Yön yli sämpylät

Mietin mitä leipoisin naapureille kiitokseksi hyllynripustusavusta, kun vastaani tuli taas yksi resepti yön yli jääkaapissa kohoavista sämpylöistä. Mikä sen ihanampaa kuin saada heti aamusta tuoreita sämpylöitä? Siispä testiin lähti variaatio Veikeän Verson ja Sikke Sumarin sämpyläresepteistä.

 
Yön yli sämpylät (14 kappaletta)

7,5 dl kylmää vettä

25g tuorehiivaa

1,5 tl ruususuolaa (vähän vähempikin olis riittänyt)

3 dl ruisjauhoja

3 dl sämpyläjauhoja

n. 6,5 dl vehnäjauhoja

Sekoita hiiva ja suola veteen. Lisää jauhoja vähän kerrallaan. Taikinan on tarkoitus jäädä löysäks. Tähän voi laittaa mitä vain jauhoja kaapista löytyy. Sikke suosittelee kuitenkin pitämään vehnän määrän puolena, jotta ajat ja lämpötilat pysyvät samana. Laita taikina jääkaappiin yöksi leivinpaperilla ja keittiöpyyhkeellä peiteltynä.

Aamulla kauho taikinasta isoilla lusikoilla sämpylöiksi sopivia kekoja pellille. Paista sämpylöitä uunissa 225 asteessa noin puoli tuntia. Älä säikähdä sämpylöiden kovaa kuorta, sen kuuluukin olla rapea. Sisältä löytyy kuitenkin ihanan pehmeä yllätys. Älä peitä sämpylöitä liinalla tai säilö niitä muovipussissa, jotta kuoren rapeus ei katoaisi. Ja ei kun herkuttelemaan heti aamutuimaan!

Ensi kertaa varten täytyy varata kaappiin myös Veikeän Verson käyttämää kaurajauhoa.

Kommentit

Veikeän Verson Paula (Ei varmistettu) http://veikeaverso.blogspot.fi/

Nämä Siken sämpylät ovat kyllä mainiot, vaikka reseptin suolamäärä oli tosiaan ronski. Minulla on taas uusi taikinan versio tekeytymässä jääkaapissa, joten iltapalaksi on siis luvassa ihania tuoreita sämpylöitä. Kaurajauhoja tosiaan kannattaa hankkia, ovat monikäyttöisiä ja maukkaita.

dwightie

Näihin tosiaan tuli ihan omanlaisensa suutuntuma kuoren vuoksi! Tuli ihan mieleen kansanopistovuoteni ja siellä aamiaiseksi tarjoillut tuoreet sämpylät, ehkä nekin olivat kohonneet yön yli. ;)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.