos tykkäsit Ihmeperheestä, tykkäät myös tästä.
 • Joulupukki ja noitarumpu. Mauri Kunnaksen kirjalle niin tyyliltään kuin tarinaltaan uskollinen kotimainen piirrosklassikko, joka saa kaikenikäiset katsojat takuulla joulumielelle.

Lukuvinkkejä joululomaan:

 • Stephenie Meyer: Vieras. Twilight-kirjailijan vähemmän tunnettu ja huomattavasti aikuismaisempi "scifi-romaani ihmisille, jotka eivät pidä scifistä".
 • Diana Gabaldon: Muukalainen. Tv-sovituksenakin nähty tiiliskiviromaani jatko-osineen tempaa mukaansa romanttiseen seikkailuun halki historian.
 • Margaret Atwood: Orjattaresi. Vakavampaa luettavaa kaipaaville tyylikkäästi kirjoitettu tarina vaihtoehtoistodellisuudesta, jossa vanhoilliskristillinen uskonlahko on ottanut vallan ja kääntänyt yhteiskunnan päälaelleen. 
3. Panosta ruuassa määrän sijasta laatuun

Joulun ei tarvitse tarkoittaa kinkku- ja juhlapöydänkonvehtiövereitä, vaikka haluaisit nauttia hyvästä ruuasta. Satsaa niihin jouluruokiin, joista oikeasti tykkäätte, ja laadukkaisiin viineihin. Tee itse tai osta käsintehtyjä suklaakonvehteja ja leivo järkiruuaksi raikas marjaisa juustokakku.

Älä kuitenkaan stressaa joulukiloista, vaan nauti herkuista hyvällä omallatunnolla. Joulu on vain kerran vuodessa, ja siitä nauttiminen on ihan terveydenkin kannalta kaloreiden laskemista tärkeämpää!

Rentouttavaa joulunaikaa kaikille!

Kommentit

Anumaaria78
Mis(s)Fit

Hyviä vinkkejä, laadukkaita etten sanoisi. :)

Mun tämän joulun leffat tulevat olemaan:

Love Actually, jota en ole _koskaan_ nähnyt. Huh huh. No, Holidayn olen nähnyt kymmenen kertaa, joten please forgive me.

Home Alone 1 & 2, joita en ole katsonut ainakaan 15 vuoteen, joten uusintakierros on perusteltu. 

Sitten aion katsoa ylen Kandit-sarjan loppuun ja yhden uuden löytösarjani Netflixistä.

Lukulistalla: Carolyn Keenen Dana-tyttö-sarja (tai no pari ekaa kirjaa)! Löysin mennä viikolla kirppikseltä pari kirjaa ja tuli himo palata takaisin kasarille. :D

Ihanaa joulunaikaa sulle Suvi! <3 

Suvi K.
Sisunainen

Kiitos vinkeistä sullekin! :) Love actually / Rakkautta vain on i-ha-na!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.