Ladataan...
Sisunainen

En yleensä lähde mukaan näihin netissä kiertäviin liikuntahaasteisiin, mutta kun Maija aloitti spagaattihaasteen, olihan siihen pakko tarttua. Olen jo jonkin aikaa yrittänyt enemmän tai vähemmän aktiivisesti venytellä kohti spagaattia, oikeastaan siitä asti kun joskus viime keväänä totesin, että ei se ehkä olisikaan täysin mahdotonta.

Yllä on haasteen virallinen aloituskuvani, matka lattiaan noin 10-15 cm. Ei niin paljon kuin vaikkapa vuosi sitten, mutta tekemistä riittää vielä. Liikkuvuusharhoittelu on sentään aina ollut minulle liikunnan osa-alueista helpoimmin lähestyttävä - kenties siksi, että sitä voi tehdä käytännössä missä ja milloin vain, eikä edes tule hiki. Nyt viime aikoina juoksun aloitettuani ja paljon gradun ääressä koneella istuessani liikkuvuuden ylläpitämisen merkitys on korostunut entisestään. Huomaan heti epämukavana olona ja epämääräisinä särkyinä, jos viikon joogat ja putkirullaukset ovat jääneet tekemättä.

Palaan asiaan edistymiskuvien ja mahdollisesti myös venyttelyvinkkien kera. Jos osallistut haasteeseen, kerro ihmeessä kommenteissa!

Ladataan...
Sisunainen

Kuten edellisessä postauksessa mainitsin, olen viime aikoina ollut jonkin verran stressaantunut ja to do -listoille on kertynyt jatkuvasti enemmän asioita kuin ehdin tekemään. Tilanteelle sinänsä en ole oikein voinut mitään, mutta omalle asenteelleni ja suhtautumiselleni kyllä. Olen alkanut soveltaa kaikkeen tekemiseeni periaatetta "riittävän hyvä".

Sen sijaan, että antaisin joka asialle itsestäni 100% ja pyrkisin täydellisyyteen, olen alkanut kysyä: Huomaako kukaan muu virhettä X? Välittyykö olennainen asiasisältö tai tuleeko asia hoidetuksi siitä huolimatta? Hyödynkö mitään siitä, että käytän vielä viisitoista minuuttia tämän tiedoston/sähköpostin/työhakemuksen hiomiseen? Onko lopputulos riittävän hyvä palvellakseen tarkoitustaan?

Yksi työkaverini sanoi viisaasti: Täydellisyys on hyvän pahin vihollinen. Jokaiseen yksityiskohtaan takertuminen silloin, kun asioita pitäisi oikeasti saada hoidettua, johtaa vain itsensä ylikuormittamiseen ja siihen, että lopulta mikään asia ei tule valmiiksi. Tiiviillä aikataululla työskennellessä jokaiseen projetkiin ja tehtävään on rajallinen määrä aikaa, ja sitä ei kannata käyttää sen arpomiseen, tulisiko otsikko viisi milliä alemmas vai ylemmäs.

Toisaalta samaa voi soveltaa muussakin elämässä ja stessittömissä tilanteissa: jos vapauttaa voimavaroja virheettömän kynsilakkapinnan ja makrojakaumaltaan optimaalisen smoothiebowlin tavoittelusta, mitä kaikkea muuta voinkaan saada aikaan?

Kuva: PictureQuotes.com

Ladataan...
Sisunainen

Palautin viime lauantaina graduni esitarkastukseen ja pari viime viikkoa ovat olleet tämän talven kiireisimpiä. Kun elämässä on paljon kuormitustekijöitä ja stressinaiheita, liikunnasta ei missään nimessä kannata tehdä yhtä sellaista. Silti mielestäni sopivan lempeällä asenteella liikkuminen on sekä henkiselle että fyysiselle hyvinvoinnille tärkeää. Jumppaan lähtemällä työpäivän saa selkeästi katkaistua ja lenkillä pää tuulettuu projekteista ja deadlineista. Samalla tietokoneen ääressä jäykistyneen kropan saa vertymään. Tärkeintä on kuunnella itseään ja kysyä, toisiko liikunta enemmän energiaa kuin veisi, ja millainen liikunta tuntuisi hyvältä juuri tässä tilanteessa.

Itse olen viime viikkoina pyrkinyt pitämään kiinni liikunnan säännöllisyydestä, mutta valinnut lempeämpiä lajeja ja pitänyt treenit teholtaan ja kestoltaan kohtuullisina. Tässä oma viime viikon treenipäiväkirjani:

Maanantai: Flow-jooga 1 h kotona. Kaipasin kevyttä ja kroppaa avaavaa liikuntaa, mutta kuntosalilla ei ollut tänään joogatunteja, joten joogasin kotona.

Tiistai: Ohjatut painonnostotreenit 1 h ja putkirullaus 30 min. Painonnostotunti on lähes jokaviikkoinen rutiinini, jota en kovin helposti jätä väliin. Tällä kerralla harjoittelimme raakatempauksia ja valakyykkyä. Näissä treeneissä pääpaino on aina tekniikan hiomisessa ja toistomäärät ja painot pidetään tarkoituksella maltillisina. Lisäksi putkirullailin kropan kevyesti läpi tunnin päätteeksi.

Keskiviikko: Juoksu 6 km rauhallisella tahdilla. Kevyt hölkkälenkki raittiissa ilmassa teki hyvää päivän sisällä istumisen jälkeen.

Torstai: Flow-jooga 1 h ohjatulla tunnilla.

Perjantai: Crossfit 1 h. Viikon rankin treeni. Ohjelmassa push pressin raskaan ykkösen etsintä, metconina pystypunnerruksia ja boksihyppyjä ja lopuksi apuliikkeinä vatsoja ja kulmasoutua.

Lauantai: Lepo.

Sunnuntai: Ohjatut uintitreenit 1 h. Sunnuntain uintiryhmä on aina yksi viikon suosikkitreenejäni, josta en jää pois ilman todella painavaa syytä. Tällä kertaa ohjelmassa oli erilaisia intervallityyppisiä harjoitteita ja uimme matkaa tavallista enemmän.

Ladataan...
Sisunainen

Kolmistaan-blogin Karoliina kirjoitti siitä, kuinka nykyisin ruoka on hänelle vihollinen ja jatkuvan pelon ja epävarmuuden aihe. Itse nelisen vuotta sitten olin samassa tilanteessa: yritin saada jokapäiväistä elämää haittaavia vatsaoireita hallintaan aloittamalla FODMAP-ruokavalion, jossa vältetään tietyntyyppisiä heikosti sulavia hiilihydraatteja.

FODMAP on Australiassa kehitetty tutkitusti toimiva ärtyvän suolen hoitoon tarkoitettu ruokavalio. Yksityiskohtainen lista sopivista ja epäsopivista ruoka-aineista löytyy esimerkiksi täältä. Vaikka jokainen vatsaoireista kärsivä taatusti haluaa oireensa kuriin, ruokavalion noudattaminen voi alkuun tuntua mahdottomalta. Itse olen kutienkin päässyt tilanteeseen, jossa koen syöväni monipuolisesti ja vatsani pysyy suurimman osan ajasta oireettomana. Vaikka välillä olen kateellinen niille, jotka voivat syödä mitä huvittaa, enää ruoka ei ole jatkuva huolenaihe tai este muulle elämälle.

Tässä vinkkini siihen, kuinka FODMAP-ruokavalion kanssa voi elää niin, että vatsa ei rajoita elämää:

Selvitä itsellesi sopiva ruokavalio

Ruokavaliomuutoksia tehdessä ensimmäinen askel on tietysti käydä lääkärin testeissä sulkemassa esimerkiksi keliakia ja mahdolliset allergiat pois. Jos luet tätä, olet todennäköisesti jo käynyt läpi tämän vaiheen ja saanut jämädiagnoosin kera hoitosuositukseksi FODMAP-ruokavalion.

Alkuun ruokavalion mahdollisimman tarkka noudattaminen todennäköisesti kannattaa, mutta kun tilanne on rauhoittunut niin, että vatsa ei jatkuvasti oireile, ruokavaliota kannattaa pyrkiä laajentamaan. Toisaalta kannattaa huomioida, että jokin FODMAP-ruokavaliossa sallittu raaka-aine ei välttämättä sovikaan juuri sinulle. Tiedän, että tämä kuulostaa kryptiseltä ja turhauttavalta salapoliisityöltä, mutta lupaan, että kokemuksen myötä opit huomaamaan, mitkä ruoka-aineet sopivat sinulle ja mitkä eivät.

Esimerkiksi itse joudun noudattamaan tarkasti gluteenitonta dieettiä, mikä ei sinänsä sisälly FODMAP:iin, mutta toisaalta voin syödä vaikkapa sipulilla maustettua kinkkukiusausta tai pilkkoa pienen määrän avokadoa lounaan kylkeen.

Jos otat riskejä, tee se tietoisesti

Jos lounasbuffassa tarjolla oleva hummus houkuttelee kovasti, harkitse, oletko syönyt lähiaikoina muuta riskialtista ja olisiko oireista parin seuraavan vuorokauden aikana erityistä haittaa. Jos vastaus molempiin on ei ja olet valmis ottamaan riskin, voit kokeilla maistaa pienen määrän. Pitkällä tähtäimellä "kiellettyjen" ruokien varovainen kokeilu voi jopa auttaa laajentamaan ruokavaliota, mikä luonnollisesti tekee elämästä helpompaa.

Jos "repsahdat", älä kuitenkaan ajattele, että sama sitten syödä myös korvapuusti iltapäiväkahvilla ja kaalilaatikkoa illallisella. Näin saat takuuvarmasti mahasi sekaisin, etkä voi mitenkään tietää, mikä ruoka sen tarkkaan ottaen aiheutti. Älä myöskään syö epäsopivia ruokia kohteliaisuudesta - vaikka kaverisi tai sukulaisesi olisi vaikea ymmärtää, mikset voi maistaa itseleivottua omenpiirakkaa, hän ei varmasti halua tuottaa sinulle fyysistä kipua.

Jos mikään muu ei auta, ota pilleri

Apteekissa on runsas valikoima lääkkeitä, joilla voi tilapäisesti helpottaa ärtyvän suolen oireita. Ne eivät ratkaise ongelmaa eivätkä toimi ainoana hoitona, mutta voivat hätätapauksessa auttaa selviämään tilanteissa, joissa vahingossa lipsut ruokavaliosta tai oireet alkavat siitä huolimatta. Jos käsilaukussa kulkee pieni määrä sopivia lääkkeitä, joiden avulla pärjäät tarvittaessa kotiin asti, ei oireita tarvitse pelätä niin paljon.

Muista myös nauttia elämästä

Vatsaongelmien ollessa akuutteja ja uutta ruokavaliota etsiessä tämäkin kuulostaa varmasti turhauttavalta neuvolta. Elämästä ja ruuasta nauttimisella on kutienkin valtava merkitys henkiselle hyvinvoinnille, joka taas vaikuttaa vatsan kuntoon.

Jos rakastat aasialaista ruokaa, opettele kokkaamaan sitä ilman valkosipulia ja soijakastiketta, jos taas olet pastafani, testaa marketin gluteenittomien pastojen valikoima läpi, kunnes löydät suosikkisi. Älä kieltäydy illanvietosta tai mökkireissusta ystävien kanssa, vaan kerro avoimesti, että tulet mielelläsi, sinun pitää ottaa huomioon tietyt ruokarajoitteet. Mitä enemmän tulet sinuiksi uuden ruokavaliosi kanssa, sitä helpommaksi tämä muuttuu.

Käytännön vinkkejä FODMAP-ruokavalion koostaminen oman kokemukseni pohjalta.

Muita vinkkejä vatsan hyvinvointiin.

Kaikki blogini ruokaohjeet.

Kuvituksena viimeaikaisia Instagramiin kuvaamiani ruokia. Lisää vatsaystävällistä ruokainspiraatiota nimimerkillä @suvi_ko.

Pages