Ladataan...

Mietin mitä leipoisin naapureille kiitokseksi hyllynripustusavusta, kun vastaani tuli taas yksi resepti yön yli jääkaapissa kohoavista sämpylöistä. Mikä sen ihanampaa kuin saada heti aamusta tuoreita sämpylöitä? Siispä testiin lähti variaatio Veikeän Verson ja Sikke Sumarin sämpyläresepteistä.

 
Yön yli sämpylät (14 kappaletta)

7,5 dl kylmää vettä

25g tuorehiivaa

1,5 tl ruususuolaa (vähän vähempikin olis riittänyt)

3 dl ruisjauhoja

3 dl sämpyläjauhoja

n. 6,5 dl vehnäjauhoja

Sekoita hiiva ja suola veteen. Lisää jauhoja vähän kerrallaan. Taikinan on tarkoitus jäädä löysäks. Tähän voi laittaa mitä vain jauhoja kaapista löytyy. Sikke suosittelee kuitenkin pitämään vehnän määrän puolena, jotta ajat ja lämpötilat pysyvät samana. Laita taikina jääkaappiin yöksi leivinpaperilla ja keittiöpyyhkeellä peiteltynä.

Aamulla kauho taikinasta isoilla lusikoilla sämpylöiksi sopivia kekoja pellille. Paista sämpylöitä uunissa 225 asteessa noin puoli tuntia. Älä säikähdä sämpylöiden kovaa kuorta, sen kuuluukin olla rapea. Sisältä löytyy kuitenkin ihanan pehmeä yllätys. Älä peitä sämpylöitä liinalla tai säilö niitä muovipussissa, jotta kuoren rapeus ei katoaisi. Ja ei kun herkuttelemaan heti aamutuimaan!

Ensi kertaa varten täytyy varata kaappiin myös Veikeän Verson käyttämää kaurajauhoa.

Share

Ladataan...

Kyseisellä reseptillä piiras häviää parempiin suihin muutamissa minuuteissa. Olen saanut ohjeen "appiukolta", joka on saanut ohjeen joltakulta ja joka on saanut ohjeen jostain, joten tarkkaa reseptin alkuperää en edes tiedä. Harmi, sillä kaikki kunnia kuuluu tämän keksijälle! Kaikessa yksinkertaisuudessa piirakka on todella hyvää syksyn pimenevissä illoissa. :) 

Piiras on myös kovin nopea tehdä, varsinkin jos käyttää valmiita piirakkataikinoita. Meillä oli käytössä Myllyn Parhaan ruisperunapohja, joka riitti näppärästi pyöreään piirakkavuokaan (halkaisijaltaan 26 cm). Totta kai pohjan voi tehdä myös itse, mutta joskus siitä voi vähän luistaa arjen kiireiden keskellä. 

Täytteeseen tarvitset:

- 300 g suppilovahveroita

- 100 g savuporoa

- 200 g juustoraastetta

- 3 kananmunaa

- 2 dl ranskankermaa

- 1 rkl kuivattua persiljaa tai kirveliä

- ½ tl paprikajauhetta

- ripaus valkopippuria

 

Purista ylimääräiset nesteet pois suppilovahveroista (itse käytin siis pakastettuja suppiksia) ja suikaloi savuporo sopivan kokoiseksi silpuksi. Sekoita savuporon ja suppilovahveroiden joukkoon juustoraaste, munat, ranskankerma ja mausteet. Pyörittele täytettä kunnolla, jotta munat ja ranskankerma leviää koko täytteeseen. Painele pohjataikina voidellulle piirakkavuoalle ja kaada täyte siihen tasaisesti. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa puolisen tuntia, niin että pinta on kauniin ruskea. Nauti! :) 

ps. Kiitos jälleen kuvaajalle, ehkäpä pian nimitykseltään hovikuvaajalle! :)

Share

Ladataan...
Sitähän voi kypsytellä

Olen aina ollut siemenien ja kaiken rapean ja rouskuvan ruuan ystävä! Niinpä kun yksi ilta kahlailin taas netissä blogeja läpi, bongasin mielenkiintoisen näkkäripostauksen Uusia Tuulia blogista. Vertailin Tuulian ohjetta alkuperäiseen Kalastajan Vaimon näkkärireseptiin ja lopputuloksena oli oma versioni periaatteella "käytän mitä kaapista löytyy". Ja kyllähän sitä näkkäriä saatiin aikaiseksi! Näkkärin tekeminen oli mielestäni yllättävän helppoa ja todella tämän pienen vaivan väärtti. Kannattaa rohkeasti kokeilla erilaisia jauhoja ja siemeniä, aineksien suhteet kun vain pitää suurin piirtein samana niin varmasti hyvää tulee.

Siemen-spelttinäkkäri (1 pellillinen)

2dl kuntokauraa (kaurahiutale + vehnälese)
1,5 dl spelttijauhoja (Birkkalan tilan puolikarkea)
1dl kurpitsansiemeniä
1dl vaaleita seesaminsiemeniä
0,5dl pellavarouhe
3,5dl vettä
1tl suolaa

Sekoita kaikki ainekset kulhossa yhtenäiseksi taikinaksi. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille ja "leikkaa" taikinaan valmiiksi palat. Eli vedä esimerkiksi veitsellä taikinaan minkä kokoisia näkkäripaloja haluat. Näin saat palat napsautettua helposti irti toisistaan kun otat näkkärit uunista. Paista näkkäreitä ensin 45min 155C (kiertoilma, 175C ilman kiertoilmaa). Tuuleta uunia aina 15min välein, jotta kosteus pääsee uunista pois ja näkkäreistä tulee rapeita. Lopuksi paista näkkäreitä vielä 30min 75C (ilman kiertoilmaa 100C). Ja valmista tuli! Säilytä näkkäreitä ilmatiiviissä astiassa.

 

 

Share

Pages