Näin valmistat täydelliset ribsit

 

Voihan Vappu Pimiä sentään minkä teit! En ole kasvissyöjä, mutta meidän perheessä on vähennetty viime vuosien aikana eläinperäisten tuotteiden syöntiä todella paljon. Kesä on ollut vähän huono siltä kannalta ja muutenkin nykyään jotenkin vähän nolottaa suositella jotain sussa sulavaa lihareseptiä, mutta ajattelin olla rohkea ja jakaa Vappu Pimiän luoman ehdottomasti kärkisijoille kohonneen reseptin teidän kanssanne.

Mielessä on pitkään pyörinyt idea sellaisesta juttusarjasta, joka tulee kantamaan loistavan kekseliästä nimeä: Sunnuntain safkaa. Hommaa lähti siitä, kun Hollannissa fiilisteltiin meidän kaveriporukassa vallitsevaa illalliskulttuuria. Kokattiin yhdessä ja esiteltiin toisillemme uusia löytöjä musiikin saralta. Suomessa huomattiin, että syöminen on usein aika sotilaallisen nopeaa, vaikka valmistukseen menisikin pidempi aika. Ruoka tehdään ehkä hartaudella, mutta pöydän ääressä istutaan tasan se aika, kun ruokaa on lautasella. Parhaimmassa pahimmassa tapauksessa tuntien työ on kadonnut viidessä minuutissa.

Ideana on palauttaa sellainen pidemmän (ainakin tunnin kestävä) illastaminen takaisin elämään ja pohidskeltiin M:n kanssa, että miten sen voisi toteuttaa ilman kellon kyttäämistä.

Miten muuten voi huomata ajan kulumisen, kuin kellosta? No musasta tietenkin. Homma tulee olemaan sellainen, että M valitsee ehkäpä noin kerran kuussa jonkun uuden ja mielenkiintoisen levyn, jonka pohjalta lähdetään rakentamaan illallista. Fiilsitellään musaa ja tunnustellaan, että onko se raiksta, romanttista, lempeää, surullista tai mitä ikinä, ja valitaan reseptit sen mukaan. Samalla tavalla, kuin viinit valitaan ruokaan sopivaksi, laitetaan nyt musiikki ja ruoka sopivaksi yhdistelmäksi. Ainakin meidän mielestä ;)

Valitaan M:n kanssa suositeltavalta levyltä ehkä muutamat biisit ruokien kanssa, jotka kuunnellaan makustellen ja tunnustellaan, miten ne sopivat ruokaan. Voi olla myös, että levy on tarkoitus laittaa soimaan ja antaa sen vain olla ruokailun taustalla sen kummemmin analysoimatta. Kunhan idea on selvä, esittelemme teille tämän varsin upean luomuksemme.

 

 

Tänään luvassa ei ole vielä musasuositusta, vaikka sunnuntai onkin. Kerroin joku aika sitten, että kokkailin vanhempieni kotona ribsejä ensimmäistä kertaa elämässäni ja halusin kokeilla, josko niistä voisi saada vieläkin paremmat.

Eilen oli vihdoin useampi tunti aikaa ja kyllä muuten kannatti. Käytiin Hollannissa asuessa roadtripillä koko maan ympäri, ja sillä reissulla syötiin aivan täydelliset ribsit. Sellaista marinadisoossia ei ollut muualla tullut vastaan ja nyt on pakko sanoa, että tässä on todella vahva kilpailija. Tällä Vappu Pimiän reseptillä tehtiin ehkäpä oman elämäni parhaimmat ribsit. Onnistumiseen ei tarvita mitään määdskilssejä, vaan pelkkä reseptin noudattaminen riittää. Resepti on identtinen tämän alkuperäisen kanssa, joskin suluissa on muutokset, joita meidän versioon tuli.

Homma menee siis näin:

Tarvitset:

3-4 kg possun ribsejä raakana (meillä taisi olla jotain 1,5kg eilen)

Keitinliemi:

  • 1 tuore chili
  • 1-2 sipulia
  • 2-4 valkosipulinkynttä
  • 1-2 rkl suolaa
  • 2 tähtianista (näissä on jotenkin samalla ihana ja kamala tuoksu)
  • 2 laakerinlehteä
  • muutama valkopippuri (meillä oli vaan jauhetta, joten laitoin sitä ripauksen)
  • n. 2 l vettä (niin, että ribsit peittyy kokonaan)

En saanut kaikkia lihoja mahtumaan yhteen kattilaan, joten tein kahteen suureen kattilaan liemet, eli silloin aineksia tarvitaan tietysti tuplamäärät. Tällä kertaa maistoin lientä ja totesin, että jos salaisuus on liemessä, ei se todellakaan ole kummoisen makuinen. Oikeastaan vähän paha :D Salaisuus piilee siis mitä luultavimmin keittoajassa ja marinadissa.

BBQ-kastike:

  • 6 dl kolajuomaa (ei light)
  • 1 dl muscovadosokeria (laitoin fariinisokeria hitusen vähemmän)
  • 1 dl punaviinietikkaa
  • 5 rkl tomaattipyreetä
  • 3 rkl worchesterkastiketta
  • 4 rkl soijaa (saatoin laittaa 5)
  • 2 tähtianista
  • 4 rkl ketsuppia
  • 1-2 rkl tulista chilikastiketta (laitoin vähän reilut kaksi, sillä ollaan tulisen ruuan faneja)
  • ½ tl juustokuminaa
  • 3 rkl siirappia
  • 2 tl suolaa tai savusuolaa (tavallista laitettiin)
  • ripaus cayennenpippuria (tätä ei ollut, joten laitoin vähän chiliä)

Valmistusohjeet

  1. Laita possunkylkirivit isoon kattilaan, lisää joukkoon ronskeiksi paloiksi leikattu chili, sipulit sekä muut mausteet. Lisää kylmää vettä niin, että lihat peittyvät. Anna kiehahtaa ja kuori reikäkauhalla pinnalle muodostunut vaahto.
  2. Vähennä lämpöä ja anna pulputtaa pienellä 1-2 tuntia (suosittelen parin tunnin keittämistä, sillä niin liha varmasti on suussa sulavaa ja irtoaa luista täydellisesti).
  3. Valmista sillä aikaa kastike. Mittaa kaikki kastikkeen ainekset kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Vähennä vähän lämpöä ja keitä niin kauan, että kastike on selkeästi sakeutunut ja muuttunut paksummaksi, kastikemaiseksi. Kastike voi helposti pulputtaa pienellä lämmöllä toista tuntia (annettiin olla liedellä yhtä kauan, kuin keitettiin ribsejä). Voit tehdä kastikkeen myös etukäteen, sillä se säilyy jääkaapissa ainakin viikon.
  4. Levitä kypsät ribsit uunipelleille. Sudi ohut kerros kastiketta ribsien pintaan. Ribsit voi tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä ja antaa niiden marinoitua yön yli. Ensimmäisen kastikekerroksen kannattaa antaa joka tapauksessa imeytyä ainakin 30 minuuttia ennen grillausta. Laita grilli kuumenemaan. Levitä uusi kerros (levitettiin useampi ennen grillaamista ja grillaamisen aikana vielä sudittiin) kastiketta lihan pintaan ja grillaa ribsit molemmilta puolilta rapeiksi (me otettiin vaan vähän väriä pintaan ja aivan hyvä tuli niin). Nauti sellaisenaan tai salaatin ja lisukkeiden kera. Muista varata reilusti paperia pöytään, sillä nämä kuuluu syödä sormin.

Vahva suositus ribsien kanssa on valkosipulimajoneesi, tai mikä tahansa suosikkidippi. Tässä kannattaa myös panostaa lihaan (kuten aina muutenkin), sillä ekalla kerralla otettiin vakuumipakattua (edullisempaa), jossa oli vähän sellaisia ylläreitä. Nyt valittiin lihatiskillä valmiiksi paloiteltua ja pakattua, ja eron huomasi selvästi. Ei ylläreitä ja tasaisen suussasulavia ribsejä. Kilohinta taisi olla siinä 8 euron paikkeilla.

 

 

Siispä, jos tänään on aikaa kokkailla, suosittelen lämpimästi kokeilemaan tätä reseptiä. Vielä on kesää jäljellä ja suomalaisethan grillaa vaikka lumisateessa :D

Ja muuten jos tuli jotain hyviä ideoita mieleen, että mitä haluaisitte Sunnuntain safkaa-jutuista löytyvän, kaikki ehdotukset kehiin, sillä homma on vasta kehitysasteella!

 

Jazz-terveisin,
Henriika S.

Share

Kommentoi