Bruksaajat bruksaa ja meitsi vaan kiskoa narskuttaa - eli kokemuksia purentakiskosta

Sparkle.

Vuosia kärvistelin koko ajan pahenevan päänsäryn ja kivikovien hartioiden kanssa. Ajattelin sen johtuvan pelkästään tietokoneen edessä kyyhöttämisestä ja kovasta opiskelutahdista. Massiivisiksi kasvaneet ja teräksiset purentalihakseni ohjasivat kuitenkin minun pohtimaan sitä mahdollisuutta, entä entäpä jos sittenkin narskuttelen - tai ainakin puren hampaita yhteen kaikki yöt? Aloin kiinnittää huomiota purentakäytökseeni ja huomasin, että puren hampaitani yhteen aina keskittyessäni johonkin mekaaniseen tekemiseen (kuten esimerkiksi hiustenpesuun tai saksilla leikkaamiseen) sekä ollessani stressaantunut. Havaitsin, että hampaiden pureminen yhteen on minulle myös keino hallita (ja ilmaista) vihaa: jotkut paukuttelevat ovia, toiset huutavat solvauksia, jotkut puristavat kätensä nyrkkiin - ja minä pistän leukani sellaiseen lukkoon, että Petra Ollikin olisi kateellinen. Päivisin pystyin jotenkin kontrolloimaan hampaiden puremista, mutta nukkumaan mennessä kontrolli katosi ja siirryin untenmaille hampaat tiukasti yhteen puristettuna. Ja heräsin aamulla leuka jumissa, hampaat kipeinä ja pää ihan tukossa.

 

No, onneksi tähän vaivaan löytyy apua. Hakeuduin YTHS:n hammashoitajan vastaanotolle ja, koska kuvailemani oireet sekä kieleeni ilmestynyt piparkakkumainen reuna ja poskien sisäpinnoilla olevat purentajäljet viittasivat siihen, että taidan ihan tosissani purra hampaita yhteen, hän lähetti minut purentafysiologiaan erikoistuneelle hammaslääkärille. Purentafysiologille varattiin sitten useita aikoja; 1. kerralla tutkittiin purentakiskon tarpeellisuus, 2. kerralla otettiin hampaista muotit, 3. kerralla sovitin kiskoa ja sain sen kotikäyttöön ja 4. käyntikerta olikin kontrolliaika, jolloin tehtiin pieniä muutoksia kiskon istuvuuteen. Akryylistä mittojen mukaan tehty kisko sekä nuo 4 käyntikertaa YTHS:n hammaslääkärillä kustansivat yhteensä noin 180 euroa ja tuosta hinnasta kisko (noin 100e) muodostaa leijonanosan. Tältä se sitten näyttää:

Purentakisko kiinnitetään ylähampaisiin napsauttamalla se paikoilleen: mitään erillisiä kiinnikkeitä ei tarvita, sillä kisko on hampaiden mukaan muotoiltu, joten se pysyy napakasti paikoillaan koko yön. Kiskon alapinta on sileä, joten purentakisko on erilainen käytössä kuin hammassuojamaiset hampaiden oikomiseen tarkoitetut yöraudat. Olen käyttänyt kiskoa nyt noin 2,5kk ja siitä on ollut kyllä selkeää hyötyä! Päänsäryt ovat vähentyneet, leukajumi on helpottunut (ainakin hieman) ja hampaita ei enää särje. Totuin kiskoon todella nopeasti ja sen käyttö on mielestäni todella helppoa - paitsi aluksi kisko oli niin napakka, että pelkäsin sitä pois ottaessa, että hampaat irtoavat ennen kuin kisko antaa periksi! Purentakiskon ainoiksi huonoiksi puoliksi olen huomannut huulten kuivumisen yön aikana suu auki nukkuessa, pienen hampaiden purupintojen vihlonnan heti aamulla heräämisen jälkeen (joka katoaa nopeasti) sekä sen, että kuulostan kisko suussa ihan Iina Kuustosen sketsihahmolta eli Jani-Petteriltä.

Kiskon käyttäminen on helppoa: iltaisin hampaidenpesun jälkeen se napsautetaan paikoilleen ylähampaisiin ja aamulla heräämisen jälkeen kiskon voi ottaa pois ja pestä (omalla harjallaan..) miedolla astianpesuaineliuoksella tai putsata tekareille ja proteeseille tarkoitetuilla Corega tabseilla. Kiskoa pitää säilyttää kosteassa, jotta akryyli ei "kutistu", joten päivisin kisko voi majailla omassa säilytysrasiassaan kosteaan paperiin käärittynä tai vaikka vesilasissa.

 

Tässäpä tämä mini-info meikän uudesta unikaverista sitten olikin! Onko joukossa muita narskuttelijoita tai hampaanpurijoita?

 

x Marjo

Share

Kommentit

Nimimerkillä "hankin opiskellessani purentakiskot, mutta valmistumisen jälkeen en ole enää käyttänyt/tarvinnut niin paljoa..." Kertonee jotakin opiskelun stressitasosta :D Mutta myös siitä, että omat kiskoni oli väärin tehty kun ne mm. keikkuivat + purenta oli rekisteröity väärin jo tekovaiheessa. Pitäis tehä kuitenki uudet jahka sais aikaiseksi :> Nuo sinun omat näyttää oikein hyviltä ja tukevilta, mulla oli jotenkin vähän oudon muotoisetkin ne.

Niin, ja en narskuttele, vaan juurikin myös puren tiukasti yhteen.

Marjo A.
Sparkle.

Hahaaa! Mullekin hammaslääkäri tuumas, että "sun kannattaa käyttää näitä varmaan ainakin siihen saakka, että saat sen sun gradun valmiiksi".... :'DDD Nuo on kyllä ihan supertukevat ja jämäkät, oikeen napsahtavat paikoilleen: harmi, että sulle sattu silloin jotku maanantaikappaleet. :(

Uutamo (Ei varmistettu)

Itse en tiennyt purevani hampaita öisin yhteen ennen kuin sain leukani tosi pahasti jumiin + välilevy jotenkin liikahti leukanivelessä, enkä meinannut saada suuta auki kuin vain vähän ja syöminen sattui :( tuo tapahtui kaksi kertaa ennen kuin sain kiskojen hankinnan kunnolla käyntiin. Lisäksi alaetuhampaista on murentunut pieniä paloja yläreunasta. Onneksi tuo kiskon käyttäminen on auttanut eikä mitään pahoja jumeja ole enää tullut. Kiskoon myös tottui nopeasti, parina ekana yönä en pystynyt pitämään koko yötä, mutta nyt ei varmaan osaa nukkuakaan ilman.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mä hommasin nää kans YTHS:n kautta puolisen vuotta sitten! Tuttu tunne tuo pelko aamuisin siitä, että hampaat lähtee mukana kun tätä kiskoo suusta :D Mun isä innostui myös hankkimaan omansa työterveyden kautta ja on ihan ikionnellinen, kun päänsäryt on alkanu helpottaa.

LaurraJ (Ei varmistettu)

Hei,
blogitekstisi on kirjoitettu melkein vuosi sitten mutta tuli vastaan kun netistä hain hakusanalla purentakiskot, siispä, itsekin nyt ensimmäistä kertaa kiskoja pidän suussani ja outoa on, mutta toivon mukaan näihin tottuu nopeasti! Narskuttelen öisin ja hampaiden pinnassa kulumaa, lisäksi leuat lonksuu, joten toivon mukaan tästä apua siihen, kunhan ensin totun tähän! :D vieläkö kisko sulla päivittäisessä käytössä? :)

Marjo A.
Sparkle.

Haha, aluksi ne kiskot tuntuvat kyllä melko oudoilta! Mutta niihin tottuu nopeasti. Mulla on kiskot (a.k.a. tekarit) melkein joka yö, mutta toisinaan iltaisin laiskottaa, enkä muka jaksa laittaa niitä (meneehän siinä kuitenkin about 5 sekuntia...). Se kyllä kostautuu sitten muutamassa päivässä, kun päänsärky palaa ja leuat jumittaa!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.