maailman paras kirjan nimi

sivulauseita

Olen viime päivinä huomaamattani ajatellut asioita jotka eivät ole lainkaan välttämättömiä, tai edes kovin tärkeitä, kuten erilaisia listoja. Paikkoja jonne haluaisin matkustaa, oudoimpia värien sävyjä, kappaleita jotka on tarkoitettu juoksemisen taustalle tai aamukävelyihin, lyhyimpiä novelleja.

Ja maailman parasta kirjan nimeä.

Kirjan nimen keksiminen on valehtelematta ollut jokaisen kirjan kohdalla minulle se kaikista tuskallisin ja vaikein yksittäinen asia. Minulla ei ole koskaan ollut nimeä aloittaessani, ei puolivälissä, eikä edes loppumetreillä kun kustannustoimittaja on sanonut että nyt istutaan alas eikä nousta ennen kuin meillä on nimi. Ja sitten ollaan mietitty ja vielä noustu ja mietitty yksin ja kaksin ja taas istuttu alas, kunnes kirjalla on lopulta ollut nimi. Hyvä nimi, mutta ei koskaan vielä täydellinen. 

Tällä kertaa tilanne on täysin ihmeellinen ja ihana koska seuraavalla kirjallani on nimi! Ja jo vähän muutakin, mutta ennen kaikkea nimi, ja hieno sellainen. Joten ehkä juuri sen takia mieleni on vapautunut pähkäilemään muiden kirjojen nimiä, koska tuo kauhea keksimisen paine on poissa.

Olen miettinyt näitä monta päivää, ja nyt janoan lisää! Kerro minulle lisää!

Perustella ei tarvitse, eikä itse kirjasta tarvitse edes pitää, kunhan se nimi vaan saa kaikki muut nimet tuntumaan turhilta. Ja vapaasti voi valita alkuperäisen tai käännetyn.

Omalla listallani on ainakin nämä:

 

Hemingway: Across the River and into the Trees

Hemingway: For Whom the Bell Tolls

HøegFrøken Smillas fornemmelse for sne ( Lumen taju on myös upea )

Loriga: Tokio ei välitä meistä enää

Yates: Revolutionary Road

Tartt: Jumalat juhlivat öisin ( joka on paljon parempi kuin The Secret History)

Vartio: Hänen olivat linnut

Fagerholm: Amerikkalainen tyttö

Itkonen: Myöhempien aikojen pyhiä

 

Olen ajatellut että yhden sanan nimet ovat parhaita mutta nyt ymmärrän että ajattelenkin toisin. Koska melkein kaikissa parhaissa on jokin rytmi, jokin mikä vähän häiritsee ja kutittaa, vaatii lukemaan huolella. Tuntuu yhtä aikaa omalta ja kiehtovan vieraalta. Kuten parhaissa kirjoissakin. Ja ihmisissä.

Tämäkin voisi olla hieno kirjan nimi, ja varmasti hieno kirjakin. Mutta on se jotenkin ihana ja kiehtova ajatus ja lause ja olotila muutenkin,

 

Kommentit

Helmi K
sivulauseita

Totta! Ja ehkäpä onkin. (Oli muuten minunkin listallani, mutta sillä pidemmällä jota tähän vähän lyhensin)

FFFifi
Fitness Führer

Olin tulossa sanomaan samaa!

noiranna (Ei varmistettu)

Inka Nousiaisen Kirkkaat päivä ja ilta! Niin kaunis, kuten itse kirjakin. Ja tuo mielenkiinnon herättävä muoto

Helmi K
sivulauseita

Nimenomaan se muoto! Tuokin oli listallani. Ihana ihana nimi. Ja kirja.

Zadie Smithin On Beauty on, noh, kaunis. Michael Cunninghamin Tunnit myös. Kuin surmaisi satakielen, Kärpästen herra ja Extremely Loud and Incredibly Close on myös nimiä, jotka saavat kiinnostumaan tarinasta.  

Helmi K
sivulauseita

On Beauty! Tietysti. Ja Kuin surmaisi satakielen, sen unohdin, en ymmärrä miten, ihan lumoavan hyvä. Tuntejakin mietin mutta se on mulle niin tärkeä ja rakas kirja etten pystynyt erottamaan onko kyse nimestä vai kirjasta joten jätin sen pois. Mutta onhan se hyvä.

Hotelli Hertta (Ei varmistettu)

Marjo Niemen Miten niin valo! Ja Deborah Levyn Swimming Home ja Per Pettersonin En suostu, vaikka nyt en tiedä vaikuttaako tässä se jos tykkää kirjastakin hirveästi, mutta on nämä mun mielestä silti hienoja nimiä. Ja Francoise Saganin Tervetuloa, ikävä on ehkä hienoin nimi koskaan (myös Bonjour tristesse), kun nyt oikein ajattelen. Totta, useamman sanan nimet on ehkä yleensä lopulta kaikkein hienoimpia, vaikka joskus niihin tulee myös vähän teennäinen maku. Ei aina. (Nyt heräsi tietysti myös kamala uteliaisuus, mikä se sun kirjan nimi on, mutta ehkäpä et halua paljastaa sitä vielä. Vai haluatko!)

Helmi K
sivulauseita

Ah, niin, Miten niin valo, mä rakastan tuota, ja sitä kirjaakin. Ja mikä tuo Swimming Home on, ihan uusi mulle? Mutta siis hieno. Ja Sagan, tietysti! Mä olen unohtanut vaikka mitä!

Tuo teennäisyyden ja nerouden välinen raja on veteen piirretty, esimerkiksi Itkosen Anna minun rakastaa enemmän menee ensimmäisen puolelle. Ja sitten on semmoisia kuin Haahtelan Naiset katsovat vastavaloon joista en osaa päättää, ja sekin on tietysti hyvä, että jää vaivaamaan.

Ja ei, en halua, en vielä :)

tiia_

Master i Margarita eli Saatana saapuu Moskovaan on hieno nimi molemmilla kielillä. Yleensäkin venäläisen kaunokirjallisuuden klassikoilla on upeita nimiä: Kuolleet sielut, Rikos ja rangaistus, Pelurit, Sota ja rauha... mahtavia minusta.

Ja sitten on tietysti Sillanpää: Elämä ja aurinko, Nuorena nukkunut, Hurskas kurjuus ja Ihmiset suviyössä.

Helmi K
sivulauseita

Totta, ovat hienoja kaikki, varsinkin Saatana saapuu Moskovaan.

Sillanpää puolestaan on mun makuun hieman liian pateettinen:)

tiia_

Muhun taas juuri vetoaa tuo pateettisuus, kun on kyse tuon aikakauden kirjoista. Mutta kun asiaa tarkemmin mietin, niin ei kyllä toimisi yhtään, jos olisi kyse tuoreemmista kirjoista. :)

Lisään vielä omalle listalleni yhden nimen: Sudenmorsian. Voi että, hieno nimi ja upea kirja. :)

millakarhu
Paitsi Jossain

Tiia! Saatana Saapuu Moskovaan= Paras kirjan nimi ja kirja kans <3 Master and Margarita ihan jees, mutta penskana minuun vetosi erityisesti Kuolleet Sielut, huh huh...

Haiku Haikio (Ei varmistettu)

Naiset katsovat vastavaloon hyvien listaan eikä vaakalaudalle.
Ja Hertalta Miten niin valo ja Bonjour, tristesse!
Kaikki mitä rakastin, paikantumattomasta syystä.
Vaarallista kokea. Invisible. Olemisen sietämätön keveys.
En tiedä onko parhaista parhaita, mutta hienoja.

Helmi K
sivulauseita

Ok, Naiset hyvien listaan! Ja Olemisen sietämätön keveys, niinpä!

Kaikki mitä rakastin on vähän hankala koska, myönnettäköön, suhtautumiseni Hustvedtiin on niin ristiriitainen etten osaa sanoa mielipidettäni edes nimestä :)

Hotelli Hertta (Ei varmistettu)

Vaarallista kokea oi kyllä!

Terhiii (Ei varmistettu)

Hemingway; Joen yli puiden siimeekseen. Upea suomennettu kirjan nimi.
Englanninkielistä ekana tulee mieleen: Vendela Vida; Let The Northern Lights Erase Your Name.

Helmi K
sivulauseita

Niin on Hemingway! Mullahan se oli alkuperäisenä tuossa heti ekana, se on täydellisen upea. Ja tuo Vida, en ole koskaan kuullutkaan mutta nimi on mahtava, kuin runo.

millakarhu
Paitsi Jossain

Kate Atkinsonin Not The End Of The World. Mahtava ja kiinnostava nimi. Ursula LeGuinin Lathe Of Heaven ja Lefthand Of Darkness, eli suameksi Pimeyden Vasen Kasi. Muita suosikkeja East Of Eden, Crow Road, Watermelon Sugar, Other Voices Other Rooms, South Of The Borger, West Of The Sun,  The Dharma Bums, kaikki Ray Bradburyn kirjat ja kokoelmat englanniksi, Havukka-ahon Ajattelija, Janiksen Vuosi, noi kaikki venalaiset klassikot mita Tiia listas <3 Kiva ajatusleikki, kiitos Ps. ja viela viimeaikaisista Hannah Kentin Burial Rites tuli mieleen!

Helmi K
sivulauseita

No huh mikä lista! Waterlemon Sugar on ihana. Ja vitsi East of Eden, tietysti! Ja muutenkin Steinbeck! Vihan hedelmät, Hiiriä ja ihmisiä, ja Helmi, hahahaaaa!

Vierailija (Ei varmistettu)

Italo Calvino: Jos talviyönä matkamies

Nimi on minusta niin hieno, että olen aloittanut kirjan kahdesti mutta helvetti soikoon, en ole vieläkään lukenut sitä loppuun!

Helmi K
sivulauseita

Ihan sama. Siis täysin.

Nica
Klassikko viikossa

Mun lempikirjoilla ei oo mitenkään sykähdyttävät nimet, joten kirjaa ei todellakaan tule tuomita kannen perusteella. Paitsi Jyrki Nissisen Kiimaiset maantiesuolan imeskelijät, täydellisyyttä.

Hämähäkkinaisen suudelma on myös kaikessa harlekiinimaisuudessaan loistonimi.

Helmi K
sivulauseita

Nica, tuo Nissisen kirjan nimi on varmasti oudoin kirjan nimi ikinä :) oli pakko käydä kurkkimassa mistä kirjasta oikein on kyse.

Nica
Klassikko viikossa

Se kuvaa Nissisen taidetta oikein osuvasti. Huippukirja, suosittelen! 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.