Ladataan...
Sisunainen

Terveisiä uudenvuodenillalliselta! Tämä kakku oli kahden alunperin raakakakkuihin varsin skeptisesti suhtautuvan koemaistajan (mukaanlukien allekirjoittanut) mielestä sen verran hyvää, että ohje täytyy jakaa nyt heti!

Useimmissa raakakakuissa on minun kannaltani se ongelma, että ne sisältävät pähkinöitä, joille olen allerginen. Nyt kuitenkin halusin tehdä raakasuklaakakkua, koska pari päivää sitten ostin raakakaakaota, ja totesin tulleeni törkeästi huijatuksi: miksei kukaan ole ikinä kertonut, että se on paljon parempaa kuin "tavallinen" kaakao?! Tästä lähin syön siis pelkästään raakakaakaota ihan vain maun vuoksi, ravintoarvoista puhumattakaan.

Mutta takaisin kakkuun: päätin lähestyä asiaa samalta kannalta kuin kaikille tuttuja kaurasuklaapalloja, mutta yhdistää taikinaan vadelmia mehevyyttä ja raikkautta tuomaan. Tämä kakku on erittäin helppo valmistaa, ja kuten jo sanoin, ainakin kahden hengen koeyleisömme mielestä varin maistuvaa!

VADELMAINEN RAAKASUKLAAKAKKU
4-6 annospalaa

1,5 dl vadelmia, tuoreita tai suomalaisia pakastettuja
2 dl kaurahiutaleita, tarvittaessa gluteenittomia
1 rkl raakakaakaojauhetta
½ dl ruokosokeria tai maun mukaan
50 g luomuvoita tai margariinia
(tomusokeria koristeluun)

Sekoita kaikki aineet ja vaivaa tasaiseksi massaksi. Sokerin määrä riippuu vadelmien makeudesta; maista ja lisää vähitellen.
Painele massa leivinpaperilla peitettyyn vuokaan ja jätä jääkaappiin tekeytymään vähintään muutamaksi tunniksi.
Ripottele halutessasi pinnalle tomusokeria juuri ennen tarjoilua.

Share

Ladataan...
Sisunainen

Olen huono treenaamaan kotona, koska ilman punttisalille siirtymistä on vaikea siirtyä sopivan keskittyneeseen mielentilaan mitään venyttelyä kummempaa urheilusuoritusta varten. Tai jos vaikka saan aikaiseksi aloittaa, jaksan jatkaa ehkä kymmenen minuuttia, toisin kuin salilla, jossa tekee samalla vaivalla kunnon treenin kun on tänne asti raahautunut.

Hankin silti joskus viime kesänä kahvakuulan, jotta voisin silloin tällöin jumppailla kotonakin. Päätelmäni on, että kotona kannattaa tehdä lyhyt mutta intensiivinen treeni, jossa ei ole taukoja joiden aikana huomio voisi harhailla muualle. Tässä yksi eilen testattu ja hyväksi todettu jumppa kahvakuulan kera:

1. Alkulämmittely: Kävele kaupalle ja takaisin. Pyörittele ostosten purkamisen jälkeen hetki kahvakuulaa vartalon ympäri ja tee vetskareita (=kuula vaihtaa suuntaa aina vartalon edessä, niin että samalla noustaan varpaileen).

2. Varsinaiset liikkeet:

- Kyykyt leveässä haara-asennossa kahvakuulalla x 10

- Punnerrus (naisten tai miesten oman kunnon mukaan) x 10

- Kulmasoutu kahvakuulalla x 10 per käsi. Puusohvan reuna tai kaksi vierekkäin asetettua tuolia toimii penkin korvikkeena, jos tykkää tehdän polvi ja toinen käsi penkillä, kuten minä.

- Hauiskääntö-pystypunnerrus-ranskalainenpunnerrus -yhdistelmäsarja kahvakuulalla x 10

- Istumaannousu x 10

- Vartalon kierrot istuen kahvakuulalla x 10 per puoli

Tein liikkeet peräkkäin ilman taukoja välissä. Koko setin jälkeen pidin lyhyen juomatauon ja tein vielä toisen kierroksen; jos aikaa ja energiaa riittää, toki tätä voi toistaa kuinka monta kertaa haluaa.

3. Loppuvenyttely ja -rentoutus: Valinnaisia venytysliikkeitä olohuoneen matolla ja lopuksi äidin lämmittämään saunaan lihasten pautumisen maksimoimiseksi.

Share

Ladataan...
Sisunainen

 

Tämä on muunnelma intialaisesta saag aloo -kasvispannusta, jonka ohjeen löytin Intian makuja -keittokirjasta. Sovelsin hieman mausteita ja lisäsin ruokaan linssejä tuomaan lisää proteiinia. Aika hyvää tuli!

Kahdelle

4-6 perunaa

1 dl linssejä

puoli rasiaa pinaattia

öljyä paistamiseen

kurkumaa, juustokuminaa ja korianteria

suolaa ja pippuria

turkkilaista jugurttia tarjoiluun

 

Kuori ja pilko perunat. Keitä perunat ja linssit - tämä onnistuu samassa kattilassa jos pilkot perunat valmiiksi suupaloiksi.

Hienonna pinaatti. Kuumenna isossa paistinpannussa tilkka öljyä, lisää reilusti mausteita sekä pinaatti ja paista muutama minuutti.

Kaada vesi pois perunoista ja linsseistä ja lisää pannuun. Paista vielä pari minuuttia, tarkista maku ja suolan määrä.

Tarjoile turkkilaisen jugurtin kera.

Share

Ladataan...
Sisunainen

Hyvä lukija!

Parin päivän päästä koittava vuodenvaihde on hyvä aika uudistua, myös blogisaralla. Tämä blogi jatkaa aiemman Keittiö ja puutarha -blogini jalanjäljissä, mutta uudella julkaisualustalla ja hieman uusin painotuksin. Ruuan lisäksi blogissa tullaan näkemään myös muun muassa liikuntaan ja muuhun hyvinvointiin liittyviä postauksia. Pääpaino tulee kuitenkin edelleen olemaan ruoka- ja leivontaohjeissa.

Blogin tarkoitus on tarjota lukijoille helppoja ja terveellisiä, mutta herkullisia ruokaohjeita (tosin terveellisyydestä voidaan välillä hyvästä syystä tinkiä), inspiraatiota ja innostusta. Ruokavammailuistani huolimatta en aio tinkiä ruuan mausta tai laadusta, vaan panostaa puhtaisiin raaka-aineisiin ja mielikuvitukseen niiden käytössä. Kaikki ruokaohjeeni tulevat olemaan gluteenittomia, soijattomia ja pähkinättömiä, ja suurin osa low fodmap -ruokavalioon sopivia. Silti herkuttelukaan ei ole kiellettyä, kunhan siitä ei tule kipeäksi!

Liikuntaharrastuksen löysin viime vuoden syksyllä, ja siitä alkaen olen käynyt salilla säännöllisen epäsäännöllisesti. Aiheesta olen kirjoitellut jo Uudet lelut -blogissa, jonka toiminta yhdistyy myös jatkossa tähän blogiin.

Miksi sitten tämä muutos? Oikeassa elämässä ruokavalio ja liikunta kulkevat käsi kädessä ja parhaassa tapauksessa tukevat toisiaan. Siksi tuntuu hassulta pitää kummastakin aiheesta erillistä blogia. Lisäksi, kuten Keittiön ja puutarhan lukijat tietävät, blogi oli jo kokenut jonkinverran uudistuksia, ja siksi tuntui luontevammalta siirtyä nyt kokonaan uuteen osoitteeseen. Vanhojen blogien arkistot jäävät toki edelleen tuttuihin osoitteisiin luettavaksi.

Share
Ladataan...