Voihan nilkka

Sisunainen

Viime viikon lopulla oikea nilkkani alkoi yhtäkkiä kipuilla ilman mitään näkyvää syytä. Tunne alkoi pienenä nipistelynä nilkan sisäsyrjällä ja äityi vuorokaudessa vihlovaksi kivuksi aina nilkkaa koskettaessa tai eteenpäin kumartuessa. Kävin näyttämässä jalkaa YTHS:llä, josta sain ohjeeksi kokeilla kylmähoitoa ja kipugeeliä sekä varoa rasittamasta jalkaa

Mutta mutta, kaikki mitä harrastan, rasittaa jalkoja??

Hetkeksi lamaannuin ja ehdin jo käydä läpi kaikki en-enää-ikinä-pääse-treenaamaan-ajatukset. Sitten aloin miettiä vaihtoehtoja. Terkkarin mukaan uinti ja pyöräily todennäköisesti olisivat okei. Salilla voisin käydä treenaamassa yläkroppaa. Lähdin ensimmäisenä kokeilemaan viimeksi mainittua, mutta minut kaapattiin heti ovelta crossfit-tunnille tekemään sovellettua wodia. Sunnuntaina kävin pitkästä aikaa uimassa, eilen elämäni ensimmäistä kertaa pyörälenkillä, mikä osoittautui varsin mukavaksi puuhaksi, ja tänään salilla. Ei ihan sama asia kuin polkujuoksu ja painonnosto, mutta sata kertaa parempi vaihtoehto, kuin maata sohvalla itkemässä elämän epäreiluutta (sen ensimmäisen illan jälkeen siis).

Pääsen huomenna fysioterapeutille ja toivonmukaan sen jälkeen olen viisaampi sen suhteen, mikä jalassa on vikana ja mitä asialle voi tehdä. Sen lisäksi, etten suostu yhden kipeän raajan takia pistämään koko kroppaa seis, en myöskään halua varmuuden vuoksi jättää treenejä väliin ilman kunnon diagnoosia. Kuka tietää, vaikka kyseessä olisi hartiajumien kaltainen tila, joka paranee paremmin liikkeessä kuin levossa? 

Pyöräilyn hauska puoli on, että peruslenkin matka moninkertaistuu kerrasta! Kuva eiliseltä lenkiltä, jostain Ilomantsintien varrelta. 

Oletko sinäkin kärsinyt nilkkakivusta tai muusta jalkavammasta? Jaa kokemuksesi kommenttiboksissa!

Kommentit

Pax
Liikehdintää

Voi noita Pohjois-Karjalan teitä... Ihan vähän tuli ikävä. :) Toivottavasti saat nilkan kuntoon!

Suvi K.
Sisunainen

Jep maisemista ei ainakaan voi valittaa. Kiitos!

Hymyileoletupea

Hyvä, kun oot menossa fyssarille ja hyvä, kun oot löytänyt korvaavaa liikuntaa. Mulla on kokemusta kaikenmaailman jalkavaivoista, nilkkavaiva mukaanlukien. Kannattaa huomioida myös se, että aina ongelma ei välttämättä piile kivun ulostulopaikassa, vaan jossakin ihan muualla. Eli nilkkakipu voi heijastua jonkun muun paikan kireydestä tms. Esim. mä kärsin tuossa Pallaksen alla jäätävästä alaselkäjumituksesta, joka ratkesi yhdellä osteopaatin käynnillä, etureiden venyttelyllä (kireä psoas major veti selän jumiin) ja levolla. Toki ongelma voi piillä ihan siellä nilkassakin esim. johtuen askellusvirheestä, ongelmista kropan linjauksessa tms., mutta hyvin usein mulla on se varsinainen ongelmakohta ollut ihan muualla kuin kipukohta, jolloin liikkumalla saattaa tietämättään joutua ojasta allikkoon. Eli rauhassa kuulostellen, miltä kropassa tuntuu tuon korvaavan liikunnan jälkeen. Mulla esim. juuri tuo korvaavana ollut pyöräily veti sitten mun selän pienestä juntturasta suureen juntturaan :D 

Suvi K.
Sisunainen

Mä olen itsekin alkanut epäillä, että vika on oikeasti jossain muualla ja vain heijastuu nilkkaan, koska nilkan liikuttaminen ei sinänsä aiheuta mitään kipua. Siksi juuri haluankin kunnon tutkimuksen ja diagnoosin, jotta tietäisin millä tämä pahenee tai paranee, enkä vaan kokeile asioita summamutikassa.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.