Ladataan...
Sisunainen

Viini on halpaa, mutta laatu vaihtelee kovasti.

Ratikassa on lähes aina istumapaikkoja; kellään ei näytä olevan kiire täyttämään niitä ruuhkavuoroillakaan.

Baareissa ja kahviloissa saa tupakoida, minkä vuoksi vaatteet pitää valita erittäin tarkkaan, koska ne saattaa joutua laittamaan yhden kuppilassa nautitun teen jälkeen pyykkiin.

Pyykit kuivuvat puolet hitaammin kuin Suomessa. En tiedä miksi.

Täälläkin kaikki kodintavara hankitaan Ikeasta.

Kieltä oppii ymmärtämään yllättävän nopeasti. Tunnistan jo esimerkiksi ruokakaupassa mitä mikäkin on ilman sanakirjaa ja pysyn joogatunneilla kärryillä silloinkin, kun opettaja puhuu kroatiaa. Aktiiviseen sanavarastooni on kuitenkin tullut päivään ja kiitoksen lisäksi ainoastaan yksi sana lisää: voda = vesi. Onneksi ensi viikolla alkaa kielikurssi.

Järjestelmällisyys tai asioiden sujuvuus ei ilmeisesti kuulu tämän kansakunnan vahvimpiin puoliin. Aina kun jokin asia ei toimi niin kuin oli luvattu, huokailemme vaihtareiden kesken: niin kroatialaista.

Ladataan...
Sisunainen

Toimitus haastoi kertomaan elämänmuutoksista ja uusista aluista. Itse elän juuri nyt reaaliaikaisesti yhtä sellaista. Itseasiassa pn vaikea tajuta, että nyt on jo perjantai ja olen ollut täällä Zagrebissa jo melkein kokonaisen arkiviikon. Vähitellen alan tunnistaa katuja katsomatta karttaa joka kulmassa ja eilen ajoin jopa ratikalla, enkä eksynyt.

Kun ihminen heitetään uuteen ympäristöön, jokainen hetki on potentiaalinen uusi alku. Samaan luokkahuoneeseen sattumanvaraisesti eri puolilta maailmaa poimitut ihmiset ovat automaattisesti kavereitasi. Jonakin päivänä päätät ottaa viinin sijaan kaakaota kuppilassa, jos vaikka vielä menisitkin myöhäisillan joogatunnille, tunnilla päätät huvikseen venyttää pään lattiaan prasarita padottanasanasta ja yhtäkkiä opettaja ilmestyy taaksesi nostamaan sinut päälläseisontaan keskellä huonetta, ensimmäistä kertaa ikinä.

Usean eri elämänmuutoksen kokemuksella uudet alut ovat stressaavia. Vaikeaselkoisen byrokratian tai liian monimutkaisesti toimivan suihkun kanssa tapellessa olen useamman kerran ihmetellyt, miksen vaan jäänyt Suomeen, jossa oli kaikki oikein hyvin. Täällä huoneeni seinällä on taulu, jossa on Albert Einsteinin kuuluisa lause: “Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” Stressistä huolimatta uudet alut - isot ja pienet - antavat mahdollisuuden tarkastella sekä omaa itseä että ympäröivää maailmaa uudesta näkökulmasta. Silloin on mahdollista löytää itsestään uusia vahvuuksia ja taitoja, joita tutussa ja turvallisessa ympäristössä ei tulisi ikinä kokeiltua.

 

Ladataan...
Sisunainen

Istun toista iltaa viinilasi kädessä uuden tilapäiskotini olohuoneen sohvalla. Eilinen lento ja matka asunnolle sujui lopulta varsin jouhevasti ja nopeasti, enkä edes eksynyt Wienin jättimäiselle lentokentälle. Kämppikseni ovat oikein mukavia - tarjosivat eilen illallisen, minä sentään älysin napata kaupasta aamiaistarvikkeiden lisäksi mukaan em. viinipullon - ja asunto hauska miksaus vanhaa arkkitehtuuria ja modernia sisustusta.

Tähän mennessä olen käynyt yliopistolla, lisännyt neljä muuta vaihtaria Facebook-kavereiksi, kävellyt jalkani rakoille (en muistanut, että juuri nämä kevätkengät tekevät saman joka kevät), maksanut kaupassa puhuen pelkkää kroatiaa (päivää = dobar dan, kiitos = hvala) ja tutustunut paikalliseen joogasaliin (tästä lisää myöhemmin).

Ensimmäinen aamupala. Nyt olen jo löytänyt kaupasta muutakin kuin munia ja appelsiinimehua.

Kaupunki on vähän samanlainen kuin Helsinki tai Tukholma, mutta eteläeurooppalaisempi, tai Berliini, Madrid tai Lontoo, mutta paljon pienempi. Vähän nuhjuinen ja vielä talven jäljiltä heräilevä, mutta silti sympaattinen ja kotoisa.

Yleisfiilis on vähän epätodellinen - olenko täällä oikeasti, enkö todellakaan mene jo huomenna / ensi viikolla kotiin? Silti ensimmäisen vuorokauden perusteella vaikuttaa siltä, että lukukaudesta Zagrebista ei välttämättä tule yhtään hullumpi.

Filosofinen tiedekunta. Maiseman viehättävyydestä huolimatta olin todella ilahtunut tästä näystä useamman läheltä piti -eksymisen jälkeen. Nyt minulla on myös paperikartta.

Ladataan...
Sisunainen

Terkkuja Helsinki-Vantaalta!

Kuvittelin tässä kohti siemailevani sivistyneesti kuohuvaa lentokenttäbaarissa, mutta sen sijaan olen ryntäillyt paikasta toiseen etsimässä oikeaa lähtöselvitystä, vettä ja evästä (saldo 30€ lasku ylipainoisesta matkalaukusta, 2 pulloa Novellea ja yksi ananasmehua) ollakseni portin edessä istumassa kun koneen lastaus on myöhässä. 

Nenäliinoja sentään on mukana, vaikka toistaiseksi niille on ollut yllättävän vähän tarvetta.

 

Pages