Tyttö sinä olet...

sivulauseita

Sinun unelmasi, toiveesi, pelkosi, epävarmuutesi, onnistumisesi, virheesi, taustasi, ajatuksesi, mielipiteesi, sanomisesi, suunnitelmasi ja tekemisesi ovat tärkeitä ja arvokkaita.

Olit sitten äänekäs tai hiljainen, ujo tai rohkea, pitkä tai lyhyt, tumma tai vaalea, olet ihana.

 

 

Jenni Pääskysaaren keväällä ilmestynyt Tyttö sinä olet... on hieno kirja. Se on selkeä, ytimekäs ja osuva kirja tytöille, ja oikeastaan ihan kaikille. Koska vaikka kirjan (tärkeä) kohderyhmä onkin noin 10-17-vuotiaat tytöt, on sen jokainen lause sopiva kenelle tahansa, missä tahansa. Koska kukaan, ei kukaan meistä, kuule liian usein että sinä kelpaat juuri sellaisena kuin olet. Etttä sinä olet arvokas ja tärkeä.

Lukiessani kirjaa minä liikutuin monta kertaa. Ihan vain sen takia, että herkistyn ja helpotun, koska joku on nähnyt vaivan kertoakseen ja selittääkseen asioita, jotka tavallaan ovat itsestäänselvyyksiä, ja silti tässä ajassa ja maailmassa hyvin kaukana sellaisesta.

 

Toivon sinulle rohkeutta olla erilainen, rohkeutta hyväksyä erilaisuus ja rohkeutta tukea erilaisuutta. Sillä on tosi ok olla erilainen.

Ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa tapaa olla ja elää. Ei ole olemassa ihannetyttöä, -naista tai -ihmistä, joksi sinun pitäisi tulla ja kasvaa. Sinusta voi tulla vain sinä, ja vain sinä tiedät, mitä haluat olla.

Ei kenenkään tarvitse jaksaa, pärjätä ja selvitä yksin. Avaa suusi, kerro jollekin, miltä sinusta tuntuu, niin huomaat, että meistä jokaisella on kannettavanaan taakka, josta muilla ei välttämättä ole aavistustakaan.

Jos olet sitä mieltä, että naisilla ja miehillä, tytöillä ja pojilla, tulee olla elämässä samat mahdollisuudet, ja toimit sen mukaan, olet feministi. 

Mitä paremmin kannat vastuuta itsestäsi, sitä vapaammaksi ja riippumattomammaksi tulet. Sinulla on oikeus määrätä itsestäsi, kunhan et satuta ketään muuta.

Kukaan ei saa koskea sinuun ilman lupaasi. Ei kukaan. Ei missään tilanteessa. Ei koskaan.

Ihmisen mitta on se, miten hän kohtaa joka ikisen eteensä sattuneen ihmisen.

 

Kirja sisältää myös innostavien, rohkeiden ja lahjakkaiden naisten haastatteluja, ja kiehtovia ja viisaita tietoiskuja ja sitaatteja eri ajoilta, ympäri maailmaa.

Vuonna 2009 australialainen rullalautailija Oliver Percovich perusti Kabuliin voittoa tavoittelemattoman skeittikoulun, Skateistanin. Sittemmin kouluja on myös perustettu myös Kambozaan ja Etelä-Afrikkaan. Skateistanin tavoite on saada sodan varjossa kasvaneet lapset skeittamaan ja opiskelemaan. Noin 800 oppilaasta lähes puolet on tyttöjä.

Afganistanin naisia ja tyttöjä sortavassa kulttuurissa mm. jalkapallo, pyöräily ja leijan lennättäminen määritellään tytöille sopimattomaksi toiminnaksi, mutta kukaan ei ole keksinyt kieltää rullalautailua, ja siksi tytöt voivat skeitata.

Tämä kirja ilahduttaa minua suuresti.

Ja jos joku nyt ajattelee että jaahas, tyttöjäkö nämä jutut vain koskevat, ei ole helppoa pojillakaan, eikös tämäkin ole syrjintää, niin sanonpa vaan että ei, eivät nämä (kaikki) jutut vain tyttöjä koske, eikä ole helppoa pojillakaan. Ei ole helppoa helvetti soikoon kenelläkään.

Mutta tämä kirja on nyt tytöille. Koska he ansaitsevat sen, ja uskon että myös tarvitsevat sitä. Ja toivottavasti joku kirjoittaa samanveroisen pojille. Ja toivottavasti ne tytöt ja pojat uskaltavat puhua näistä asioista. Toivottavasti tätä kirjaa luetaan kouluissa, kahviloissa, ratikoissa ja jalkapallokenttien laidoilla, ja toivottavasti siitä keskustellaan.

Koska niin ne asiat muuttuvat. Yksi ääneen lausuttu sana, yksi hyvä, tasa-arvoisuutta, lempeyttä ja rohkeutta tukeva ja rakentava teko kerrallaan.

Mahatma Gandhin sanoin: Ole itse se muutos, jonka haluat maailmassa nähdä.

Tämä kirja kertoo juuri siitä.

Kommentit

Mia K.
Voi taivas

Tärkeä kirja! Täytyypä ostaa veljentytölle.  Ja niin myös juuri tuo lause joka oli ensimmäinen, joka itselle aikoinaan kolahti: ole se muutos, jonka haluat nähdä :) Kun todella miettii sitä, niin kun haluaa vaikkapa mm rauhaa, pitää itse olla se rauha. Ehkä vaikein ja helpoin lause ikinä! Kiitos kun taas sain siittä muistutuksen :)

Helmi K
sivulauseita

Kyllä, pieni suuri kirja.

Anna Vihervaarasta

Tämä oli ihana. <3  Maailma muuttuu, kun on tällaisia tekstejä ja tällaisia kirjoja.

Helmi K
sivulauseita

Toivottavasti.

<3

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.