Ladataan...
Sisunainen

Pari kertaa Suusta suuhun -blogin munakoisorullia syöneenä suunnittelin tekeväni niitä myös eilisiin tupareihini. Ajatus kymmenien pienten rullien askastelusta parin tunnin aikaikkunassa muiden valmistelujen lomassa alkoi kutienkin kaatua omaan mahdottomuuteensa. Siksi päädyin tekemään jotakuinkin samoista raaka-aineista salaatin ja sen seuraksi Emma-Liia Sjöholmin Viljaton kattaus -keittokirjan ohjetta mukaillen fetatahnaa.

Salaatti toimi erinomaisesti juhlatarjottavana ja maistuisi varmasti myös monen lämpimän ruuan lisukkeena. Salaatti on gluteeniton ja ilman fetatahnaa myös vegaaninen. Kasviksia ja yrttejä voi varmasti vaihdella oman maun ja saatavuuden mukaan, mutta quinoan maustamisessa ei kannata nuukailla.

LÄMMIN QUINOA-KASVISSALAATTI

1 munakoiso
rasia miniluumutomaatteja
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä
tuoretta oreganoa

2,5 dl quinoaa
vettä
suolaa
2 porkkanaa
1rkl oliiviöljyä
2-3 rkl tomaattipyrettä
sitruunamehua
1-2 tl kurkumaa
1-2 tl juustokuminaa
kourallinen tuoretta basilikaa

Viipaloi munakoiso pikkusormen paksuisiksi siivuiksi. Ripottele viipaleille suolaa ja anna munakoison "itkeä" sen aikaa, kun valmistelet muita aineksia.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen mieluiten grillivastuksella. Puolita tomaatit ja levittele ne leivinpaperilla päällystetylle uunipellille leikkuupinta ylöspäin. Huutele ja kuivaa itkeneet munakoisot, leikkaa kiekot neljänneksiksi ja levittele pellille. Ripottele kasvisten päälle suolaa, pippuria, oreganoa ja oliiviöljyä. Paista keskitasolla kunnes kasvikset ottavat sopivasti väriä ja munakoisot ovat kypsiä.

Keitä quinoa pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja raasta sillä välin porkkanat. Sekoita kypsään quinoaan oliiviöljy, tomaattipyre, mausteet ja porkkanaraaste.

Siirrä quinoasekoitus tarjoiluvadille ja asettele päälle paahdetut kasvikset.

FETATAHNA

1 pkt fetaa (tarvittaessa laktoositonta)
1 dl luonnonjugurttia (tarvittaessa laktoositonta)
kourallinen tuoretta oreganoa
sitruunamehua

Murustele feta. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Tarjoile quinoa-kasvissalaatin kanssa.

Ladataan...
Sisunainen

Tänä viikonloppuna juostaan Espoossa Endurance 24h eli vuorokauden mittainen sisäratajuoksu. Ensimmäinen ajatukseni törmätessäni tapahtuman uutisointiin Facebookissa oli, että vuosi sitten olisin pitänyt sitä täysin järjettömänä hommana (pidän edelleen lievästi hulluna). Toinen: vuosi sitten en olisi edes tiennyt, että 24 tunnin sisäratajuoksuja on olemassa. Kolmas: ainiin, syksyllä kävin yhdessä 12-tuntisessa (toki urakka oli jaettu joukkueen kanssa).

Joululahjaksi saatua urheiluliikkeen lahjakorttia käyttäessä selitin pokkana myyjille, että tarvitsen juoksurepun "muutaman kymmenen kilsan" matkoille maastoon. Samalla salaa tunsin itseni huijariksi: enhän minä ole mitään pitkiä kisoja juossut. En minä ole oikea juoksija, jolla on syytä olla reppu.

Ensi viikon alusta starttaa treeniohjelmani NUTS Karhunkierrokselle. Jo Vaarojen maratonin niin sanotulle sprinttimatkalle lähtiessä sanoin, että olen menossa näyttämään itselleni, että olin väärässä. Viimeiset viitisentoista vuotta olen uskonut, että juoksu ei ole minua varten enkä minä juoksua varten. Riippumatta siitä, miten helatorstaiviikonloppuna käy, olen jo nyt todistanut, että ala-asteella koulun sisäisessä juoksukilpailussa rökäletappion ottanut minä oli väärässä.

Juoksu, niin kuin monet muutkin asiat elämässä, on minua varten, jos itse haluan sen olevan.

Lue myös: näin kaikki alkoi.

Ladataan...
Sisunainen

Kerroin vähän aika sitten eräässä työhakemuksessa, että minusta ei olisi tullut liikunnallista ilman netistä ja somesta löytämiäni uhreilevia ihmisiä. Tämä on ihan totta. Ilman Johannan ja Sofian blogeja en olisi varmasti kiinnostunut juoksemisesta. Lotta taas on toiminut esikuvanani ja vertaistukenani crossfit-maailmassa. En edes viitsi alkaa luetella kaikkia Instagramissa seuraamiani upeita tyyppejä, joilta olen saanut inspiraatiota milloin joogamiseen, painonnostoon tai käsilläseisonnan opetteluun.

Kun olin lapsi, meillä ei penkkiurheiltu. Jos radiosta alkoi urheilu-uutiset, kanavaa piti äkkiä vaihtaa. Vaikka vanhempani eivät varmasti tarkoittaneet asiaa niin, minulle iskostui mielikuva, että urheilu on taiteellisia ja älyllisiä harrastuksia alempiarvoista. Minulla ei koskaan ollut urheilijaa, jota olisin ihaillut ja toivonut olevani hänen kaltaisensa. Pidin liikuntaa sanalla sanoen typeränä.

Vaikka somemaailmaa parjataan epärealististen mielikuvien välittämisestä, minusta on tärkeää nähdä ihmisiä, jotka toteuttavat samaa unelmaa kuin itse. Oli kyse vesivärimaalauksesta, katutanssista tai murtsikkahiihdosta, esikuvilla on suuri merkitys. Kun Suomi voittaa kultaa televisiossa, onnistumisen ja pystyvyyden tunne leviää parhaassa tapauksessa myös kotikatsojiin. Kun lempibloggaaja postaa aurinkoisia lenkkikuvia Instagramiin, tekee itsekin mieli kaivaa juoksutossut esiin. Esikuvat viestivät, että et ole harrastuksesi tai unelmasi kanssa yksin, eikä se ole typerä tai turha.

Lue myös: Miten liikunnanvihaajasta tuli himoliikkuja?

Ladataan...
Sisunainen

Spagaattihaasteen kunniaksi lupasin postailla venyttelyvinkkejä. Tässä on tämänhetkinen venyttelyrutiinini alakropalle, jonka toistan lähes joka treenin ja lenkin jälkeen. Tällä liikesarjalla tulee käytyä melko kattavasti läpi lantion alueen ja reisien tärkeimmät lihakset.

Sarja A kannattaa tehdä putkeen ja sen jälkeen siirtyä sarjaan B, joka kannattaa tehdä kokonaisuudessaan ensin toiselle, sitten toiselle puolelle (itse vaihtelen kuvissa jalkaa kesken kaiken kuvausteknisistä syistä). Kuvat on otettu autenttisessa lenkinjälkeisessä venyttelytilanteessa.

Sarja a: takareidet, lähentäjät ja alaselkä

Asetu lattialle istumaan ja levitä jalat niin leveälle, kuin ne mukavasti menevät. Katso, että polvet ja varpaat osoittavat kohti kattoa eivätkä sisäänpäin. Lähde nojaamaan mahdollisimman suoralla selällä eteenpäin. Voit rentouttaa hartia ja pyöristää hieman yläselkää, jos saat sillä mukavamman asennon.

Pidä sama jalkojen asento, mutta käännä ylävartalo kohti toista jalkaa ja nojaa sitä kohden. Jos saat varpaista kiinni, vedä jalkaterää kevyesti itseesi päin, niin saat pohkeen mukaan venytykseen. Pidä jälleen selkä niin suorana kuin mahdollista. Pieni pyöristyminen ei ole tässä tai edellisessä liikkeessä vaarallista, mutta venytys kohdistuu sitä paremmin, mitä suorempana onnistut selän pitämään. Toista sama toiselle puolelle.

Pidä edelleen sama jalkojen asento, mutta käännä nyt ylävartalo niin, että kylkesi on kohti toista jalkaa. Taivuta ylävartaloa suoraan sivulle jalkaa kohti. Jos yletät, voit ottaa varpaista kiinni. Venytyksen pitäisi tuntua kyljessä ja alaselässä. Toista sama toiselle puolelle.

Sarja b: lonkankoukistajan ja pakaran alue

Astu polviseisonnasta toiselle jalalla pitkä askel eteenpäin niin, että etujalan polvi tulee noin 90 asteen kulmaan ja takajalan polvi jää maahan. Pidä selkä suorana tai jopa hieman takanojassa ja paina lantiota eteen ja alas, kunnes tunnet venytyksen lonkankoukistajassa. Älä päästä lantiota liikkumaan sivusuunnassa.

Siirrä edellisestä asennosta etujalkaa muutama sentti ulospäin (oikeaa jalkaa oikealle tai vasenta vasemmalle). Nojaa ylävartaloa kohti lattiaa jalan sisäpuolelle (oikean jalan vasemmalle puolelle tai päinvastoin) ja paina samalla lantiota kohti lattiaa. Etujalan polvi saa kallistua hieman ulospäin. Jos mahdollista, laske kyynärvarret lattiaan, jos ei, pidä kämmenet lattiassa ja ylävartalon asento hieman pystympänä.

Laske etujalan sääri lattiaan niin, että se on poikittain vartaloosi nähden ja polvi noin 90 asteen kulmassa. Mikäli tämä tuntuu aivan mahdottomalta, siirrä jalkaterää hieman lähemmäs lantiotasi. Pidä lantio ja etujalan takareisi niin lähellä lattiaa kuin mahdollista, mieluiten tukevasti kiinni lattiassa (voit tarvittaessa ottaa myös esimerkiksi tyynyn lantion alle). Nojaa eteenpäin etujalan päälle, kunnes tunnet venytyksen pakaran alueella.

Pidä etujalan asento samana kuin edellisessä liikkeessä, mutta nosta ylävartalosi pystyyn ja nappaa saman puolen kädellä kiinni takajalasta. Voit pitää vapaan käden lattiassa antamassa tukea. Vedä takajalkaa itseäsi kohti niin, että tunnet venytyksen etureidessä. Kun olet valmis, toista koko sarja toiselle puolelle.

Vetreyttäviä venyttelyhetkiä!

****

Ps. Kurkkaa myös nämä lonkkia avaavat venytykset!

Pages