Ladataan...
Sisunainen

“Why, sometimes I've believed as many as six impossible things before breakfast.”

- Lewis Carroll, Alice in Wonderland

Joskus asiat tuntuvat mahdottomilta, kun niitä yrittää ensimmäisen kerran. Ja toisen. Ja viidennentoista. Kunnes sitten joku päivä ne eivät olekaan mahdottomia, vaan mahdollisia, jopa helppoja.

Tässä joitakin viime aikojen alun perin mahdottomia, nyt piece of cake -juttuja:

  1. Miestenpunnerrukset.
  2. Varpaisiin ylettäminen sivutaivutuksesta.
  3. Sivulankku ja sen variaatiot.
  4. Hyppynarulla hyppiminen ilman välihyppyjä.
  5. Kämmenten saaminen lattiaan suorin jaloin seisten.
  6. Köyttä piktin kiipeäminen kattoon asti.

 

Mitä mahtotonta sinä aiot tehdä tai uskoa tänää?

Ladataan...
Sisunainen

Käsi ylös, jos tiedät tunteen: päivät kuluvat tietokoneen tai tenttikirjojen ääressä istuessa, ja lopulta päätä särkee, hartioita kiristää ja ryhti tahtoo auttamatta kääntyä etukumaraan. Luultavasti tuttua aika monelle istumatyöläiselle.

Onneksi hartiajumeja voi helpottaa useilla eri tavoilla. Hankin vähän aika sitten jumppakuminauhan, jolla syntyy helppo alle viiden minuutin jumppa, jolla saa sekä parannettua olkanivelten liikkuvuutta että vahvistettua ryhtiä ylläpitäviä lihaksia. Harjoitteet sopivat esimerkiksi taukojumpaksi toimistolla tai osaksi yläkropan treenin lämmittelyä.

Kaikissa liikkeissä pidä keskivartalo aktiivisena ja selkä suorana. Tee esimerkiksi 20 toistoa kutakin liikettä, tarpeen mukaan useampaan sarjaan jaettuna.

HELPPO HARTIASEUDUN KUMINAUHAJUMPPA 

Tarvikkeet: jumppakuminauha, mieluiten suhteellisen ohut

1. Olkapäiden pyöritys

Tartu kuminauhan molemmista päistä kiinni ja pyörittele sitä vartalon etupuolelta yläkautta selän taakse ja takaisin. Pidä kädet suorina koko liikkeen ajan.

2. Takaolkapäät

Ota kuminauhasta hartioiden levyinen ote ja tuo kädet suoriksi vartalon eteen olkapäiden korkeudelle. Vedä hallitusti kädet osoittamaan suoraan sivuille niin että kuminauha kiristyy. Palauta alkuasentoon. Pidä käsivarret vaakasuorassa koko liikkeen ajan ja keskity aktivoimaan takaolkapäiden lihaksia.

3. Pystysoutu

Laita kuminauhan toinen pää jalkateriesi alle ja ota toisesta päästä tukeva ote molemmilla käsillä. Vedä ylöspäin niin, että kyynärpäät johtavat liikettä ja kädet tulevat noin solisluiden korkeudelle (tämä riippuu myös liikkuvuudesta). Palauta alkuasentoon ja rentouta hartiat. Pidä kädet koko ajan lähellä vartaloa. 

4. Vaakasoutu

Kiinnitä kuminauhan toinen pää esimerkiksi tukevaan ovenkahvaan, pylvääseen tai porraskaiteeseen. Ota toisesta päästä tukeva ote molemmilla käsillä, kädet suorassa vartalon edessä. Vedä kädet kiinni rintakehään/vatsaan kyynärpäät vartalon sivuille ja keskity samalla vetämään lapoja yhteen. Liikkeen tuntumaa voit säädellä siirtämällä kuminauhan ja käsien korkeutta. 

 

Ladataan...
Sisunainen

Allekirjoittaneen keittiössä on pitkästä aikaa tuoksunut curry erittäin suurella frekvenssillä. Löysin hiljattain Kantapääopistossa-blogin Instagramin kautta ilmeisesti alunperin Tickle your Fancy -blogista lähteneen kananuudelikeiton reseptin, jota lähdin jatkokehittelemään omaan ruokavaliooni sopivaksi. Oma versioni on lähempänä pataa kuin keittoa, mutta lientä lisäämällä tästä saisi helposti myös keiton. Kasviksia voi käyttää oman maun mukaan ja mausteiden määrät ovat suuntaa-antavia. Mausteinen ruoka lämmittää mukavasti pakkasella!

Kana-riisinuudelicurry

kahdelle nälkäiselle

1 pkt (noin 250-300g) broilerin fileesuikaleita
oliiviöljyä
2-3 porkkanaa
pari kourallista lehtikaalia*
2 tl curryjauhetta (tai riippuen vahvuudesta)
2 tl tuoretta inkivääriä tai inkivääritahnaa
maun mukaan tuoretta chiliä tai chilitahnaa
suolaa
1 prk kookoskermaa
vettä
1 tl fariinisokeria tai siirappia
½ pkt (n. 100-150 g) riisinuudeleita
tuoretta korianteria tarjoiluun

Kuumenna tilkka öljyä korkealaitaisessa pannussa tai isossa kasarissa. Ruskista broilerisuikaleet kevyesti. Kuori ja raasta sillä välin porkkanat ja suikaloi lehtikaali. Lisää pannuun kasvikset ja mausteet ja paista edelleen muutama minuutti.

Lisää kookoskerma, vettä sen verran, että ainekset peittyvät, ja fariinisokeri tai siirappi. Kiehauta ja tarkista maku. Anna hautua, kunnes kasvikset ovat sopivasti kypsyneet (noin vartin verran). Lisää lopuksi riisinuudelit ja tarvittaessa lisää vettä. Kiehauta ja anna hautua vielä pari minuuttia, kunnes nuudelit ovat kypsät. Silppua halutessasi annosten päälle tuoretta korianteria.

*) Useat nettilähteet vahvistavat, että lehtikaali soveltuu nimestään huolimatta fodmap-ruokavalioon. Voit halutessasi vaihdella kasviksia oman makusi mukaan.

Ladataan...
Sisunainen

Törmäsin Facebookissa tipatonta tammikuuta markkinoivaan Tipaton.fi-sivustoon. Vaikken itse kyseistä kuukautta vietäkään, kävin ihan uteliaisuudesta vilkaisemassa sivustoa.

Tässä kohti tehtäköön selväksi, että en halua moittia tai väheksyä ketään, joka vietää nyt tipatonta, ja ymmärrän, että monissa tilanteissa se on ihan oikeasti hyvä ratkaisu. Mitä en kuitenkaan ymmärrä, ovat nämä perustelut tipattoman tammikuun pitämiseksi:

"Tipaton tammikuu on ainutlaatuinen suomalainen perinne, joka on ollut osa monen suomalaisten vuodenkiertoa jo vuosikymmenien ajan."

Jep, ja suomalaiseen perinteeseen kuuluu myös vetää pullo kossua perjantaisin ja lääppiä tuntemattomia baarissa lauantaiyönä.

"Vertausta voi hakea vaikka laihdutuskuureista. Moni täysin normaalipainoinen kokee välillä tarvetta miettiä ruokavaliotaan, ilman että hänellä varsinaisesti olisi ongelmia painon kanssa. Sama koskee suhdetta alkoholiin."

Rahkaparsakaalikuurille tai kaalikeittodieetille ryhtyminen pelkästä itserankaisun ilosta ilman terveyssyitä on toki aina hyvä idea - vai mitenkäs se menikään?

"Harva myöskään kokee, että kuukauden tauko pitäisi kompensoida holtittomalla kännäämisellä.  Eihän laihdutuskuuriakaan yleensä seuraa kuukauden syöpöttely, vaan pikemminkin saavutettu hyvä olotila pyritään säilyttämään."

Jotenkin olen ymmärtänyt, että suurin osa nykyisistä oikeista koulutetuista ravitsemusterapeuteista on sillä kannalla, että suurin syy välttää herkkulakkoja ja pikadieettejä on juurikin se, että esimerkiksi pudotetut kilot kertyvät helposti takaisin heti kuurin jälkeen, korkojen kera.

***

Kaikki kursivoidut lainaukset: tipaton.fi

Pages