menneisyys

sivulauseita

Nainen katsoo lentokentän odotustilan lasin lävitse. Toisella puolella on mies. Vielä he eivät huomaa toisiaan, mutta sitten katseet kohtaavat ja lyhyt hetki, katse, kertoo jostain jaetusta, yhteisestä, menneisyydestä.

Tässä vaiheessa elokuva oli kestänyt noin minuutin ja olin jo lähes myyty.

Iranilaisen Ashgar Farhidin elokuva Menneisyys ( Le Passé) on poikkeuksellisen hieno, tiivis ja väkevä ihmisyyden, ihmissuhteiden ja elämän monimutkaisuuden kuvaus. 

On kaksi eri syistä päättymäisillään olevaa avioliittoa, lapset, salaisuudet ja kaikki se mistä on vaiettu. Upeasti käsikirjoitetun ja näytellyn elokuvan parasta antia onkin hiljaisuus; jokainen hetki, katse, ele joissa sanoja ei tarvita tai niitä ei osata sanoa. 

Jokainen elokuvan henkilö lapsesta aikuiseen yrittää parhaansa, ja se on ehkä elokuvassa pakahduttavinta, ja onnistuneinta. Kukaan ei ole yksiselitteisen hyvä tai paha, eikä mikään muukaan ole yksiselitteistä, vaan tarinan osat jäävät juuri sen verran auki että katsojan omalle tulkinnalle jää tilaa. Viimeiset sekunnit ja kuva jäävät pitkäksi aikaa mieleen, tuskin lähtevät koskaan pois.

Menneisyys yltää helposti vuoden kärkiviisikkoon Rakkauden, What Maisie Knew'n ja Jahdin kanssa. Viidettä elokuvaa en oikein osaa päättää, niin monta varmasti hyvää jäi näkemättä, kuten Mestari, Gravity ja Adélen elämä, osat 1-2. Mutta onneksi ne ehtii ensi vuonnakin. Se onkin uudenvuodenlupaukseni, tai ainakin sen tyyppinen. Katso enemmän elokuvia. Kirjoja uskon lukevani vähemmän, siitä pitää huolen oman romaanin työstäminen. Mutta siitä ensi kerralla enemmän.

 Tänään on vuoden viimeinen päivä. Yksi lempipäivistäni. Olkoon se kaikille hyvä ja lempeä, samoin kuin tuleva vuosi.

Kommentit

Suvi sur le vif
Suvi sur le vif

Parhainta vuoden viimeistä päivää! Ja tulevan odotusta. :)

Athene
Päivän luku

Samat ajatukset Menneisyys-elokuvasta. Adelen elämä on toinen suosikkini vuoden elokuvista. Hyvää ja lempeää uutta vuotta sinullekin! Odotan jo kiinnostuneena kirja-aiheisia postauksiasi :)

Helmi K
sivulauseita

Kiitos Suvi! Ja kiitos kauneimmasta blogista!

Ja Athene, kiva että odotat, niitä tulee, annetaan ensin kuitenkin vuoden vaihtua :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.