Väite: mindfulness on haitaksi terveydelle

Ladataan...
Slow is beautiful

Törmäsin todella kiinnostavaan artikkeliin Helsingin Sanomissa, jossa tutkija varoittaa mindfulness-trendin ongelmista: "Jos työtä on liikaa, tarjotaan vaihtoehdoksi, että hengitäpä vähän". Koko blogini olemassaolo on perustettu ajatukselle "hidastaminen on kaunista" ja seison näiden sanojen takana. Mitä jos mindfulnessista tai hidastamisesta tulee elämään uusi stressin aihe, onko siinä mitään järkeä?

Onko mindfulness muutakin kuin ajatuksia, kirjoja, koruja tai pystejä?

Jutun juoni

Mindfulness on saanut juurensa buddhalaisesta uskonnosta, jossa samoja taitoja on harjoitettu jo tuhansia vuosia. Mielenterveysseura kiteyttää länsimaalaisen mindfulnessin näin:

"Murehdimme helposti menneitä ja huolehdimme tulevasta sen sijaan, että eläisimme pelkästään tätä hetkeä. Samoin olemme taipuvaisia tulkitsemaan asioita aina samalla tavalla. Tietoisuus- ja läsnäolotaidoilla tarkoitetaan keskittymistä kulloinkin meneillään olevan hetken kokemiseen, havainnointiin ja hyväksymiseen."

Meditaatio ja mindfulness on tullut monen ihmisen arkeen – ja työpaikalle. Filosofian tohtori Mira Karjalainen tuo esille HS:n artikkelissa, että voi olla vaara, "että henkisyydestäkin tulee uusi työtaakka". Karjalainen perustelee: "Ajatukseen sisältyy vaara, että stressiä lievittämään tarkoitettu tekniikka muuttuu yhdeksi stressin lähteeksi itsessään. Se voi peittää rakenteellisia ongelmia ja saada ihmiset tuntemaan syyllisyyttä siitä, että he stressaavat – harjoituksista huolimatta." Karjalainen on huomannut hälyttävän seikan työpaikan mindfulness-harjoitusten yhteydessä, "harjoituksia perustellaan sillä, että ne tekevät ihmisestä parempia työntekijöitä".

Onko mindfulness haitaksi terveydelle? Mitä mieltä olet?  

Siskoni käsiala on painettu jalkaani ikuisiksi ajoiksi. "Believe" on minulle vahva sana; uskon rakkauteen, vapauteen ja hyvyyteen.

Olenko minä Mind Full vai Mindful?

Itselleni ei ole väliä, mitä nimeä elämäntyylini kantaa. Olen saanut inspiraation elämäntyyliini lukemalla buddhalaisesta uskonnosta sekä mindfulnessista, mutta olen räätälöinyt itselleni sopivan tien. En noudata mitään sääntöjä tai kumarra päivittäin kunniaa patsaalle. En ole myöskään aina Zen.

Minä uskon tietoiseen läsnäoloon ja haluan arvostaa jokaista hetkeä mahdollisimman paljon. Tämä korostuu minulle arjessani hidastamisella: syön hitaasti ruokani (ainakin yritän!), kävelen hitaasti ulkona ja katson maisemia ja yritän oikeasti kuunnella ja keskittyä, mitä ystäväni (tai ventovieraat) puhuvat minulle. En ole täydellinen ja joskus hidastaminen ei onnistu, en kuitenkaan stressaa siitä. Huomenna on uusi päivä yrittää uudelleen!

Rakkaudella, Martina

Löydä minut Facebookissa ja Instassa!

Lue lisää:

Daith-lävistyksellä apua migreeniin?

Sairastumistarinani: Kun jalat lähtivät altani

Arki sidekudossairauden kanssa

Sairaus ja parisuhde

 

Lähteet:

Tutkija varoittaa mindfulness-trendin ongelmista, hs.fi (25.1.2017)

Mielenterveysseura

Share

Kommentit

Taru Mari
Stuff About

Mun mielestä aika löyhä perustelu tuossa Hesarin jutussa; aivan kuin joku sanoisi että terveellisesti syöminen on haitaksi, koska ihmiset alkavat stressata syömisestään. :D Uskon että läsnäolo ja hidastaminen on hyväksi. Stressiä voi repiä milloin mistäkin ja siihen kannattaa paneutua - en kuitenkaan usko että ratkaisu löytyy siitä ettei edes yritä hidastaa tahtia. :)

Slow is beautiful

Kiitos kommentista Taru! Minäkin olisin toivonut hieman lisää perusteluja juttuun ja itse asiantuntijan tutkimushanke kuulosti todella kiinnostavalta :) 

tinndy

Mä kyllä komppaan Hesarin artikkelia aika vahvasti. Länsimaisessa elämäntyylissä on nyt vallalla monta eri trendiä, jotka ovat ottaneet vähän turhankin suuren aseman ihmisten elämässä. Se on toisaalta ymmärrettävää - meillä on täällä kaikki varsin hyvin ja paljon vapaa-aikaa, joten elämää täytyy jotenkin yrittää täyttää. Ihmisen psyyke on kuitenkin taipuvainen kaikkeen muuhun kuin mindfulnessin ja tietoisen läsnäolon tavoitteisiin. Siksi on mahdollista, että näistä pyrkimyksistä tulee paradoksaalisesti pakkomielteitä. Tää näkyy mielestäni parhaiten nykyisen terveysbuumin lisäämissä ortoreksiatapauksissa.

En ole itse koskaan syttynyt mindfulnessista tai tietoisesta läsnäolosta, oon niin impulsiivinen ja nopea, että sekoan vaan semmosesta. :D Ja olen myös stressaantunut ja neuroottinen, mutta jollain tavalla nautin siitä nykyään. Kukin tyylillään ja mitä näitä nyt oli.

Slow is beautiful

Kiitos kommentista, sulla on todella hyvä pointti. Mustakin on mahtavaa, että meitä on moneen junaan :) Pelottaa ajatus, että ihmiset, jotka eivät halua olla mindful olisivat jotenkin "huonoja" työntekijöitä tai ihmisiä - aivan absurdia.. Kaikki saa itse päättää miten nopeasti haluavat mennä viipottaa :D 

PiiaMarina
aaltoliikkeitä

Mä en ymmärrä, miten tietoinen läsnäolo muka voisi olla joku uhkaava stressitekijä. Sehän on jo ajatuksena paradoksaali. Ehkä monet ihmiset käsittää mindfullnessin liian ankarasti: että se on joku absoluuttinen tila, josta ei saa yhtään lipsua, tai muuten epäonnistuu.

Minusta mindfullnessia tarvitaan, ja yhä kasvavissa määrin! :)

Slow is beautiful

Kiitos kommentista! Mielestäni ihminen on ehkä ymmärtänyt mindfulnessin hieman väärin, jos se lisää ankaruutta itseään kohtaan - eikä lempeyttä. Siksikin joku pidempi kurssi on varmaan aika hyödyllinen juttu, jos haluaa tutustua mindfulnessin ideologiaan paremmin :) Itse olen käynyt eri kursseilla ja kokenut ne todella hyödyllisiksi!

Vierailija (Ei varmistettu)

Mieledtäni pointti on siinä, että jos työ, työympäristö tai vaikka parisuhde on liian kuormittava, voi henkisesti ja/tai fyysisesti huonosti, pitää pysähtyä etsimään syitä ja tutkia, voiko niille tehdä jotain. Jos ongelmien syylle ei syystä tai toisesta voi mitään, mindfullness-harjoitukset voivat auttaa oireiden kanssa elämistä. Itse ongelma kuitenkin pysyy. Mindfullness auttaa stressin hallinnassa, mutta jos stressiä on liikaa, sitä on liikaa. Tuo kuulostaa todella pahalta, että työpaikalla vieritetään kaikki vastuu työn kuormittavuudesta työntekijälle, ja edelleenkään ongelma ei olemindfulness vaan se työ.

Slow is beautiful

Kiitos kommentista! Todellakin, jos stressin pohjalla on jokin suurempi ongelma mielestäni on tärkeämpää kohdata tuo ongelma, eikä murehtia onko mindfull vai ei. Mielestäni on todella pelottavaa jos työpaikalla (esimies?) reagoidaan jatkuvaan liialliseen työmäärään tyylillä "hengitä vähän"..silloin on kyllä tehtävä jotain ihan muuta.

Vierailija (Ei varmistettu)

Jos vika on yhteiskunnassa, niin ei siihen mindfulness eikä mikään muukaan "oman pään säätäminen" auta.

Slow is beautiful

Totta! Korostan edelleen, että on aika pelottavaa, jos töitä vaan lisätään ja sanotaan, että kyllä sinä pärjäät hengität vain!

Suttastiina

Muutama ystäväni vannoo Mindfulnessin nimeen, heille se on tuonut elämään aivan uusia sävyjä ja auttanut jaksamaan sekä ennenkaikkea vahvistumaan omassa elämässä.

Liekö liittynyt mainitsemaasi HS:n artikkeliin, mutta kuuntelin päivänä eräänä radio-ohjelmaa, jossa asiasta keskusteltiin ja siinä pohdittiin juuri tuota Mindfullnessin työpaikalle tuomista.
Että onko työnantaja ihana ja ajattelevainen, kun antaa työntekijöille mahdollisuuden vai onko takana vain yksi tapa repiä lisää väsyneiden raatajien selkänahasta malliin "me tarjotaan sulle nyt vähän Mindfullnessia, niin et älyäkään kuin paljon työtaakkasi kasvaa kun vedetään YT:t ja karsitaan jengiä".

Aika karua edes vitsillä heittää tuollaista ajatusta ilmaan, mutta kyllähän kannattavuus- ja tuottavuuspriorisointi on aika erikoisia ilmenemismuotoja täällä Suomessakin jo saavuttanut.

Slow is beautiful

Kiitos kommentistasi, tämä on todella tärkeä asia tuoda esiin...ja hieman karmiva! Hyvä kuulla, jos asiasta keskustellaan myös radiossa. Mindfulness on mielestäni todella mahtava työkalu ja jos sen "maine" tahriintuu, se on todellinen sääli. 

Kuten HS:n artikkelissa asiantuntija esittää huolestuneisuutensa aiheesta: "harjoituksia perustellaan sillä, että ne tekevät ihmisestä parempia työntekijöitä". Tämä näkökulma minusta kertookin ihan toisen tarinan. Mikä työpaikan mindfulness-harjoitusten motivaattori on?

Slow is beautiful

Kiitos Suttastiina tästä aiheesta tulikin hyvä uusi postaus blogiini :)

Suttastiina

Olepa hyvä. Meinasin itsekin kirjoittaa asian tiimoilta, mutta sitten iski keskikettumainen parisuhdekriisi ja energia menee omaan napaan :)

Odotan innolla siun postaustasi.

Slow is beautiful

Postaus on jo julki, tuli tekstiä kuin vettä vaan! Luen myös sun postauksen, kuulostaa sanoisiko jopa, viihdyttävältä! :D Ikävää, jos pukkaa kriisiä kylläkin :(

Kommentoi

Ladataan...