Show Me A Hero

sivulauseita

Show me a hero and I'll write you a tragedy.

F. Scott Fitzgeraldin sitaatista nimensä saanut kuusiosainen Show Me A Hero on uusi helmi HBO:n loistavien minisarjojen joukossa.

Olin lukenut sarjasta jo kauan sitten, ja odotukset olivat todella korkealla. Käsikirjoittajana The Wiren luoja, oma henkilökohtainen idolini David Simon, ohjaajana Paul Haggis ja pääosassa Oscar Isaac, mikä voisi mennä pieleen?

Ei mikään. Se on näennäisesti tylsästä aiheesta tehty todella kiinnostava, taiten näytelty ja rakennettu poliittinen draama. Alussa hieman hidas, vähän haahuileva, mutta kokonaisuutena kiehtova kuvaus ihmisyydestä, epätasa-arvosta ja yhteiskunnasta, sellainen joka kasvaa koko mittaansa muutama päivä viimeisen jakson katsomisen jälkeen. Iskee sillä tavalla että jumalauta mitä mä just katsoin.

Tositapahtumiin, ja niistä kirjoitettuun samannimiseen kirjaan perustuva sarja kuvaa 1980 - 90-lukujen taitteen poliittista taistelua Yonkersissa, New Yorkissa, jossa keskiluokkainen, valkoinen väestö nousi vastustamaan rajusti alueelle rakennettavia kaupungin vuokrataloja, ja etenkin niiden myötä naapurustoon muuttavia köyhiä, mustia asukkaita. Keskiössä on loistavan Isaacin esittämä nuori pormestari Nick Wasicsko, jonka uran ja lopulta myös elämän tämä taistelu taloista määrittää.

Sarjan lataus ja tunnelma on yhtä aikaa kutkuttava ja järkyttävä. Se seuraa tarkalla psykologisella otteella yhden ihmisen kunnianhimoa ja oikeudentajua, joka vuosien saatossa muuttuu maaniseksi uran ja vallan tavoitteluksi, sekä sitä miten yksittäiset ihmiset sekoavat kun joutuvat vastatusten sellaisen kanssa mitä eivät tunne.

Sitä miten hirvittävän kaukana ihmiset voivat toisistaan olla.

Simon osti kirjan oikeudet jo 90-luvun lopulla, mutta sama yhteiskunnallinen ongelma ja tilanne on toistunut sen jälkeen useasti, kuten hän tässä haastattelussa kertoo:

 

"This project kept getting bumped a little bit to the back burner but every time we bumped it, in talking about it with the HBO executives, we’d say, “You know what, look, it just happened to Baltimore.” They tried to do the same thing with scattered housing in eastern Baltimore County, and the white folks went batshit, batshit crazy. At every point, there was a new fresh example that the dynamic was still there, that the racial pathology was still intact. And I think it has only become more pronounced. The show was green-lit before Ferguson, before Baltimore, before Charleston."

 

Sarja on hyvin vahvasti amerikkalainen ajankuva, mutta se ulottuu myös laajemmalle, sekä ajassa että paikassa. Ei ole kovinkaan vaikea löytää yhtäläisyyksiä vaikkapa tämän päivän pakolaiskeskusteluun Suomessa. Huudot ja ojennetuissa käsissä heiluvat kyltit ovat samat:

Ei minun takapihalleni! Pysykää poissa! On meillä omatkin ongelmat!

Huutaa toki voi, puolin ja toisin, ja olla eri mieltä, mutta ainoa keino toimivan ratkaisun löytämiselle on avoin kommunikaatio. Uuden, vieraan ja pelottavankin kohtaaminen. Se, että kuuntelee, mitä toisella ihmisellä on sanottavaa, mikä hänen tarinansa on.

Koska sellainen meillä jokaisella on, kaiken hyvän, pahan, ruman ja kauniin takana. Oma tarina.

Siitä tämä hieno, surullinen ja hyvin inhmillinen sarja kertoo. Kannattaa katsoa. 

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Aion katsoa. :-) Muuten, mitä kautta katsoit tuon sarjan, hbo:n nettisivuilta vai onko netflixissä?

Helmi K
sivulauseita

Hyvä!

HBO Nordicilta katsoin. Mun käsittääkseni Netflixissä ei ole HBOn sarjoja ollenkaan.

(En muuten ymmärrä miten sarjan voisi katsoa nettisivuilta. Oonko ihan pihalla vai oliko tossa joku virhe?)

Vierailija (Ei varmistettu)

Hei, kiitti tiedosta. Joo, ilmaisin itseäni huonosti, tarkoitin tosiaan juuri sitä Hbo Nordicin sivustoa, mitä säkin. :-)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.